Nr. 2 MONAI

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Du metus iš eilės „30 geriausių restoranų“ reitinge „Monai“ stabiliai laikėsi 4 vietoje, o šiemet jie šovė tiesiai į 2-ąją! Toks įvertinimas reiškia, kad oficialiai tai yra geriausias restoranas Lietuvos pajūryje ir vienas geriausių visoje šalyje.

Faktai

ŠefasVytautas Samavičius
Restorano vadovasKristina Samavičienė
Virtuvės tipasnamų restoranas
Darbo laikasII-V 11:30-22:00, VI 12:00-22:00, VII 11:00-16:00
AdresasLiepų g. 4, Klaipėda
Veikia nuo2015 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina15 Eur (šalto – 7 Eur)
Vienu metu čia telpa40 sėdimų vietų
Terasanėra
Pusryčiaiyra (šeštadieniais (11:00-13:00) ir sekmadieniais (11:00-16:00)
Dienos pietūsyra
Šunimsdraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 4
Vieta 2016 m. Nr. 4

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Šefas Vytautas Samavičius seniai svajojo apie tokią vietą Klaipėdoje, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus arba tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Tačiau pirmiau atsirado jo griliaus patiekalų restoranas „Momo Grill“ ir tik tada – „Monai“. Beje, abu Samavičių restoranai yra toje pačioje gatvėje – Liepų.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Nuo svečių virtuvės meistrus skiria tik stiklinė pertvara. Taigi žmonės sėdi praktiškai virtuvėje. Tai sukuria ypatingą atmosferą ir pasitikėjimą tuo, ką valgai. Prie to prisideda išskirtinis aptarnavimas, šefo kūrybinis potencialas ir subtili elegancija lėkštėse – visa tai drauge sukuria išskirtinę patirtį šiame restorane.

MENIU TRUMPAI. Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei šalia esančiame „Momo Grill“. Vytautas čia daugiau eksperimentuoja ir ieško įvairesnių skonių, įdomesnių struktūrų. Taip pat čia daugiau žuvies patiekalų – visada yra bent 2-3 žuvies patiekalai ir 1-2 mėsos variantai. Žuvis „Monuose“ yra gaminama šviežia, t.y. atvėsinta, kuri prieš tai yra laikoma ant ledo vakuume. Suprantantys tai netrunka įvertinti. Beje, meniu atsirado daugiau patiekalų skirtų dalinimuisi. Taip pat yra daugiau vieno kąsnio patiekalų skirtų didesnėms kompanijoms.

NAUJIENOS. Kadangi restorano šeimininkai daug dėmesio skiria desertams, šiemet „Monų“ konditerė buvo išvykusi stažuotei į šokolado šalį – Belgiją. Išvykos rezultatai – jau meniu. Kita maža, bet Samavičiams labai svarbi naujiena – naminio raugo iš natūralių produktų, be cukraus vietoje kepama duona.

ŠEFAS. Vytautas stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra kelis kartus geriausiu pasaulio restoranu pripažinta Kopenhagos „Noma“. Sugrįžęs į Lietuvą V. Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Cle“. Dar anksčiau šefu jis dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandalo“ ir „Radisson Blu“ restoranuose.

ERDVĖ. Pastatą, kuriame yra įsikūrę „Monai“, Samavičiai buvo nužiūrėję jau seniai, tačiau įkalbėti šeimininką įsileisti į savo patalpas restoraną nebuvo lengva. Galiausiai pavyko ir šiuo metu visos pusės yra patenkintos. Anksčiau šiame pastate buvo prokuratūra, o dabartinėse virtuvės patalpose – juodasis paslaptingasis kambariukas.