Nr. 10 Arrivèe

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE PO 3 METŲ. Trisdešimties geriausiųjų reitingo naujokas – restoranas „Arrivèe” laikinojoje sostinėje – iškart šauna į TOP10. Pelnydamas 10 sąrašo vietą jis kartu gauna ir geriausio restorano Kaune vardą.

3 ŽODŽIAI, GERIAUSIAI APIBŪDINANTYS RESTORANĄ: pagarba produktui ir svečiui, skonio balansas, minimalistinė estetika.

Faktai

ŠefasEvaldas Juška / Xavier Bouriot (Prancūzija)
Restorano vadovasEglė Purvaneckaitė
Virtuvės tipasmoderni prancūzų virtuvė / fine dining
Darbo laikasIV–V nuo 17.00–22.00, VI 16.00–22.00, VI–VII 10.00–14.00 vėlyvieji pusryčiai ir kepyklos kepiniai
AdresasVilniaus g. 29, Kaunas
Veikia nuo2019 m.
Užkandis vidutiniškai kainuoja6 –16 eurų
Pagrindinis patiekalas vidutiniškai kainuoja20–33 eurus
Degustacinis meniu75 eurų asmeniui
Vienu metu čia telpa25 svečiai
Vaikai laukiaminuo bet kurio amžiaus
Terasayra, 60–80 vietų
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Arrivée“ – šiuolaikinės prancūzų virtuvės restoranas, didelį dėmesį skiriantis produktų kokybei, ingredientų bei tekstūrų deriniams, kūrybinėms šefų vakarienėms. Žodis „arrivée“ reiškia „atvykimą“ – šefų profesinių žinių, įgūdžių perteikimą restorano komandai, produktų ir skonių pristatymą restorano svečiams, svečių atvykimą į restoraną naujoms patirtims. „Mūsų tikslas, kad svečio atvykimas į restoraną būtų potyris ir emocija“, – pabrėžia restorano vadovė Eglė Purvaneckaitė.

Restoranas turi du nuolatinius vyriausiuosius šefus: Xavier Bouriot ir Evaldą Jušką. Prie komandos keletą kartų per metus prisijungia konsultuojantis šefas iš Prancūzijos Antoine Perray.

KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI APIE MENIU? „Arrivée“ vadovė pasakoja, kad visi pagrindiniai ingredientai – mėsa, žuvis, jūros gėrybės atkeliauja švieži iš geriausių pasaulio tiekėjų. „Pagarbą lietuviškumui atiduodame ruošdami garnyrus – jiems renkamės sezonines ūkio daržoves“, – mini Eglė.

Anot jos, stiprioji virtuvės šefo Xavier pusė – pagarba produktui, pagrindiniam patiekalo ingredientui, kurio skonio svarbu neužgožti, o paryškinti derančiais padažais. Jo moto – „don't let the fish die the second time“.

„Emociją restorane suteikia skonis. Skonį lemia tekstūros, o tekstūras – technikos. Savo ruožtu technikas lemia meistriškumas ir profesionalumas, tad be pradinio taško, nebus ir galutinio rezultato. Ir čia labai svarbi šefų patirtis“, – tvirtina Eglė.

Kito vyriausioji „Arrivée“ šefo Evaldo stiprybė – gebėjimas kurti skonių balansą, harmoniją. „Viso vakaro metu stengiamės, kad svečių emocija būtų kylanti – vakarą pradedam nuo mažų užkandžių, o vakarienės kulminacija ir finalinis akordas – desertai. Mūsų manymu, desertas turi sustiprinti emociją ir leisti baigti vakarienę aukščiausia nata“, – pabrėžia Eglė.

SVEČIAI SUGRĮŽTA DĖL skonių dermės, emocijų, bendravimo kultūros. „Esame įsikūrę istoriniame pastate, vienuolyno kieme, tai savotiškas miestas mieste“, – pažymi restorano vadovė.

KAS DIRBA VIRTUVĖJE? „Arrivée“ yra taikomosios praktikos restoranas. Ką tai reiškia? Tai, jog jo virtuvėje besidarbuojančius sutiksite Šv.Ignaco Lojolos kolegijos bakalauro studijų programos „Kulinarijos menas“ gabiausius studentus. Jų jaunai ir talentingai komandai ir vadovauja šefai Evaldas Juška ir Xavier Buoriot.

Vyriausiasis šefas Xavier turi ilgametę darbo patirtį „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose „Les Crayères“, „Lucas Carton“, „Michel Rostang“ ir kituose. Jis daugiau nei 10 metų dirbo šefo Alain Ducasse komandoje, vadovavo „Ritz Paris“ viešbutyje įsikūrusiai prestižinei Auguste Escoffier kulinarinei mokyklai.

Vyriausiasis šefas ir konditeris Evaldas taip pat turi ilgametės patirties „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose Londone „Core by Clare Smyth“, „Angler“. Jis yra ne vieno tarptautinio ir vietinio konkurso finalininkas ir prizininkas – užėmė 3 vietą populiariame britų TV šou „British Bake–off: The Professionals“, yra „Desertų ir vyno čempionato“ I vietos ir auksinės šakutės laimėtojas, pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2022” sidabro medalio laimėtojas.

Nuotraukos Roberto Daskevičiaus