Nr. 1 Gaspar’s

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Restoranas „Gaspar‘s“ – 30 geriausių restoranų reitingo senbuvis, pernai pirmosios vietos nugalėtojas. Šiemet jis ir toliau išlaiko pirmąją reitingo poziciją.

3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTIS RESTORANĄ: tai vieta, kurią vadiname namais, nes galų gale viskas yra ne tik apie maistą ir vyną.

Faktai

ŠefasGaspar Fernandes
Restorano vadovasGaspar Fernandes, Kristina Fernandes
Virtuvės tipasmoderni virtuvė įkvėpta Goa (Indija)
Darbo laikasII–V 17.00–23.00, VI 13.00–23.00, VII 13.00–21.00
AdresasPylimo g. 23-3, Vilnius
Internetewww.gaspars.lt
Veikia nuo2015 m.
Užkandis vidutiniškai kainuoja16–19 eurų
Pagrindinis patiekalas vidutiniškai kainuoja22–29 eurai
Degustacinis meniu95 eurai asmeniui
Vienu metu čia telpa30 svečių
Vaikai laukiaminuo bet kurio amžiaus iki 17 val.
Terasayra, 22 vietos
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški terasoje

Vieta 2016 m. Nr. 11
Vieta 2017 m. Nr. 8
Vieta 2018 m. Nr. 10
Vieta 2019 m. Nr. 10
Vieta 2023 m. Nr. 1

KODĖL VERTA APLANKYTI? Nedidelis, paties restorano šeimininko Gasparo vardu pavadintas restoranas kuria neeilinę gastronominę patirtį Lietuvoje. „Gaspar's“ derina europietišką virtuvę su šiuolaikine indų virtuve. Dar tiksliau – su Indijos Goa regiono, iš kurio ir yra kilęs pats šefas, virtuve.

Per metus nuo praėjusio geriausiųjų restoranų trisdešimtuko „Gaspar‘s“ DNR išlieka nepakitęs – jis ir toliau geriausiai atpažįstamas iš unikalių prieskonių, tačiau šiandienis „Gaspar‘s“ jau gerokai skiriasi nuo to, į kurį būtumėte užsukę prieš metus.

„Nestovime vietoje, evoliucionuojame ir keičiamės visą laiką. Visiškai pakeitėme savo a la carte meniu – tai naujo formato meniu, kuris gali kisti kas savaitę, kas dvi ar kas mėnesį ir kuriame naudojame dar daugiau sezoninių produktų. Taip suteikiame savo nuolatiniams svečiams daugiau progų dažniau pas mus užsukt“, – kalba Gaspar, restorane šeimininkaujantis kartu su savo žmona Kristina.

Kitas pokytis – nuo balandžio „Gaspar‘s“ visą dėmesį sutelkė į vakarienes, tad užsukti vėlyvųjų pusryčių čia jau nebepavyks.

Anot šeimininkų, „Gaspar‘s“ verta aplankyti tiems, kurie ieško gero maisto, yra atviri naujiems skoniams ir gurmaniškoms patirtims – čia jų ras su kaupu.

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? Gaspar pabrėžia, kad gamindami jie naudoja prieskonius, tai jų identiteto dalis. „Tačiau mūsų maistas nėra aštrus – tai du skirtingi dalykai. Tačiau gaminti jo be prieskonių negalime, tad mūsų svečiai turėtų tikėtis skonių kupino maisto“, – pabrėžia restorano šeimininkai.

Restorano „Gaspar‘s“ patiekalai – tik iš aukščiausios kokybės ingredientų, pagaminti profesionaliai, naudojant tinkamas technikas ir su daug meilės, dėmesio ir rūpesčio. Restoranas dirba su mažais vietiniais ūkiais, naudoja tik ekologiškus kiaušinius.

Signature patiekalų restoranas sako neturintis, nes jie nuolat kinta, evoliucionuoja, tačiau tikrai turį su niekuo nesupainiojamą signature skonį.

SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL to, kad restorane jaučiasi kaip namie. „Svečiai grįžta dėl mūsų atmosferos, maisto, dėl to, kad jaučia mūsų rūpestį. Savo aptarnaujančiam personalui visada kartojame, kad su restorano lankytojais privalu elgtis kaip su svečiais savo namuose. Ir, manau, kad mums tai pavyksta. Norime, kad svečiai, išėję pro duris, sakytų, jog buvo puiki diena ar vakaras“, – mini Gaspar.

KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Gaspar į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Vienas jų buvo šefas – ruošė maistą portugalų kolonistų valdžiai, karališkiesiems asmenims. Kulinarinį talentą iš jo perėmė Gasparo mama. Abu jo tėvai sukosi maisto gaminimo versle, tad Gaspar jau nuo mažens žinojo, kad irgi nori būti šefu.

Jis baigė prestižinę „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklą Londone. Dirbo daugelyje vietų ir savo karjerą maisto pasaulyje pradėjo nuo indų plovimo. Galiausiai jis dirbo prestižinio golfo klubo „Wentworth Golf Club“ Londone virtuvėje.

Atsikraustęs į Vilnių kartu su savo žmona prieš 9 metus įkūrė restoraną, kuris šiemet pelnė ir „Michelin“ pripažinimą – „Gaspar‘s“ apdovanotas už svetingumą ir pelnė „Bib Gourmand“ nominaciją.

Virtuvės šefo darbą Gaspar vadina ne darbu, o gyvenimo būdu. „Tai tikrai ne pati lengviausia profesija, ji reikalauja daug sunkaus darbo ir asmeninio pasiaukojimo. Jei myli tai, ką darai ir darai tai su niekad nesibaigiančiu troškuliu – gali būti vienu iš geriausių“, – tiki „Gaspar‘s“ restorano šefas.

Gaspar sako besididžiuojąs restorano komanda – nuo aptarnaujančio personalo iki valymo paslaugas teikiančių žmonių. Per metus restorano nepaliko nei vienas darbuotojas, tik pasipildė naujais.

Nuotraukos Roberto Daskevičiaus