Nr. 8 DINE

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. „Dine“ kiekvienais metais yra geriausiųjų dešimtuke, nors jame šio fine dining restorano pozicija ir kinta (2016 m. – 3 vieta, 2017 m. – 6 vieta).

Faktai

ŠefasDonatas Šatkauskas
Restorano vadovasArminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
Virtuvės tipasfine dining
Darbo laikasI-III 11:30-22:00, IV-VI 11:30-23:00
AdresasGedimino pr. 35, Vilnius
Veikia nuo2014 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina20 Eur (šalto – 10 Eur)
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsyra
Šunimsnedraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 6
Vieta 2016 m. Nr. 3

NAUJIENA. Prie restorano virtuvės vairo prieš metus stojo naujos Lietuvos šefų kartos atstovas – Donatas Šatkauskas, savo didžiausią patirtį sukaupęs žinomuose Londono restoranuose ir savo talentą dabar atskleidžiantis restorane „Dine“ Vilniuje.

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Tai yra dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių, virtuvės šefo Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių vynų ekspertų Lietuvoje Armino Darasevičiaus, bendras restoranas. Tiesa, nebe pirmas – kartu jie vadovauja 2016 m. irgi tarp geriausių restoranų Lietuvoje įvardintam „Time“, 2017 m. projekte įvertintam „Rise“ ir du metus iš eilės „30 geriausių restoranų“ sąraše esančiam „Somm“.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Virtuvė, kurią naujasis šefas Donatas pavertė 100 proc. komandinio darbo aikštele: „Visi restorane esame labai skirtingi, bet mus jungia vienas svarbus dalykas – meilė maistui. Jei naujai atėjęs narys neįsilieja į komandinį darbą, greičiausiai ilgai čia neužsibus.“ Meilės kiekvienai lėkštei filosofija atsispindi ir restorano meniu, kuris nors ir nedidelis, bet labai spalvingas – tiesiogine ir ne tiesiogine šio žodžio prasme.

MENIU TRUMPAI. Nors gerai žinomas šefas Egidijus Lapinskas vis dar vadovauja visų restoranų virtuvėms, kiekviena jų turi savo vietinį šefą, o E. Lapinską jie vadina šefpatronu. Jis dabar jau tik prižiūri visų savo restoranų darbą. O „Dine“ meniu jau kurį laiką kuria Donatas Šatkauskas su savo komanda. Dabar jame puikuojasi iki smulkmenų išdirbti patiekalai, kurių pagrindas – jūros gėrybės, žuvis ir mėsa. Žinoma, kaip ir priklauso tokio lygio restoranui, beveik viską – nuo padažų, sviestų iki šviežiai kepamos duonos – gaminama vietoje. Čia pat netgi yra rūkoma mėsa. Beje, prie Donato kuriamų patiekalų geriausią vyno derinį padeda parinkti kitas restorano šeimininkas ir vienas geriausių Lietuvos someljė Arminas Darasevičius, kuris iš visų savo turimų maitinimo įstaigų „Dine“ jaučia ypatingas simpatijas. Beje, restorane yra organizuojamos ir degustacinės vakarienės su specialiais vynų deriniais.

KULINARINIAI HITAI. Aukščiausios rūšies aštunkojis su jaunomis bulvytėmis ir naminėmis antienos dešrelėmis – 20 Eur, jautienos šonkauliai – 21 Eur.

ŠEFAS. Donatas ankstyvoje jaunystėje užsiiminėjo profesionaliu tenisu, tačiau supratęs, kad pirmąja pasaulio rakete netaps, nusprendė nebeiti šiuo keliu ir savo paties netikėtumui pasuko kulinarijos link. Žinoma, prie to labai prisidėjo ir jo tėtis, kuris yra gurmanas ir Donatas nuo mažų dienų galėjo jį stebėti besisukantį virtuvėje.

Taigi pasirinkęs kulinarijos studijas svetur, D. Šatkauskas pabaigė Vakarų Londono universitetą ir įsidarbino prestižiniame „Oxo Tower“ restorane Anglijos sostinėje. Ten jis įgavo bazines žinias apie virtuvės darbo procesus ir taip prabėgo trys metai. Tuomet restorano vyr. šefas, pastebėjęs jauno virėjo perspektyvą, pasiūlė Donatui ieškoti daugiau iššūkių. Taip jis atsidūrė virtuvės meistro ir įžymybės Simono Rogano naujai atidaromame restorane „Fera at Claridge's“, kuris vos po pusės metų veiklos gavo „Michelin“ įvertinimą: „Ten supratau, kad iki to apie virtuvę nieko nežinojau,“ – šypsosi Donatas.

Galiausiai įgavus dar daugiau patirties ir pasitikėjimo savimi Donatas (dėl meilės) grįžo į Lietuvą. Po metų trukusių ieškojimų savo vietą jis galiausiai atrado „Dine“, kur labai greitai pakilo iki vyr. šefo pareigų.

ERDVĖ. „Dine“ yra išsidėstęs per dvi sales: viena šviesi ir veidrodinė, kita – elegantiškos rudos spalvos, pritemdyta. Taigi, kur prisėsti ir pasinerti į maisto patirtis, galima rinktis pagal skonį ir nuotaiką.




3 KLAUSIMAI ŠEFUI DONATUI ŠATKAUSKUI

Anksčiau žaidei profesionalų tenisą, ar dabar lieka laiko panašiems pomėgiams?

Neseniai pradėjau ūkininkauti. Gavau jaunojo ūkininko paramą iš Europos Sąjungos ir dabar turiu dar vieną džiaugsmą – mikrožalumynų fermą.

Kokių dar turi ambicijų?

Mokytis keramikos – noriu savo rankomis gaminti lėkštes. Taip pat mąstau įsigilinti į alkoholio gamybos technikas (sidro, acto, alaus).

Į kurį restoraną Lietuvoje vestum atvykusius svečius?

Tiesą pasakius, dar nebuvau daugybėje Lietuvos restoranų. Tačiau šiai dienai rinkčiausi „Monus“ Klaipėdoje ir „Džiaugsmą“ Vilniuje.