Nr. 19 Demo restoranas

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE „Demo restoranas“ pernai debiutavo trisdešimties geriausiųjų sąraše. Reitinge jis išlieka antrus metus iš eilės ir šiemet yra 19 vietoje.

3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTIS RESTORANĄ: tiesiog įvairiapusis.

Faktai

ŠefasTadas Eidukevičius, sous šefas Rokas Pocius, someljė – Gytis Pečiulis
Restorano vadovasAndželika Jokubauskaitė
Virtuvės tipasautorinė virtuvė
Darbo laikasIII–VI 19.00 – iki pabaigtų pokalbių
AdresasT. Ševčenkos g. 16A, Vilnius
Veikia nuo2022 m.
Užkandis vidutiniškai kainuoja-
Pagrindinis patiekalas vidutiniškai kainuoja-
Degustacinis meniuAutorinė vakarienė – 95 eurai asmeniui, priderinti gėrimai – 65 eurai; Farmer’s table – 65 eurai asmeniui
Vienu metu čia telpa35 svečiai pirmo aukšto erdvėje, antrame aukšte atskiroje erdvėje – 12 svečių
Vaikai laukiamipriklausomai nuo subrendimo
Terasayra, 16 vietų
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Vieta 2023 m. Nr. 17

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Demo restoranas“ įsikūręs multifunkcinėje erdvėje, sujungiančioje daug skirtingų veiklų. Čia veikia kasdienė kavinė, tiekiami vėlyvieji pusryčiai, veikia galerija ir restoranas, kurio durys atviros tik vakaro metu. „Demo restoranas“ yra apie žmones, kultūrą ir bendravimą.

„Mums svarbu nenustoti kurti ir atrasti laiko pasidžiaugti tuo, ką sukuriame”, – sako virtuvės šefas Tadas Eidukevičius.

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? Didžiausias pokytis restorane, lyginant su pernai – tai, kad jame nebeliko a la carte meniu, o svečiai gali rinktis vieną iš dviejų variantų – autorinę vakarienę arba vadinamąją Farmer‘s table (ūkininko stalo) vakarienę.

Autorinė vakarienė, susidedanti iš 10–12 patiekalų, kaip ir anksčiau, išlieka konceptuali, labiau primenanti apsilankymą teatre, jos metu ne šiaip valgoma, o analizuojamos skirtingos problemos. Dabar restorane teikiamos autorinės vakarienės metu kalbama apie ribas: kultūrų, vartojimo, bendruomenių, svarstoma, kur prasideda ir baigiasi mūsų ribos, ar jos iš viso egzistuoja.

„Pavyzdžiui, turime patiekalą, susidedantį iš begalės skirtingų ingredientų, nei vieno negalima išskirti kaip pagrindinio. Pateikdami jį kalbame apie mūsų vartojimą restoranuose. Kitame patiekale serviruojame invazines rūšis ir taip kalbame apie ekosistemų ribų nykimą“, – pasakoja Tadas.

Ūkininko stalo (Farmer‘s table) vakarienė keičiasi kasdien, priklausomai nuo to, kokių šviežių sezoninių gėrybių restoranas gauna iš šalies ūkininkų. Vakaro metu pateikiami penki dalintis skirti užkandžiai ir vienas pagrindinis patiekalas, svečiams pageidaujant – pasiūloma desertų iš autorinės vakarienės meniu.

SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL stilistinio restorano išskirtinumo. „Nesistengiame būti tokie, kaip kiti. Nebijome kurti ir būti savimi“, – pabrėžia restorano šefas. Kitas restorano ypatumas – nuoširdus bendravimas su svečiais, kai pokalbiai kartais užsitęsia net iki 6 valandos ryto.

KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Tado kelias virtuvėje prasidėjo nuo paauglystės – iš pradžių nuo indų plovėjo darbo. Vėliau jis sukosi Kauno restoranuose „Uoksas“, „Monte Pacis“. Tuomet išvyko mokytis į Ispaniją, kur tuo pačiu dirbo įvairiuose restoranuose. Į Lietuvą Tadas grįžo likus savaitei iki Covid pandemijos, prisidėjo prie „Sanatorių pasažo“ įkūrimo. Po to padarė metų pertrauką, kaip pats sako, ieškojo savęs, ir dabar yra „Demo lofto“ ir „Demo restorano“ bendrasavininkas ir šefas. Šiemet „Demoloftas“ tapo „Michelin“ gido žvaigždute pažymėtu restoranu, o pats Tadas pelnė „Michelin“ jaunojo šefo apdovanojimą. Restorane kartu su Tadu sukasi per metus išaugusi devynių žmonių komanda.

Nuotraukos Roberto Daskevičiaus