Nr. 19 Pacai

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE PO 3 METŲ. Restoranas „Pacai“ – jau ketvirtas iš eilės naujas vardas, patenkantis į trisdešimties geriausių restoranų sąrašą. Jis užima 19 reitingo vietą.

3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTYS RESTORANĄ: svetingumas, kokybė ir drąsa.

Faktai

ŠefasVytautas Alekna, Goda Juknaitė
Restorano vadovasSimonas Gudelis
Virtuvės tipasŠiaurės šalių virtuvė
Darbo laikasI–VI 18.00–23.00
AdresasDidžioji g. 7, Vilnius
Veikia nuo2019 m.
Užkandis vidutiniškai kainuoja8–27 eurų
Vidutinė karšto patiekalo kaina21–65 eurai
Degustacinis meniu65 eurai asmeniui (trumpa versija), 105 eurai asmeniui (ilgoji versija)
Vienu metu čia telpa70 svečių
Vaikai laukiaminuo bet kurio amžiaus
Terasayra, 60 vietų
PusryčiaiI–V 8.00 iki 10.30, VI–VII 8.00–12.00
Dienos pietūsI–V 12.00–15.00
Šunimsdraugiški terasoje

Vieta m. Nr.

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Mūsų restoranas išsiskiria svečių aptarnavimu, kuriame naują lietuvišką svetingumą, modernią prabangą, kur yra mažiau griežtų manierų, standartų“, – pasakoja restorano vadovas Simonas Gudelis. Kadangi „Pacai“ – viešbučio restoranas, svečiams jie siūlo platų maisto ir gėrimų pasirinkimą. „Dalis mūsų svečių nebūtinai ateina čia dėl virtuvės šefo ar restorano koncepcijos, bet tiesiog todėl, kad gyvena viešbutyje. Mūsų a la carte meniu – platesnis pasirinkimas, manome, kad patiekalai turi būti kūrybiški, bet neišeinant iš komforto zonos, kad pakvietus draugus, kolegas, šeimą visi rastų ką valgyti ir tai būtų fine dining lygis“, – pažymi Simonas.

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? Virtuvės šefai Vytautas Alekna ir Goda Juknaitė, kurdami skonius, ieško umami potyrio, kuris atsiranda fermentavimui naudojant soją, kas yra kiek neįprasta mūsų kraštuose. „70 proc. mūsų svečių yra vietiniai, atsižvelgiame į jų valgymo įpročius, todėl mūsų arkliukas – tuno ir jautienos tartarai, be kurių turbūt negali išsiversti nė vienas Vilniaus restoranas“, – šypsosi Simonas.

Kurdami meniu virtuvės šefai stengiasi neužgožti natūralaus pagrindinio elemento skonio, todėl patiekaluose negausu ingredientų, jie parenkami tokie, kad sustiprintų žuvies ar mėsos skonį. „Norime atrasti ir vietinius raktus į lietuvišką skonį, pavyzdžiui, Lietuvoje kmynai naudojami kur tik pasisuksi – ir duonoje, ir giroje, ir sūryje, ir barstomi ant vištienos, tad ir mes stengiamės tokiais elementais praturtinti patiekalus“, – mini restorano vadovas. Restoranas „Pacai“ turi ir plačią vyno ir gėrimų kortą, nemažos dalies svečių sulaukia ir vien dėl jos.

„Restorane turime dvi erdves – a la carte salėje svečiai vakarieniauja su draugų kompanija, tai vakarienė apie buvimą kartu, o ateinantys į atskirą degustacinės vakarienės salę atsiduoda mums į rankas ir mes laikome kursą“, – skirtumus aiškina restorano atstovas.

SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL aptarnavimo, svetingumo ir dėmesio.

KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Virtuvės šefas Vytautas Alekna turi ilgametės patirties viešbučių restoranuose, kurį laiko vadovavo „Telegrafo“ virtuvei ir prieš trejus metus pradėjo dirbti restorane „Pacai“. Goda Juknaitė – kūrybinė restorano šefė, užaugusi viduje, puikiai išmananti „Pacų“ DNR ir puošianti meniu kūrybiniais elementais.

Virtuvės komandą sudaro žmonės, kurių dauguma turi patirties viešbučių srityje. „Tai patyrę profesionalai, kuriems svetingumas nėra profesija, o įgimtas dalykas. Ir pats svarbiausias elementais – mūsų keturios indų plovėjos, kurios ne tik padeda su indais, bet ir parenka valgomų žiedų savo soduose, įsitraukia į virtuvės darbą“, – mini Simonas.

Robertas Daskevičiaus nuotraukos