Nr. 25 Ertlio namas
SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE „Ertlio namas“ pelno senbuvio vardą ir į TOP30 reitingą patenka jau ketvirtą kartą. Šįkart – 25 vietoje.
3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTIS RESTORANĄ: skonis, istorija ir patirtis.
SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE „Ertlio namas“ pelno senbuvio vardą ir į TOP30 reitingą patenka jau ketvirtą kartą. Šįkart – 25 vietoje.
3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTIS RESTORANĄ: skonis, istorija ir patirtis.
KODĖL VERTA APLANKYTI? „Ertlio namas“ rinkoje išsiskiria kaip restoranas, kuris pristato Lietuvos gastronominę istoriją kartu su gyvais pasakojimais prie stalo apie patiekalus ir ingredientus. Restorano koncepcija gimė iš šefo Tomo Rimydžio ir istoriko Rimvydo Laužiko draugystės. R. Laužikas padeda surasti istorijas, T. Rimydis – kuria istorinių patiekalų interpretacijas. „Tokia koncepcija – mūsų išskirtinis bruožas, kiekvienais metais vis stiprėjame, matome, kad ir toliau esame madingi, svečiai pas mus ne tik skaniai gražioje aplinkoje pavalgo, bet išsineša žinių“, – pasakoja Tomas.
Kiekvienas restorano patiekalas yra pagrįstas istorija ir atspindi, kaip praėjusiais amžiais maitinosi Lietuvos aukštuomenė. „Šis restoranas atsirado, kad atvykęs svečias į Lietuvą ar Vilnių, ateitų pas mus ir paragautų lietuviškos istorinės virtuvės ir suprastų, kaip ją atsakingai ir šiuolaikiškai pateikiame“, – sako Tomas.
Anot jo, svarbi restorano dalis – istorijos apie maistą, kurias suradę kruopščiai apmokina komandą, kad jas galėtų perteiktų restorano svečiams. „Skaičiuojame jau aštuntus metus, bet vis dar randame istorinių faktų apie maistą, kurie nustebina mūsų svečius“, – pastebi restorano šefas.
KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? Restoranas teikia tik degustacines vakarienes. Meniu čia kinta keturis kartus per metus, o vasarą, kai vienas uogas ir daržoves greitai keičia kitos – ir dažniau. „Dirbame pagal gamtos laikrodį, todėl vasarą meniu keičiame dažniau, galbūt ne pagrindinį ingredientą, bet garnyrą, pagardus, pažadus, papildus – tikrai taip“, – sako Tomas.
Išskirtiniai restorano patiekalai – vežienė, bebro paštetas, batvinių sriuba, barščiai su džiovintų baravykų ausytėmis, miško grybo sūris, šakočio ledai, žemuogių lagumina (trintos plaktos žemuogės). Viena įdomesnių naujienų – dviem būdais paruoštas visas fazanas, patiekiamas su lengvai fermentuotais obuoliais.
SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL bendros visumos ir restorano koncepcijos – pradedant skaniu maistu, baigiant istorijomis apie maisto patiekalus. Nors tarp restorano svečių dominuoja lietuviai, bet bedus į beveik bet kurią šalį pasaulio žemėlapyje – nuo Japonijos, Naujosios Zelandijos, Amerikos, Australijos ar Kinijos – atsirastų bent kelis svečiai ir iš jų.
KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Kelių dešimčių nacionalinių ir tarptautinių kulinarijos čempionatų dalyvis ir kai kurių jų prizininkas, istorinės virtuvės puoselėtojas Tomas Rimydis iki „Ertlio namo“ dirbo daugybėje skirtingo profilio virtuvių, o 2016 m. atidarė savo restoraną. „Be manęs šio restorano virtuvėje dirba nuostabūs maisto ir skonio kūrėjai“, – sako Tomas.
Nuotraukos Roberto Daskevičiaus