Nr. 13 Amandus

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Užupyje įsikūręs restoranas „Amandus“ jau pretenduoja į „30 geriausių restoranų“ senbuvio vardą – reitinge jį sutinkame keturis kartus iš eilės. Šiemet „Amandus“ – 13 pozicijoje.

3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTIS RESTORANĄ: Baltijos jūros šalys, degustacinė vakarienė ir atvira virtuvė.

Faktai

ŠefasDeivydas Praspaliauskas
Restorano vadovasDeivydas Praspaliauskas
Virtuvės tipasmoderni Baltijos jūros šalių virtuvė
Darbo laikasIII–VI 19.00–23.00
AdresasUžupio g. 22, Vilnius
Internetewww.amandus.lt
Veikia nuo2017 m.
Užkandis vidutiniškai kainuoja-
Pagrindinis patiekalas vidutiniškai kainuoja-
Degustacinis meniu90 eurų asmeniui
Vienu metu čia telpa48 svečiai
Vaikai laukiaminuo bet kurio amžiaus
Terasanėra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Vieta 2018 m. Nr. 7
Vieta 2019 m. Nr. 7
Vieta 2023 m. Nr. 11

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Amandus“ – degustacinių vakarienių restoranas su aiškia ir pastovia koncepcija.

„Degustacinių vakarienių koncepcija mums leidžia labai aiškiai planuoti ir tiksliai žinoti, ką darysime kiekvieną dieną. Visada žinome, kiek svečių sulauksime, todėl galime taikyti zero waste politiką – perkame produktų tik tiek, kiek jų reikia, juos panaudojame maksimaliai“, – pasakoja restorano savininkas ir šefas Deivydas Praspaliauskas.

Anot jo, restoraną verta aplankyti dėl stilingai patiekiamo maisto, įdomių ir netikėtų derinių, kuriuos po to svečiai gali išbandyti kasdienėje virtuvėje. Ne mažiau svarbią vietą restorane užima ir bendravimas su svečiais, daug dėmesio skiriama jų pažinimui dar prieš vakarienę.

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? „Amandus“– į vietinius produktus ir sezoniškumą orientuotas restoranas, degustacinis meniu čia kinta 12 kartų per metus, t.y. kas mėnesį. Vakarienę sudaro dvi dalys – visų pirma, šefo komplimentai, po jų seka restorano teikiami pagrindiniai patiekalai ir desertas. Kiekvienas patiekalas yra išsamiai pristatomas svečiams.

Deivydas sako, kad virtuvėje ypač mėgsta improvizuoti su prieskoniais – restorano lentynose galima rasti arti 500 skirtingų prieskoninių mišinių.

SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL patirties. „Mūsų nuolatiniai vietiniai ar užsienio svečiai sako, kad ateina pas mus, nes žino, ką gaus. Būtent – ne ką valgys, nes meniu kinta, bet ką gaus – ir čia jie kalba apie patirtį“, – apie tai, kad restorane svečiais kruopščiai rūpinasi tris su puse vakarienės valandos, pasakoja Deivydas. Anot jo, unikalumo vakarienei suteikia ir atvira virtuvė, kai svečiai gali stebėti viską, kas joje vyksta – ir kaip švenčiami gimtadieniai, ir kaip restorano komanda tvarkosi su iškylančiomis nenumatytomis situacijomis.

KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Deivydas Praspaliauskas yra vienas geriausiai Lietuvoje žinomų šefų. Pirmasis jo ir buvusios partnerės restoranas – „Lauro lapas“ veikia lig šiol, tik su visai kitokia koncepcija. Vėliau D. Praspaliauskas atidarė degustacinių vakarienių restoraną „1 dublį“ Šopeno gatvėje. Bene labiausiai nuskambėjęs jo ir verslo partnerių projektas – „Dublis“ Trakų gatvėje, po kurio sekė „Amandus“.

Restorane dirba, kaip sako Deivydas, tarptautinė komanda ir joje galima sutikti žmonių iš Pietų Amerikos, Ukrainos, Indijos.

Nuotraukos Roberto Daskevičiaus