Nr. 11 Stebuklai

Pernai susumavus visus Gero maisto akademijos narių, kurių yra daugiau nei 100, balsus „Stebuklai“ buvo paskelbti pačiu geriausiu šalies restoranu. Tie metai restoranui buvo tarsi greitoji karuselė, kurioje restorano šefas Martynas laikėsi tvirtai ir netgi sugebėjo atidaryti kitą restoraną pavadinimu „Džiaugsmas“, kuris iškart nudžiugino vilniečius ir miesto svečius, tačiau šįkart ne apie pastarąjį...

Po geriausio iš geriausių paskelbimo, „Stebuklai“ išgyveno žmonių antplūdį. Martynas pasakoja, kad virtuvės ir aptarnaujančio personalo komandą reikėjo net ne dvigubinti, o trigubinti. Panašiu metu jau seniau buvo sutarta, kad restoraną paliks vienas svarbiausių „Stebuklų“ virėjų. Ši situacija tikrai nepalengvino triumfo ir kartu užgriuvusios atsakomybės akimirkos. Tačiau nepaisant aplinkybių visus metus šis restoranas laikė savo paties užkeltą kartelę.

Dabar „Stebuklai“ ir vėl turi stiprią komandą bei toliau džiugina savo klientus nuo ankstyvaus ryto iki vėlyvaus vakaro septynias dienas per savaitę. Tokio atsidavimo savo ištikimiesiems klientams išties reikia paieškoti. Ši vieta, netgi po savo didžiojo laimėjimo, yra iš tų, kuri neužsidaro privatiems renginiams – vėlgi, kad nenuviltų savo lojaliausių pusryčiautojų, pietautojų ir vakarieniautojų.

Nors, kaip pats Martynas sako, iš pradžių jis norėjo atidaryti griliaus patiekalų restoraną su baru, tačiau kolegų sukurtas pavadinimas „Stebuklai“ įpareigojo pasitempti ir jam teko pasitempti iki geriausio šalies restorano įvertinimo. Taigi pristatome nedaug nuo pernai pasikeitusius, tačiau vis dar puikius, geriausio šalies restorano titulą kartą jau užsitarnavusius „Stebuklus“.

Faktai

ŠefasMartynas Praškevičius ir Nerijus Plešanovas
Restorano vadovasMartynas Praškevičius
Virtuvės tipasgrill & bar
Darbo laikasI-VII 08:00-23:00
AdresasGynėjų g. 14, Vilnius
Veikia nuo2012 m.
Vienu metu čia telpa60 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra (kasdien, o savaitgaliais iki 14:00)
Dienos pietūsyra
Šunimsterasoje – draugiški, viduje – ne

Vieta 2016 m. Nr. 1

Išskirtinis patiekalas

ŠEFAS.

Restorano vadovas ir virtuvės meistras – Martynas Praškevičius. Jis yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė. „Nesu dirbęs nei „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtame, nei garsiame, prabangiame restorane“, – prisipažįsta savamokslis šefas. Tiesiog jis jau seniai žinojo, kad bus virėju ir visą savo dėmesį, laiką bei talentą skyrė šiam pašaukimui.

Pirmiausia su draugu jis atidarė legendinę kavinę Jogailos g. „Stereo 45“. Paskui iškeliavo į užsienį semtis patirties, o sugrįžęs ėmė dirbti jau tada veikiančiame populiariame Azijos restobare „Briusly“. Vėliau daug eksperimentavo ir mokėsi kartu su Ali Gadžijevu ir Alfu Ivanausku sukurtame kulinariniame projekte „Virtuvės mitų griovėjai“, tačiau galiausiai atsitiko taip, kad visi pasuko skirtingais keliais ir nėrė į asmeninius projektus. Martyno projektu (kartu su partneriu Martynu Šliku) tapo „Stebuklai“, dabar dar prie to prisidėjo ir „Džiaugsmas“.

VAKARIENĖ.

Nors ir po daugybės komplimentų ir akademijos narių skirtų didžiausių balų 2016 m. Martynas iki šiol nedrįsta šios vietos vadinti „fine dining“. Jo nuomone, tokiu atveju viskas turi būti nepriekaištinga, o jis nuolat nori kažką taisyti.

