Nr. 12 APVALAUS STALO KLUBAS

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pernai geriausiųjų trisdešimtuką pradėjęs, šiemet „Apvalaus stalo klubas“ kilo netgi per 18 pozicijų ir tai yra didžiausias kilimas šių metų sąraše!

Faktai

Šefasmentoriai: Pasquale Palamaro, Rado Mitro, Juris Dukalskis
Restorano vadovasRaimonda Repšytė
Virtuvės tipasnaujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje
Darbo laikasI-VII (12:00-23:00)
AdresasKaraimų g. 53A, Trakai
Internetewww.asklubas.lt
Veikia nuo1996 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina29 Eur (šalto – 11 Eur)
Vienu metu čia telpa42 sėdimos vietos
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 30

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Prieš daugiau nei 20 metų Rasa Šnaiderienė kartu su savo tėvais pradėjo „Apvalaus stalo klubo“ istoriją. Namuose nuolat puoselėtos tradicijos šiltai priimti svečius, juos maloniai nustebinti neįprastu patiekalu ir papuoštu stalu jai tapo atspirties tašku kuriant savo restoranų ir viešbučių verslą. Išskirtinėje Trakų vietoje stovinčių restorano, picerijos ir viešbučio pastatų istorija prasidėjo 1996 m., tačiau tuometinis vaizdas nė iš tolo nepriminė, to, ką ten matome šiandien.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Išskirtinė vieta su geriausiu vaizdu į istorinę Trakų pilį įpareigoja kurti išskirtinę virtuvę. „Apvalaus stalo klubo“ meniu jau daug metų prižiūri keli iškilūs mentoriai. „Mentorių tikslingai dairomės nuolat“, – pasakoja restorano įkūrėja ir savininkė R. Šnaiderienė. Šiuo tikslu Trakuose viešėjo šefai iš Islandijos – Ragnaras Omarssonas ir Bjorgvinas Myrdalas, Ispanijos kulinarijos žvaigždė Sergio Bastard'as, Bordo regiono šefas Stephane Casset'as Stephano ir kiti.

MENIU TRUMPAI. Dabartinį „Apvalaus stalo klubo“ meniu sukūrė vieną „Michelin“ žvaigždutę užsitarnavusio restorano „Indaco“, esančio Italijos Iskijos saloje, šefas Pasquale Palamaro. Šio a la carte šerdis – naujai atrastos lietuviškos gėrybės šiuolaikinėje gastronomijoje, kurį vainikuoja konditerio Nello Iervolino desertai.

„Čia (tai, kas lietuviška) ir dabar (sezoninės gėrybės) kartu su pasauliu (globalios tendencijos ir technologijos)“ – vadovaujantis šia filosofija yra kuriamas kiekvienas naujas šio restorano valgiaraštis. Taigi čia dominuoja vietiniai produktai, kurie pagal sezono galimybes yra papildomi to laikotarpio derliumi iš šeimininkų daržo. O gaminimui yra naudojamos pačios įvairiausios technikos: nuo tradicinių ir istorinių iki modernių.

NAUJIENOS. Garsiojo Estijos restorano „Ribe“ šefas Rado Mitro iš Slovakijos pagal „Apvalaus stalo klubo“ darbuotojų mentorystės programą sukūrė kelis patiekalus vasaros sezonui: veršienos kapotinį su shimeji grybais, sezoninių daržovių užkandį, šaltą žirnelių ir špinatų sriubą, ypatingąjį keptą karvelį. Taip pat yra siūlomas ir R. Mitro kūrybos šventinis meniu ypatingoms progoms.

KULINARINIAI HITAI. Lietuviškas rūkytas ungurys – 12 Eur, makaronai „Cannelloni“ su baltajame vyne troškinta ėriena, garuose virtais žiediniais kopūstais, burokėlių, šafrano ir špinatų padažais, juoduoju sepijų rašalu – 11 Eur, desertas „Saldi srovė“ – 13 Eur.

ERDVĖ. Atvykęs į „Apvalaus stalo klubą“ pasijunti tarsi trumpam būtum pakilęs nuo kasdienybės. Pirmiausia užburia didingas iš restorano puikiai matomas vaizdas į Trakų pilį. Restorano interjeras – irgi neeilinis: klasikos ir elegancijos dermė. Abejingų nepalieka ir čia naudojami indai, kuriuos restorano atstovai atsivežė iš „Pordamsa“ gamyklos Ispanijoje – šis porcelianas įkvėpė ne vieną žinomą pasaulio šefą.



3 KLAUSIMAI ŠEIMININKEI RASAI ŠNAIDERIENEI

Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėtė atvykusius svečius (be savojo)?

Džiaugiuosi, kad Lietuvos restoranų rinka plečiasi ir tobulėja. Tad restoraną renkuosi pagal svečio poreikius: verslo pusryčiams ir pietums mėgstu „Stebuklus“, siekdama svečiams pristatyti modernią lietuvišką virtuvę – „Džiaugsmą“ ir „Sweet Root“. Pasimėgauti įdomiu vynu – „Somm“ ir „Atelier“, ieškodama įdomių maisto ir vyno derinių – „Dine”. Žuvies ir modernių patiekalų patiekalų ieškau „Bizzare“ ir „El Mercado“, pastarąjį mėgstu dar ir dėl neįpareigojančios aplinkos. Sekmadienio pusryčiams rekomenduoju „Halės“ turgų.

Rasa, ar kulinarija gali būti lyginama su menu?

Restorano kuriami patiekalai – tai ir mano, kaip Gurmanų gildijos narės, misijos dalis, siekis prisidėti prie Lietuvos gastronominės tapatybės formavimo, integruojant vietinius autentiškus ir savitus ingredientus, kuriant naujus skonius, improvizuojant skirtingų šalių gastronominėmis inovacijomis ir derinant jas su mūsų Lietuvos tradicijomis, istorija, kaip nesibaigiančiu įkvėpimo šaltiniu...

Tuomet kokia konkretesnė ambicija šiuo klausimu Jus kamuoja pastaruoju metu?

Pristatyti Lietuvos svetingumą formuojant gastronominės šalies portretą. Beje, kviesdama mentorius šefus siekiu, kad augintume kulinarijos kultūrą, lavintume įgūdžius ne tik komandoje, bet ir skleistume savo kompetencijas ir gastronomijos žinias už įmonės ribų.