Nr. 3 SWEET ROOT

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra aukščiausias „Sweet Root“ įvertinimas per visus tris metus. Šis restoranas labai nuosekliai keliavo geriausiųjų trejetuko link (2016 m. – 9 vieta, 2017 – 7 vieta). Ir nors tai yra vienas griežčiausių restoranų kalbant apie jo filosofiją ir kryptį, jis lygiai taip pat yra vienas įdomiausių siekiant pažinti lietuvišką skonį.

Faktai

ŠefasJustinas Misius
Restorano vadovasSigitas Žemaitis
Virtuvės tipasmetų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
Darbo laikasIII-VI 18:00-23:00
AdresasUžupio g. 22, Vilnius
Internetewww.sweetroot.lt
Veikia nuo2014 m.
Vidutinė karšto patiekalo kainadegustacinės vakarienės kaina 65 Eur asmeniui
Vienu metu čia telpa34 sėdimos vietos
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 7
Vieta 2016 m. Nr. 9

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Kurdami restorano koncepciją restorano įkūrėjai Sigitas ir Vilius Žemaičiai su Agne Marcinauskaite pirmiausia stengėsi sugrįžti prie vakarienės šaknų. Tačiau šiuo atveju „grįžimas prie šaknų“ jokiu būdu nereiškia tradicinės lietuviškos virtuvės. Čia maistas yra patiekiamas moderniai, o tikrumą lemia produktai, lietuviškos tradicijos ir noras sugrąžinti emociją patiekalams bei vakarienės metui. Taip po daugybės ilgų apmąstymų 2014 m. gimė „Sweet Root“.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Sigitas, Vilius ir Agnė priėmė iššūkį kurti patiekalus tik iš vietinių produktų, todėl šis restoranas Lietuvoje yra vienas labiausiai priklausomų nuo vietinės gamtos ir situacijos už lango. Šioje vietoje tik duona ir kaimu kvepiantis sviestas nekinta.

MENIU TRUMPAI. „Sweet Root“ degustacinę vakarienę sudaro septyni patiekalai bei septynios vieno kąsnio istorijos. Kaina – 65 EUR asmeniui. Į ją taip pat yra įskaičiuota pasitikimo taurė, pasirinktas vanduo viso vakaro metu, puodelis kavos arba žolelių arbatos vakaro pabaigoje. Vakarienė trunka apie 3 valandas.

Ši vieta idealiai tinka perfekcionistinio minimalizmo mėgėjams, kurie nori pažinti netradicinę vietinę virtuvę. Beje, nuo pat restorano įkūrimo, restorano meniu nepasikartojo nei vienas patiekalas, nors pilnai degustacinis meniu pasikeičia keletą kartų per metus.

NAUJIENA. Pernai „Sweet Root“ išleido vizualią, įspūdingos apimties dvikalbę (lietuvių ir anglų k.) knygą pavadinimu „Proud of Lithuania. A fairytale by Sweet Root“. Vos paėmus ją į rankas kyla mintis – kiekviena lietuvių šeima turėtų tokią turėti savo namuose. Jos tikslas grąžinti pagarbą mūsų krašto ingredientams, tradicijoms bei savitumui.

ŠEFAS. Mintis susieti savo ateitį su kulinarija šefui Justinui Misiui kilo dar mokykloje: „Nebuvau linkęs į tiksliuosius mokslus, mane traukė kūrybinės profesijos, meno disciplinos, galiausiai virtuvė man tapo saviraiškos erdve“, – pasakoja J. Misius. Jis, beje, yra vienas iš tų kelių šefų Lietuvoje, kurie turėjo daugiausiai stažuočių užsienyje, o dauguma tų vietų turi „Michelin“ žvaigždes. „Sweet Root“ jis yra nuo pat pradžių ir iki šiol tai yra stabiliausia (eina ketvirti metai) jo darbo ir kūrybos vieta.

ERDVĖ. Restorano interjeras švarus, pastelinis ir neperkrautas. Aplinka čia neatitraukia dėmesio nuo lėkštės bei pokalbio prie vakarienės stalo. Būtent pastarieji dalykai čia yra svarbiausi su visomis savo spalvomis ir emocijomis.


3 KLAUSIMAI ŠEIMININKUI SIGITUI ŽEMAIČIUI

Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius svečius (be savojo)?

Sigitas: Neformalių pusryčių – „Pitarija Fire Place“. Vakarų Lietuvos skonio – „Šturmų Švyturys“. Neįpareigojančios vakarienės – „Gaspar's“. Saldėsio – „Tie Kepėjai“. Ledų – „Ice Dunes“.

Tvarumas kiek tam skiriate dėmesio savo virtuvėje?

Sigitas: Restorane tvarumas po truputį tampe viena pagrindinių vertybių ir tuo pačiu siekiamybe. Nedideliais žingsniais kiekvieną dieną judame tvaraus restorano link.

Kokią tendenciją įžvelgiate Lietuvos restoranų žemėlapyje?

Sigitas: Tikrumas bei specializacija. Dvi pagrindinės tendencijos, kurios tikrai džiugina. Vis daugiau restoranų atsidaro turėdami aiškią viziją, vertybes bei koncepciją ir stengiasi atrasti savo nišą. Tuo pačiu tai padeda auginti ir bendrą gastornominę kultūrą Lietuvoje.