Nr. 25 14Horses Brasserie

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Braserija „14Horses“ duris atvėrė unikalioje sostinės vietoje – baroko laikus menančiame viešbutyje „Pacai“ – 2018 m. ir jau savo CV turi vieno geriausių šalyje restorano įvertinimą. Taip, tai yra trisdešimtuko debiutas nepraėjus nė metams nuo atidarymo.

Faktai

ŠefasAndrius Kubilius
Jo mėgstamiausias prieskonis  druska
Restorano vadovasBenoit Chereque ir Eimantas Lumpickas
Virtuvės tipasbaltiškos virtuvės paieškos
Darbo laikaspusryčiai: I-V 6:30-10:00, VI-VII 7:30-11:00, a la carte: I-VII 12:00-23:00
AdresasDidžioji 7, Vilnius
Internetewww.14horses.lt
Veikia nuo2018 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina28 Eur (šalto – 12 Eur)
Vienu metu čia telpa56 sėdimos vietos
Terasayra
Pusryčiaiyra (darbo dienomis 6:30-10:00, savaitgaliais 7:30-11:00)
Dienos pietūsyra (12:00-14:00, bufeto principu už 14 Eur)
Šunimsnedraugiški (galima tik terasoje)

Vieta m. Nr.

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad šioje vietoje atsakingai kuriama moderni baltiška virtuvė ir kiekvienas restorano svečias savo apsilankymu bei įvertinimu padeda ją nukreipti viena ar kita linkme.

„14Horses“, kaip ir šalia esantis patyriminis restoranas „Nineteen18“ ir baras „Sofija“, priklauso „Nordic Food Republic“. O pastarajam ir visas „Farmers Circle“ ūkis, įkurtas netoli Ukmergės, Radiškių kaime. Būtent iš ten į restoranus keliauja didesnė dalis produktų, o šis faktas tikrai yra vertas atskiros pastraipos, t.y. jūsų dėmesio.

ŪKIS. 77 km nuo Vilniaus gylyn į Lietuvą – ten viskas ir prasideda. Iš esmės „14Horses“ yra ūkio dalis, ne atvirkščiai. Pastarasis atsirado iš įmonės CEO Nielso Peterio Pretzmanno didelės meilės Lietuvai. Jis pamatė galimybę spėti išsaugoti tai, ką turime geriausia ir įsigijo žemės ūkį prie Ukmergės Augustinų dvare su daug istorijos ir dar daugiau gamtos. „Farmers Circle“ tikslas yra puoselėti atsakingą ūkininkystę. Todėl tvarumas šiame restorane yra vienas iš esminių filosofijos elementų – į virtuvę patekę produktai yra kūrybiškai išnaudojami nuo galvos iki uodegos, nuo šaknies iki lapelio.

Be to, šis ūkis duoda didelį impulsą dar didesniems darbams, t.y. jau minėtam baltiškos virtuvės identiteto kūrimui. Todėl ten pat ūkyje vyksta įvairiausi kulinariniai eksperimentai, dideliais kiekiais rauginami, džiovinami ir sūdomi vietoje užauginti produktai, kurie patiekaluose vėliau yra naudojami ištisus metus. Beje, „Farmers Circle“ šiuo metu auga net 170 Angus galvijų bei vištos, o netrukus į ūkį atsikraustys žąsys, antys, bitės.

MENIU TRUMPAI. „Braserijoje meniu yra kuriamas atsižvelgiant į produktus, kuriuos gauname iš savo ūkio. Kartais daržovės tampa svarbesniu patiekalo elementu nei mėsa ar žuvis. Viskas šiame restorane konstruojama tokia tvarka: pradedame nuo to, ką geriausio tuo metu gali pasiūlyti gamta ir mūsų ūkis, ir tik tada imame eksperimentuoti su skoniais ir gamybos technikomis“, – pasakoja restorano šefas Andrius Kubilius. Čia kuriami patiekalai dažniausiai susideda iš penkių ingredientų. Tai padeda koncentruotis į kelis esminius produktus ir jų skonius.

„Daug kulinarinio bendradarbiavimo, bendravimo ir eksperimentavimo kartu su Matu Paulinu (restorano „Nineteen18” šefu) leidžia naujai pažinti įprastų produktų skonius ir pristatyti juos nauju, neragautu kampu. Džiaugiuosi, kad tai kas galbūt seniau atrodė, kaip kūrybinis apribojimas, dabar man yra didžiausias įkvėpimas ir motyvacija ieškoti, ragauti ir stebinti patį save“, - apie kūrybos procesus pasakoja Andrius.

Braserija veikia visą dieną ir tiekia pusryčius, verslo pietus bufeto principu bei siūlo a la carte. Taip pat restorane „sukasi“ dar keli papildomi meniu: šeimų sekmadienio meniu, skirtas dalinimuisi (mokama už žmogų, o iki 3 m. vaikams – nemokamai) ir degustacinis meniu (tasting menu), kuriame yra pagrindinio „14Horses“ valgiaraščio santrauka.

KULINARINIAI HITAI. Žalių daržovių dubuo – 14 Eur, bulvių carpaccio (nuolat grįžtantis į meniu) – 9 Eur.

ŠEFAS. Andrius Kubilius yra žinomas šefas, savo karjerą pradėjęs kaip kito gerai Lietuvoje žinomo šefo – Egidijaus Lapinsko – sous chef. Iš pradžių duetas dirbo „Radisson Blu Ryoal Astoria“ viešbučio restorane „Astorija Brasserie“, vėliau abu perėjo į „La Esperanza“ („Esperanza Resort“) ir dar po kurio laiko į „Time“ („Comfort Hotel LT – Rock 'n' Roll Vilnius“). Pastarajame Andrius labai greitai tapo vyriausiuoju šefu ir ten pradirbo kone penkerius metus. Iki „14Horses“ jis dar spėjo trumpai padirbėti restorane „Sakmės“. Tačiau prieš atveriant „14Horses“ duris A. Kubilius turėjo pusmečio pertrauką. Norėdamas praplėsti kulinarinių žinių lauką ir geriau suprasti regiono ypatumus, jis atliko pusės metų trukmės tyrimą apie baltišką virtuvę, kuris šiuo metu yra plėtojamas ir pritaikomas jo kūryboje.

Ir, taip, Andrius yra buvusio Lietuvos ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus sūnus, kuris 2009 m. nuėjo kitu keliu nei tėvas, pabaigė kulinarijos mokslus ir didelių pastangų dėka tapo gerai vertinamu šefu.