Nr. 23 STIKLIAI

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai, be abejonės, yra vienas geriausiai vertinamų šalies restoranų, kurio istorija prasidėjo netgi 1987 m. ir tęsiasi iki šių dienų.

Faktai

ŠefasLinas Bražinskas
Restorano vadovasRomualdas Zakarevičius
Virtuvės tipasdominuoja europietiška, ypatingai Prancūzijos virtuvė su lietuviškais akcentais
Darbo laikasI-VI pusryčiai: 7:00-10:30, pietūs: 12:00-15:00, vakarienė: 18:00-00:00
AdresasGaono g. 7, Vilnius
Internetewww.stikliai.com
Veikia nuo1987 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina29-50 Eur (užkandžiai 13-32 Eur)
Terasayra (kiemelyje telpa 100-150 svečių, vasaros terasoje – iki 40)
Pusryčiaiyra (7:00-10:30)
Dienos pietūsyra (taip pat ir šalia restorano esančioje „Stiklių Aludėje Tavernoje“)
Šunimsdraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 22

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Saikinga prabanga alsuojantis „Relais & Chateaux Stikliai“ kompleksas gali pasigirti ilgiausia privataus restorano istorija Lietuvoje (taigi ir didžiausia patirtimi), ilgu sąrašu įvertinimų (4 valstybių ordinai) ir garbingų svečių iš užsienio komplimentais (čia vakarieniavo nuo daugybės skirtingų šalių prezidentų iki karališkų šeimų atstovų).

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS – restorano erdvės, kurios sukuria pridėtinę vertę restorano svečiams – tiek ieškantiems privatumo, tiek istorinės aplinkos ypatingai progai: nuo barokiniais ir gotikiniais elementais puošto XV–XVI a pastato kiemelio po stikliniu stogu iki banketinės erdvės su išėjimu į terasą ir žiemos sodą.

MENIU TRUMPAI. Restorano pagrindinis meniu keičiasi 4 kartus per metus.. Jau kurį laiką restorano valgiarašytyje dominuoja jūros gėrybės ir žuvis. Vis dėlto nors ir dauguma pagrindinių patiekalų ingredientų (t.y. beveik visi jūriniai laimikiai) keliauja iš Vokietijos, virtuvė stengiasi palaikyti vietinius ūkininkus, o didžioji dalis šviežių daržovių, vaisių, uogų ir prieskoninių žolelių yra užauginama restoranui priklausančiame 2,5 ha natūriniame ūkyje Dubingiuose. Beje, šalia restorano esančioje „Stiklių Aludėje“ galima neįpareigojančiai pasimėgauti tarpukario Lietuvos tradiciniais patiekalais.

KULINARINIAI HITAI. KULINARINIAI HITAI. Sraigės su špinatais, ridikėliais ir krienų padažu – 16 Eur, antienos kepenų foie gras su aviečių ir trumų salotomis bei brandintu Modenos balzaminiu actu – 32 Eur, kepta ėriena su juodųjų pupelių kremu, polenta, baklažanų kapotiniu ir rozmarinu – 45 Eur.

ŠEFAS. Pagrindinė šio restorano vertybė – pagrindinis virtuvės šefas Linas Bražinskas, kuris čia darbuojasi jau daugiau nei 20 metų. Panašią patirtį šioje vietoje yra sukaupę ir kiti virtuvės darbuotojai. Tiesa, L. Bražinskas nors ir daug metų dirba vienoje vietoje, tačiau kūrybine prasme jis nemėgsta stovėti vietoje. Linas nuolat stažiuojasi Paryžiuje ir Strasbūre, o kurdamas „Stiklių“ meniu bendradarbiauja su šefu Jean-Francois Rouquette, kuris yra vieno Prancūzijoje gerai vertinamo (dvi „Michelin“ žvaigždutės) restorano „galva“.

ERDVĖ. „Stiklių“ interjeras išsiskiria neperkrauta prabanga. Interjerą viešbučiui ir restoranui kūrė architektas Audrius Ambrasas kartu su prancūzų dizainere Anne Toulouse, kuri, beje, jau ilsisi ramybėje. Jos pareigas perėmė ir pagrindine „Stiklių“ dizainere tapo Daniele Brousselin, taip pat kilusi iš Prancūzijos. Pagrindinis „Stiklių“ restorano interjeras yra suformuotas remiantis XVII-XVIII a. estetika, priderinus šiuolaikinio interjero detales ir aksesuarus. Beje, ši vieta turi ir savo floristes bei agronomą. O daugelis gėlių į restoraną ir viešbutį atkeliauja iš šeimininkų ūkio Dubingiuose.