KODĖL VERTA APLANKYTI? Restoranas įsikūręs XVI a. istoriją menančiame pastate, pačioje sostinės Senamiesčio širdyje, „Senatorių pasaže“. „Pas mus galima ir tiesiog leisti kasdienius vakarus, ir paminėti šventes – esame greta savo svečių bet kuria proga ir tikiu, kad jie žino, jog bus šiltai sutikti, gerai pamaitinti ir gardžiai pagirdyti“, - sako virtuvės šefas Andrius Kubulius.
KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? Restorane „Nineteen18“ svečiams siūlomas 10 patiekalų degustacinis meniu, kuris kinta sezoniškai ir yra paremtas ingredientas iš Baltijos šalių. „Tai nėra tipinis mažas degustacinis meniu, po kurio dar norisi į „McDonald's“, svečiai išeina tikrai sotūs“ – juokiasi šefas ir priduria, kad meniu kaskart kuriamas taip, kad komanda juo galėtų didžiuotis ir būtų smagu jį gaminti. „Kaskart užtrunkame jį keisdami, nes naujiems patiekalams sukurti ir išbandyti skiriame daug dėmesio. Dažnai pokyčius padiktuoja pats sezonas, pavyzdžiui, baigiasi šparagai. Nesame įsipareigoję meniu keisti kas mėnesį ar kas ketvirtį, tačiau stovėti vietoje nenorime, nors turime ir tokių patiekalų, kurie lieka meniu ištisus metus“, - pasakoja Andrius.
SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL „vienaragio Æbelskiver’io“, - šypsosi Andrius ir pasakoja, kad nuolatiniai restorano svečiai jau žino istoriją apie restorane „dirbantį“ barmeną-vienaragį, turbūt vienintelį tokį visose Baltijos šalyse. Jis restorane atsirado po lažybų su „Senatorių pasažo“ savininku, kai pasiekus sunkiai tikėtiną tikslą, savininkas restorano komandai pažadėjo, kad ant pastato stogo atsiras vienaragio skulptūra. Kol restoranas laukia pažadėtojo vienaragio (gal jis jau yra, pasidairykite), kaimynai komandai padovanojo pliušinį vienaragį.
Be žymiojo vienaragio, svečius į „Nineteen18” traukia atmosfera, galimybė matyti viską, kas vyksta virtuvėje, kokybė ir pasitikėjimas. „Ir pas mus skanu“, - priduria virtuvės šefas.
KAS DIRBA VIRTUVĖJE? Andrius Kubilius yra žinomas šefas, savo karjerą pradėjęs kaip kito gerai Lietuvoje žinomo šefo – Egidijaus Lapinsko – sous šefas. Pakeitęs keletą restoranų kone penkerius metus buvo pagrindinis „Time“ šefas. Tuomet norėdamas praplėsti kulinarinių žinių lauką ir geriau suprasti regiono ypatumus, atliko pusės metų trukmės tyrimą apie baltišką virtuvę ir tapo restorano „14Horses“ šefu tame pačiame „Senatorių Pasaže“. Dabar jau beveik dvejus metus jis yra „Nineteen18” šefas.
„Mūsų virtuvės komanda yra nekintanti ir aš dedu labai daug pastangų, kad ji tokia būtų. Mes taikome kitokią negu įprastą darbo formulę, kuri orientuotą į tvaresnį šefų gyvenimą. Nenorime dirbti nesustodami, keisti komandos narių naujais, kai jie nebepatempia. Mes dirbame kitaip, mūsų požiūris ilgalaikis ir matau tame didelę vertę, esame socialiai atsakingi prieš savo žmones“, - pabrėžia Andrius.
Jis pasakoja, kad kasdieniams darbams virtuvėje vadovauja Vilgailė Kaušylienė, už aptarnaujančio personalo darbą atsakingas Raimundas Salvinskis. „Iš viso esam šešiese ir sukamės tokioje jaukioje komandoje“, - priduria „Nineteen18” virtuvės šefas.
Nuotraukos Roberto Daskevičiaus