Nr. 9 SOMM

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Kai susiburia tokia komanda ir vyno baras pasiūlo tokį meniu, Gero maisto akademijos narių nuomone, ši vieta ir šiemet yra verta būti tarp geriausių šalies restoranų ir iš pernai metų 14 vietos kilsteli netgi į pirmąjį dešimtuką.

Faktai

ŠefasMindaugas Saulis
Restorano vadovasNarimantas Miežys
Virtuvės tipasvyno baras
Darbo laikasI-IV 17:00-00:00, V-VI 15:00-00:00
AdresasPylimo g. 21, Vilnius
Internetewww.somm.lt
Veikia nuo2016 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina14 Eur (šalto – 9 Eur)
Vienu metu čia telpa65 sėdimos vietos
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 14

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Vyno barą „Somm“, kurį jau galima vadinti vyno restoranu, 2016 m. atidarė trys bendražygiai ir draugai: vienas geriausiai vertinamų šalies šefų – Egidijus Lapinskas ir du žinomiausi Lietuvos someljė – Arminas Darasevičius ir Narimantas Miežys.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Šioje vietoje geriausiai supranti, ką reiškia „einam tapas ir vyno“. Ir maistas čia ne didesnis karalius nei vyno korta, kuri susideda netgi iš 400 vyno rūšių. Todėl nenuostabu, kad čia dirba netgi 6 someljė – visi jie yra čempionatų Lietuvoje ir užsienyje dalyviai, kai kurie jų ir prizininkai. Taigi aptarnavime „Somm“ nedaro jokių kompromisų ir tai čia vyksta pagal aukščiausius pasaulinius standartus.

MENIU TRUMPAI. Į „Somm“ dažniau užsukantys lankytojai kaskart čia randa kažką naujo. Tačiau jau išsigrynino ir tam tikras a la carte, kurio apie 60 proc. yra stabilus ir retai kinta. Daugiausiai dinamikos ir siurprizų yra šaltųjų užkandžių sekcijoje. Būtent todėl „Somm“ meniu yra perspausdinamas kasdien 16 val., o būna vakarų, kai Narimantas jį perspausdina ir du kartus! Taigi virtuvė vakarui ruošiasi kasdien kaip pirmą kartą – čia nėra jokių paruoštukų ar nugludintų receptų.

Beje, šioje vietoje yra iš seniau likęs malkinis pečius, kurį šefas išnaudoja kiek fantazija leidžia. Tad nenuostabu, kad keptuvėlės keliaujančios iš krosnies tiesiai ant svečių stalo, „Somm“ yra vieni populiariausių pasirinkimų. Kita populiari tapas sekcija – raw baras. „Somm“ yra didelis aukštos rūšies žalios žuvies, jūros gėrybių ir mėsos užkandžių pasirinkimas.

KULINARINIAI HITAI. Sraigių, krevečių, antienos ir jautienos kukulių, aštunkojo ir portobello grybo keptuvėlės – 8-14 Eur.

ŠEFAS. Mindaugas Saulis, kaip ir nemaža dalis kitų trisdešimtuko šefų, virtuvėje atsidūrė atsitiktinai. Tai įvyko prieš septynerius metus, kai dabartinė jo uošvienė atidarinėjo restoraną Trakuose. Žinodama Mindaugo simpatiją virtuvei, pasiūlė padirbėti. M. Saulis į virtuvę atėjo iš inžinerinės srities. Tačiau jam iškart pasirodė labai įdomų maišyti salotas ir po truputį jis ėmėsi vis sudėtingesnių darbų . Vėliau patirties sėmėsi dirbdamas restoranuose Olandijoje. Grįžęs į Lietuvą papuolė į Egidijaus Lapinsko šefų komandą ir dirbo tiek „Time“, tiek „Dine“, kol pateko į „Somm“ bei tapo šios vietos vyr. šefu.

SOMELJĖ. „Somm“ pagal pavadinimą jau galima tikėtis bent vieno nuolat salėje besisukančio someljė, tačiau čia jų dirba netgi 6. Pagrindinis – ne vieno someljė čempionato laimėtojas Narimantas Miežys, dėl šio projekto palikęs prestižinį darbą „Kempinski“ restorane „Telegrafas“. Dabar jis ir jo komanda šioje vietoje žongliruoja netgi 400 vyno rūšių.

ERDVĖ. Šeimininkų noras buvo, kad „Somm“ dominuotų medis. Taip atsirado didžiulis sunkaus medžio baras, kurį papildo kitos akmens ir betono detalės. Be medžio į akis labiausiai krenta vyraujančios spalvos: balta, raudona ir juoda. Interjeras neįkyrus ir primena pietų Europos tapas barų aplinką.



3 KLAUSIMAI ŠEFUI MINDAUGUI IR SOMELJĖ NARIMANTUI

Kokių naujienų turite nuo pernai?

Narimantas: Mindaugo atėjimas. Jis savo šaltu veidu į „Somm“ atnešė tvarkos ir pastovumo (juokiasi). Taip pat atsirado daugiau vietų salėje, lauko terasa, padaugėjo vyno rūšių – dabar jų turime netgi 400! Tačiau ties šiuo skaičiumi kol kas ir sustosime (šypsosi).

Mindaugas: Kita naujiena – degustacinis meniu, susidedantis iš 4 patiekalų. Prie kiekvieno jų yra priderintas skirtingas vynas. Viso to kaina - 60 Eur.

Kokį klausimą jums dažniausiai užduoda svečiai?

Narimantas: Be abejonės - kokį vyną parekomenduosite?

Kokia ambicija kamuoja pastaruoju metu?

Narimantas: Jau esame pripažinti geriausiu vyno baru Lietuvoje. Tikslas – tapti geriausiu Baltijos šalyse.