KODĖL VERTA APLANKYTI? Restoranas įsikūręs XVI a. istoriją menančiame pastate, pačioje sostinės Senamiesčio širdyje.
„Mums labai patinka, kai svečiai pas mus ateina. Norime, kad jie išeitų laimingi. Mūsų pagrindinė užduotis – pasirūpinti svečiu“ – akcentuoja virtuvės šefas Andrius Kubulius.
Restorane „dirbantį“ galima sutikti ir pliušinį žaislą – barmeną-vienaragį Æbelskiver’į, turbūt vienintelį tokį visose Baltijos šalyse. Jis restorane atsirado po lažybų su „Senatorių pasažo“ savininku, kai pasiekus sunkiai tikėtiną tikslą, savininkas restorano komandai pažadėjo, kad ant pastato stogo atsiras vienaragio skulptūra. Ir atsirado! O Æbelskiver’is dabar yra ne tik gerai pažįstamas nuolatiniams restorano svečiams, bet ir turi savo Instagram paskyrą, periodiškai vyksta į SPA praustis ar į sanatoriją būti iš naujo prikimštas.
„Šis vienaragis yra simbolis to, kad ne viskas gyvenime turi beprotiškai rimta, ne į viską reikia žiūrėti tik rimtai ir tik pagal taisykles. Man jis yra kūrybiškumo, laisvės ir polėkio simbolis“, – svečius linksminančio žaislo istoriją ir prasmę pasakoja virtuvės šefas.
KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? Restorane „Nineteen18“ svečiams siūlomas 11–12 patiekalų degustacinis meniu, kuris kinta sezoniškai ir yra paremtas ingredientas iš Baltijos šalių. „Renkamės tipinius mūsų regiono produktus ir jei jų negauname čia, Lietuvoje, ieškome aplink Baltijos jūrą“, – pabrėžia Andrius.
Anot jo, restoranas nėra įsipareigojęs meniu keisti kas mėnesį ar kas ketvirtį, tad kinta jis priklausomai nuo sezono, komandos kūrybinio polėkio ir noro.
SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL „Nineteen18” atmosferos, kokybės, galimybės matyti viską, kas vyksta virtuvėje. „Ir pas mus skanu“, – priduria virtuvės šefas.
KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Andrius Kubilius yra žinomas šefas, savo karjerą pradėjęs kaip kito gerai Lietuvoje žinomo šefo – Egidijaus Lapinsko – sous šefas. Pakeitęs keletą restoranų kone penkerius metus buvo pagrindinis „Time“ šefas. Tuomet norėdamas praplėsti kulinarinių žinių lauką ir geriau suprasti regiono ypatumus, atliko pusės metų trukmės tyrimą apie baltišką virtuvę ir tapo restorano „14Horses“ šefu tame pačiame „Senatorių Pasaže“. Dabar jau beveik trejus metus jis yra „Nineteen18” šefas, o nuo šiemet jo vadovaujamas restoranas – ir „Michelin žvaigždės savininkas.
Jis pasakoja, kad kasdieniams darbams virtuvėje vadovauja Vilgailė Kaušylienė, už aptarnaujančio personalo darbą atsakingas Raimundas Salvinskis.
Nuotraukos Roberto Daskevičiaus