KODĖL VERTA APLANKYTI? „Pas mus restoranas“ – jauki, minimalistinė ir kiek nostalgiška erdvė, sukurta pačių šefų rankomis, remiantis jų pačių idėjomis. Šiame restorane drąsiai ieškoma naujų skonių, o vakarienės patirtį iki galo išpildo betarpiškas bendravimas. „Esame visomis prasmėmis atvira virtuvė, šiuolaikiškas ir neformalus restoranas“, – pabrėžia virtuvės šefė Vita Bartininkaitė.
Restorano pavadinimas kiek ironiškas ir, kaip sako Vita, dovanojantis šypseną keliančių akimirkų ar priverčiantis suklusti. „Jei kas savo antrai pusei pasiūlo vakarieniauti „pas mus“, dažnai atgal sulaukia replikos „ačiū, bet aš jau tikrai nebenoriu valgyti namie“, o kitų restoranų šefai ima vadinti saviškius pavadinimais, nes pasakius, kad „Pas mus“ pakeitė meniu, gali kilti nemažai nesusipratimų“, – šypsosi Vita.
KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? „Pas mus restorano“ meniu pagrindą sudaro daržovės – sezoninės, vietinės, atkeliaujančios iš seniai virtuvės šefės pažįstamų ūkininkų ir laukinės gamtos. Meniu kinta sulig natūraliais gamtos ciklais – „Pas mus restoranas“ save vadina itin sezoniniu restoranu. Svečiai čia gali tikėtis fermentuotų produktų bei tvariai ruošiamo maisto – antis čia sunaudojama iki kaulų, o obuolys – iki graužtuko. Tokios pat filosofijos restoranas laikosi ir kurdamas savo aplinką – čia svečiai neras nei vieno naujo indo ar įrankio – viskas, kas dėliojama ant stalų (išskyrus taures), atkeliavo iš restorano kūrėjų močiučių spintų ar sendaikčių krautuvėlių.
„Nors dažniausiai svečiai renkasi visą degustacinę vakarienę, tačiau laiką pas mus galima praleisti ir neįpareigojančiai, kaip vyno bare, pasirinkus tik keletą užkandžių“, – mini Vita ir priduria, kad netrukus restoranas ketina pasiūlyti ir a la carte meniu. Vyno kortoje vyrauja natūralūs vynai, nevartojantiems alkoholio restoranas siūlo pačių gamintą kombučą ar sultis.
„Nors save pristatome kaip gaminantį maistą daržovių pagrindu, mūsų signature dish, kad ir kaip ironiškai beskambėtų, – jautienos tartaras su bandele, glazūruota sojos padažu, ir pagal Maroko tradiciją brandintu sviestu“, – juokiasi restorano šefė.
SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL neformalios atmosferos, restorano kūrybiškumo, betarpiško bendravimo.
KAS DIRBA VIRTUVĖJE? „Pas mus restoraną“ įkūrė du virtuvės šefai – Vita Bartininkaitė ir Matas Paulinas. Tiesa, pastarasis šiuo metu iš restorano veiklos yra pasitraukęs ir virtuvės vairą perėmė viena Vita. Ji – viena iš nedaugelio virtuvės šefių moterų, kurias galima rasti trisdešimties geriausių restoranų virtuvėse ir vienintelė, pati viena vairuojanti restoraną.
Vita studijavo architektūrą, tačiau suprato, kad jos kelias visgi veda į maisto pasaulį. Kartu su Matu ji dirbo restorane „Nineteen18”, stažavosi geriausiame pernai metų restorane „Geranium“ Kopenhagoje.
„Už kiekvieno patiekalo ar gėrimo taurės – žmogus, jo istorija, tad virtuvėje pas mus dirba atmosferos kūrėjai“, – sako Vita.
Nuotraukos Roberto Daskevičiaus