Nr. 7 Amandus

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. 2016 m. „30 geriausių restoranų“ projekte Deivydas debiutavo su iki šiol ambicingiausiu savo projektu „Dublis“. Išsiskyrus jo ir investuotojų keliams pernai Deivydas Praspaliauskas į trisdešimtuką grįžo su savo restoranu – „Amandus“, o šiemet su juo įsitvirtina sąraše išlikdamas toje pačioje – septintoje – vietoje.

Faktai

ŠefasDeivydas Praspaliauskas
Jo mėgstamiausias prieskonis  druska
VadovasDeivydas Praspaliauskas
Virtuvės tipasdegustacinės vakarienės, Skandinavijos įkvėpta virtuvė
Darbo laikasI-VII (12:00-23:00), degustacinės vakarienės II-VI nuo 19 val.
AdresasPilies g. 34, Vilnius
Internetewww.amandus.lt
Atidarymo metai2017 m.
Vienu metu čia telpa55 sėdimos vietos restorane (20 – bare)
Vidutinė karšto patiekalo kainadegustacinės vakarienės kaina – 55 Eur/asm.
Terasayra
Pusryčiaiyra (06:30-10:00)
Dienos pietūsyra (12:00-15:00)
Šunimsnedraugiški

Vieta 2018 m. Nr. 7

KODĖL VERTA APLANKYTI? Išskirtinio boutique viešbučio „Artagonist“ erdvėse įsikurusiame „Amandus“ verta apsilankyti ieškantiems kulinarinių patyrimų – būtent patiekalų šou ir degustacinės vakarienės yra stiprioji Deivydo Praspaliausko pusė ir jis nežada to keisti.

Be to, skandinaviška mokykla Deivydą lydi ne tik skonių paieškose, bet ir restorano organizavime. Šefui svarbu nebešvaistyti maisto dėl formos ir 100 proc. suvartoti naudojamą produktą. Taip pat jam svarbi lygybė kolektyve, todėl „Amandus“ vyrų ir moterų dirba po lygiai.

Beje, neseniai praktikai restorane prisijungė dietologė: „Jaučiu didelę atsakomybę prieš svečius tiekdamas maistą, todėl esu įsitikinęs, kad jis turi būti ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui“, - teigia šefas.

MENIU TRUMPAI. „Amandus“ nuo antradienio iki šeštadienio 19 val. yra siūlomas degustacinis meniu, kuris susideda iš 10 žingsnių (6 šefo komplimentai, 3 patiekalai ir desertas). Galiausiai vakarienei pasibaigus svečiai iš restorano išeina gavę po simbolinę dovaną nuo šefo.

Per metus iš viso čia yra pristatoma 12 degustacinių meniu, kurie yra keičiami kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį. Pokyčiams daugiausia įtakos turi, žinoma, sezoniškumas. Kita svarbi taisyklė – šefui svarbu nesikartoti su produktais. Visa kita – improvizacija aukštame lygyje. D. Praspaliausko organizuojamos vakarienės trunka apie 3 val. Kaina asmeniui – 55 Eur.

KULINARINIAI HITAI. Deserto „Ežiukas rūke“ variacijos.

ŠEFAS. Deivydas Praspaliauskas yra vienas geriausiai Lietuvoje žinomų šefų. Pirmasis jo ir buvusios partnerės restoranas „Lauro lapas“ buvusiame „Nykštuke“ duris atvėrė prieš 8 metus. Tiesa, restoranas veikia iki šiol, tik be Deivydo ir su visai kitokia koncepcija.

Vėliau D. Praspaliauskas atidarė „1 dublį“ Šopeno gatvėje. Restoranas veikė tik vakarais ir tik degustacinių vakarienių principu. Bene labiausiai nuskambėjęs jo ir verslo partnerių projektas – „Dublis“ Trakų g., kuris irgi veikia iki šiol, tačiau vėlgi be žinomo šefo. Jų keliai išsiskyrė dėl finansinių nesutarimų.

Dabar Deivydas ir vėl yra vienvaldis restorano šeimininkas, kuris ir pats bendrauja su svečiais, ir diriguoja virtuvei.