Nr. 22 uoksas

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Trečius metus iš eilės „uoksas“ labai stabiliai laikosi geriausiųjų gretose. Kaune – tai, be abejonės, yra vienas geriausiai vertinamų restoranų, kuriame valgiaraštis kinta drauge su gamta, atspindintis net ne sezonus, o mikrosezonus bei naujosios kartos lietuvišką skonį.

Faktai

ŠefasArtūras Naidenko
Restorano vadovasOdeta Naidenko
Virtuvės tipasnaujoji lietuviška virtuvė
Darbo laikasI (12:00-20:00, vasaros sezonu pirmadieniais nedirba), II-IV (12:00-22:00), V-VI (12:00-23:00), VII (12:00-18:00)
AdresasMaironio g. 28, Kaunas
Internetewww.uoksas.eu
Veikia nuo2013 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina18 Eur (šalto – 10 Eur)
Vienu metu čia telpa45 sėdimos vietos
Terasanėra
Pusryčiaiyra (VI-VII 12:00-16:00)
Dienos pietūsyra (I-V 12:00-15:00)
Šunimsnedraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 12
Vieta 2016 m. Nr. 16

NAUJIENOS. Per pastaruosius metus „uokso“ kūrėjai Artūras ir Odeta Naidenko dar daugiau dėmesio ir pastangų skyrė atsakingo verslo temai: „Renkamės vietinius ir sezoninius produktus, išvengdami transportavimo kaštų ir taršos“. Pastaraisiais metais ypatingai koncentravosi į tvarumo principų įgyvendinimą restorano veikloje: „Siekiame, kad svečiai sąmoningai rinktųsi mūsų paslaugas, vadovaudamiesi ne tik kokybės, skonio ir kainos kriterijumi, tačiau atsižvelgdami ir į restorano „zero waste“ pastangas“, – sako restorano šeimininkė Odeta.



RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Ne tik Kauno, bet ir Lietuvos kontekste tai yra išskirtinė vieta, siekianti įprasminti mūsų krašto tradicinius skonius naujoje išraiškoje. Meniu čia keičiasi kas sezoną po kelis kartus, kas yra dažniau nei įprasta daugelyje kitų restoranų.

MENIU TRUMPAI. Valgiaraštyje čia visuomet rasite keturis užkandžius, vieną sriubą, keturis karštų patiekalų pasirinkimus ir du desertus. „uokso“ virtuvėje dominuoja vietiniai produktai iš Baltijos jūros regiono. Vėlyvą pavasarį, vasarą ir rudenį – sezoninės daržovės, žuvis, paukštiena, vaisiai, uogos, grybai, laukiniai prieskoniai, žolelės ir kitos daržo bei miško gėrybės. Žiemą ir ankstyvą pavasarį – grūdinės kultūros, šakniavaisiai, galvijų mėsa, žvėriena, fermentacijos būdu apdoroti vaisiai, daržovės, uogos, konservuoti produktai.

KULINARINIAI HITAI. Nei vienas patiekalas į meniu nesugrįžta. Šefas nemėgsta kartotis, todėl nuolat ieško naujų produktų, tiekėjų, naujų technikos išpildymo būdų: „save identifikuojame kaip kūrybininkus kulinarijoje, edukuojančius valgytoją,“ – sako Odeta.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ. Viena degustacija susideda iš keturių patiekalų (du užkandžiai, karštas patiekalas ir desertas) – kaina ~30 Eur/asm. Kita – iš šešių patiekalų (du užkandžiai, du karštieji ir du desertai) – kaina 40 Eur/asm. Degustacijos vyksta tik pagal išankstines rezervacijas.

ŠEFAS. Profesionaliojoje virtuvėje Artūras Naidenko sukasi nuo 18 metų. Per tą laiką jam buvo patikėta „užkurti“ ne vieną naują restoraną tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Šiuo metu Artūras kartu su Odeta be „uokso“ turi dar kelis restoranus: vieną – „mr. snob greenhouse“ – Nidoje, kitą – „snobas“ – liepos mėnesį atidaro Kaune. Taip pat jiedu mėgsta paeksperimentuoti ir su gatvės maistu bei turi savo maisto vagonėlį – „mr. snob foodtruck“.

ERDVĖ. „uokso“ erdvė ir interjero sprendimai yra neatsiejama visumos dalis, atspindinti restorano koncepciją, apibūdinamą dviem žodžiais: gamtai paklūstantis.



BLITZ KLAUSIMAI ŠEFUI ARTŪRUI NAIDENKO

Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius svečius (be jūsiškio)?

Be abejonių, „Sweet root“.

Kas yra sudėtingiausia šefo profesijoje, jūsų nuomone?

Neperdegti.

Kaip vertinate Kauno gastronominę situaciją pastaraisiais metais?

Kaunas juda teisinga linkme! Palinkėkite mums sėkmės (šypsosi).