Vakaro valgiaraštis, kaip ir daugumoje aukšto lygio restoranų, čia keičiasi kas sezoną. Tačiau šiemet M. Praškevičius pastebi, kad kai kurių patiekalų jau net nebedrįsta išimti iš meniu, nes nuolatiniai šios vietos gerbėjai grįžta dėl jų ir jų reikalauja. O lojalus klientas šioje vietoje, kaip jau minėta anksčiau, yra svarbiausias. Tarp nepajudinamos klasikos patiekalų yra tuno tartaras, jautienos tartaras, burrata su pistacijų kremu. vasaros metu – ešerio tartaras.

„Stebuklų“ valgiaraštis yra kuriamas pirmiausia apsirūpinant kokybiškais produktais. Toliau visi stebuklai, pasak šefo, slypi paprastume: šviežutėlė ant žarijų iškepta žuvis – stebuklas. Laisvėje augęs, kukurūzais lesintas viščiukas – irgi ir t.t. Vis dėlto tai, kaip visa tai yra patiekiama, šiame restorane irgi galima būtų pavadinti stebuklu, o galbūt tiksliau – kūriniu.

Žinoma, kadangi nuo pat pradžių idėja buvo valgius patiekti su dūmo kvapu, t.y. atidaryti grill restoraną, iki šiol „Stebuklų“ meniu siūlo nemažą patiekalų „nuo ugnies“ kiekį. Tačiau daug dėmesio M. Praškevičius šiame restorano skiria ir raw barui – išradingai patiekia žalią mėsą ir žuvį. Žinoma, jau turbūt nereikia pridurti, kad beveik viskas yra gaminama restorano virtuvėje: nuo čia pat verdamų padažų iki vietoje kepamos duonelės, kuri kaskart ant stalo atkeliauja su nepriekaištingai paprieskoniuotu ir idealiai minšktu sviesteliu.

Desertai „Stebukluose“ yra verti atskiros pastraipos. Tačiau ji bus trumpa – Martyno desertus reikia ragauti. Tai yra visų skonių šedevrai, kurie iš tiesų yra verti būti vadinami mažais stebuklais. Jų kaita, beje, nėra didelė, nes kiekvienas desertas yra išdirbtas iki smuklmenų. Tarp populiariausių yra pistacijų sūrio pyragas, o pernai vykusiame vyno ir deserto derinimo čempionate „Stebuklų“ obuolių pyragas buvo įvertintas pirmąja vieta.

INGREDIENTAI.

M. Praškevičiaus darbo dienos prasideda anksti ir turguje, kur jis ieško šviežiausių sezoninių produktų. Jį nuolat galima sutikti Tymo turguje. Tačiau, žinoma, tokio lygio restoranas neapsieina ir be didžiųjų produktų tiekėjų. Kaip sako šefas, šiais laikais apsirūpinti kokybiškais produktais tampa vis paprasčiau. Žuvis ir mėsa į restoraną atkeliauja šviežia, atvėsinta. Tačiau pagarba produktai ir tai, kaip prie jo yra priderinami papildomi skoniai bei kokios gaminimo technikos yra naudojamos, labiausiai ir išskiria vieną restoraną nuo kito.

PUSRYČIAI.

Apie „Stebuklų“ pusryčius vis dar sklando kalbos, ir ne tik Vilniuje. Kas čia yra pusryčių karalius? Žinoma, Benedikto kiaušinis! Beje, Martynas yra vienas pirmųjų šefų, kuris Vilniuje įvedė vėlyvųjų pusryčių madą. Ją jis pradėjo dar „Briusly“, kurio meniu iki šiol prižiūri.

VERSLO PIETŪS.

Po geriausio restorano paskelbimo net dienos pietums staliuką teko rezervuotis iš anksto. Dabar šiuo klausimu čia yra kiek ramiau, tačiau, kaip ir priklauso, „Stebukluose“ dienos pietūs nėra paprasti ir juos yra įvertinusi lojali verslo susitikimus restoranuose mėgstanti surengti publika. Ženkliai atsigavęs „Vilniaus vartų“ kampas su daugiau biurų ir kitų įstaigų bei šalia esantis Seimas ir toliau užtikrina pietautojų srautą. Pietų meniu čia keičiasi kasdien, tačiau jame – labiau tradiciniai patiekalai nei vakariniame a la carte. Karštų patiekalų kaina yra apie 7-8 EUR, sriuba 3 EUR.