Nr. 13 Saint Germain

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Stabiliai, visais projekto metais gerai įvertinamas restoranas. Šiemet „Saint Germain“ kyla per dvi pozicijas lyginant su pernai.

Faktai

ŠefasGediminas Švenčionis
Jo mėgstamiausias prieskonis  espelette (kitaip vadinamas - Baskų čili pipiras)
Restorano vadovasDainius Vasiliauskas
Virtuvės tipasprancūziška virtuvė
Darbo laikasI-VI 11:00-00:00, VII 11:00-23:00
AdresasLiteratų g. 9-32, Vilnius
Veikia nuo2005 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina22 Eur (šalto – 14 Eur)
Vienu metu čia telpa40 sėdimų vietų
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 10
Vieta 2017 m. Nr. 20
Vieta 2018 m. Nr. 15

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Saint Germain“ yra vienintelis restoranas, kuris per metus įsivedė vos vieną naują patiekalą. Ir to priežastis anaiptol ne fantazijos trūkumas – visos meniu pozicijos yra iki smulkmenų išdirbtos ir dėl kiekvienos iš jų čia yra metai iš metų sugrįžtančių svečių. Sakoma, stabilumas yra meistriškumo rodiklis.

Tiesa, restorano vyno korta yra kur kas aktyvesnė nei a la carte ir nuolat pildoma. Čia galima paragauti labai daug skirtingų vynų iš viso pasaulio, o pilstomų yra netgi 25 skirtingos rūšys + taurėmis čia galima užsisakyti keturių rūšių šampano (o jo pasirinkimas buteliais užima netgi du puslapius). Beje, apie visą 15 puslapių vyno kortą detaliai čia gali papasakoti ir patarti sertifikuotas restorano someljė Rytis Grigaitis.

MENIU TRUMPAI. Čia nėra tikslo, kaip dabar madinga, sekti sezonus už lango. Tikslai yra du – kokybė lėkštėje ir aukšto lygio aptarnavimas: „Niekada „Saint Germain“ nebuvo apie vietos metų laikus, taip nėra ir dabar. Aukštos kokybės mėsa, žuvis, jūros gėrybės čia keliauja iš viso pasaulio“, – pasakoja restorano šeimininkas Dainius Vasiliauskas. Taip pat jis priduria, kad norint įtraukti naują patiekalą, reikia kažkurį išmesti, o eliminuoti galima tik tuo atveju, jei pavyksta pagaminti kažką geresnio. O tai, pasirodo, nėra taip jau paprastal Dėl šių priežasčių „Saint Germain“ išsiskiria stabiliausiu restoraniniu meniu mieste. Tiesa, šiemet į a la carte grįžo vienas patiekalas – triušiena a la ferme – ir iškart tapo šios vietos kulinariniu hitu. Kita naujiena – atsirado brandinimo kamera, kurioje virtuvė brandina mėsą.

KULINARINIAI HITAI. Jautienos tartaras – 13 Eur, pomidorų sriuba / gazpacho – 9 Eur, trinta baravykų sriuba – 9 Eur, befstrogenas – 23 Eur, tuno filė su pomidorais – 23 Eur, „risotto“ su baravykais – 17 Eur, triušiena a la ferme – 23 Eur.

ŠEFAS. Iki darbo prancūziškoje virtuvėje Gediminas Švenčionis patirties sėmėsi „Hazienda Steakhouse“ ir „Tores“ restoranuose. O kaip šefas užaugo būtent čia – „Saint Germain“ –, kur dirba jau daugiau nei 14 metų.

Kelis metus čia dirba ir someljė Rytis Grigaitis. Iki to apie vynus jis daug išmoko ir savo someljė kelią įtvirtino įspūdingiausia vyno korta Kaune galinčiame didžiuotis „Monte Pacis“ restorane. Tiesa, someljė pašaukimą Rytis atrado ne iš karto. Jis pabaigė ir grafikos studijas, ir politikos mokslus.