Nr. 27 La Esperanza

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pernai restoranas užėmė aukščiausią poziciją iš visų projekto metų – šeštąją. Šiemet „La Esperanza“ pasitraukė į trečiąjį dešimtuką, tačiau išlieka geriausiųjų gretose. Pirmąjį metų ketvirtį restorano virtuvėje vyko pokyčiai – keitėsi virtuvės galva. Juo tapo šefas Dmitrij Berman.

Faktai

ŠefasDmitrij Berman
Jo mėgstamiausias prieskonis  žvaigždinis anyžius
Restorano vadovasInga Grajauskienė
Virtuvės tipasmoderni kūrybiška
Darbo laikaskasdien nuo ryto iki vakaro vienas iš trijų restoranų būtinai veikia
AdresasPaunguriai, Trakų r., Vilniaus apskritis
Veikia nuo2009 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina28 Eur (šalto – 18 Eur)
Vienu metu čia telpa170 sėdimų vietų
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški (iki 9 kg)

Vieta 2016 m. Nr. 8
Vieta 2017 m. Nr. 9
Vieta 2018 m. Nr. 6

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad „La Esperanza“ yra išskirtinėje vietoje – nepriklausomų viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausančiame „Esperanza Resort“. Taip pat ir dėl to, kad šis restoranas turi naują ir labai charakteringą bei įdomų, visai neseniai iš užsienio grįžusi patyrusį šefą – Dmitrij Berman.

MENIU TRUMPAI. Dmitrij Berman kurtas vasaros meniu šiuo metu yra tiekiamas kitame „Esperanza Resort“ restorane – „La Costa“. Jame atsiskleidžia šefo gebėjimas žaisti su skoniais, bet kartu ir nenutolti nuo klasikinės prancūzų mokyklos. Tai puikiai atsiskleidžia ragaujant klasikinę žuvienę, sultingus jautienos šonkauliukus ir kitus griliaus patiekalus su įvairiausiais padažais (pastarieji – viena iš daugelio Dmitrijaus stiprybių virtuvėje). Vasarinis D. Berman valgiaraštis yra mažiau riebus nei įprasta klasikinei virtuvei, tačiau skonių prasme – labai išraiškingas. Kai kurie deriniai, atrodo, kad Lietuvoje dar išvis netyrinėti ir nebandyti.

Savo debiutinį „La Esperanza“ valgiaraštį šefas pristatys rudenį, tačiau jo viziją jis turėjo dar 2019 m. pavasarį: „Noriu svečiams pasiūlyti daugiau žuvies ir žvėrienos patiekalų, o restorano konditerijos vitriną paversti sūrių sala – manau, kad sūris yra geriausias desertas.“

„La Esperanza“ patiekalas prasideda nuo geriausios kokybės pagrindinio ingrediento, kuris yra „apipinamas“ sezoniniais produktais, kai jie yra pačioje savo aukštumoje. Šioje vietoje naudojami aukščiausios klasės ingredientai iš tų pačių tiekėjų, kurie aprūpina ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintus pasaulio restoranus.

DEGUSTACINIS MENIU. Nuo rudens šefas ruošia pristatyti du degustacinius meniu. Vienas jų – vegetarams ir veganams, kitas – visavalgiams. Abu bus kur kas jautresni mikrosezonams ir jų teikiamoms gėrybėms nei pagrindinis a la carte.

ŠEFAS. 2019 m. žiemą klajojantis šefas Dmitrij Berman nusėdo Trakų rajone, „Esperanza Resort“. Daugiausia patirties virtuvėje jis sukaupė gyvendamas ir dirbdamas Londono restoranuose, o esminis lūžis įvyko įsidarbinus prancūzų restorane Braitone. Ten jis suprato, kad turi ne tik praktikuotis, bet mokytis kulinarijos. Pirmiausia tam, kad tvirtai žinotų taisykles ir galėtų jas laužyti. O didžiausia gyvenimiška mokykla jam tapo darbas „The Empress“ restorane Londone pas „Michelin“ žvaigždėmis įvertintą šefą Elliotą Lidstone'ą.

Grįžęs į Lietuvą karjerą jis tęsė „Imperial“ restorane, kur tuo metu virtuvei vadovavo Aldona Gečienė. Šis darbas jį atvedė iki Deivydo Praspaliausko ir jo kuriamo „Lauro lapo“. Vėliau – darbas virtuvėje pas Egidijų Lapinską (restoranas „Time“) ir Justiną Misių (restoranas „Sweet Root“).

Iki savęs atradimo gastronomijoje Dmitrij studijavo japonų kalbą ir kultūrą, vėliau animaciją, kurios dėka ankstyvoje jaunystėje ir atsidūrė Didžiojoje Britanijoje.