VALGIARAŠTIS.
„Somm“ meniu yra perspausdinamas kasdien 16 val., nes čia yra tik šviežiausi ir iš mikrosezoninių gėrybių kuriami tapas, kuriuos šeimininkai, beje, skatina dalintis kompanijoje. T.y. užsisakyti daugiau skirtingų patiekalų ir ragauti bei mėgautis išieškotais skoniais. Taigi į „Somm“ dažniau užsukantys lankytojai kaskart čia ras vis kažką naujo.
Šioje vietoje kuriama emocija vien besimėgaujant išskirtiniais užkandžiais ir ragaujant prie jų priderintus vynus. Čia užkandis – ne supjaustyti sūrio ar mėsos gabalėliai. Tapas yra gaminami derinant skirtingų ingredientų skonius pritaikant skirtingus paruošimo būdus – nuo marinavimo iki kepimo.
Kalbant apie kepimą – šioje vietoje yra iš seniau likęs malkinis pečius, kurį E. Lapinskas išnaudoja kiek fantazija leidžia. Tad nenuostabu, kad keptuvėlės keliaujančios iš kronies tiesiai ant svečių stalo „Somm“ yra vieni populiariausių pasirinkimų.
Kita populiari tapas pasirinkimų sekcija – raw baras. „Somm“ yra didelis aukštos rūšies žalios žuvies, jūros gėrybių ir mėsos užkandžių pasirinkimas. Ant lėkštės sudėliojus daug skirtingų užkandžių išeina soti vakarienė, tačiau jos metu yra paragaujama daug skirtingų skonių. Taigi norintiems naujų, tačiau neįpareigojančių (ne „fine dining“) gastronominių pojūčių „Somm“ yra tinkama vieta.
ŠEFAS.
Egidijus Lapinskas pats stojo už šio restorano virtuvės vairo. Nors pernai jo noras buvo tik būti vadinamu šefpatronu kituose savo restoranuose („Time“, „Dine“, „Rise“), t.y. savo patirtimi ir patarimais padėti restoranuose dirbantiems šefams, atsiradus „Somm“ jis pats ėmė vadovauti virtuvei ir vėl daugiau gaminti.
E. Lapinsko sukaupta patirtis iki atidarant (su A. Darasevičiumi) keturis savo restoranus (ir kelias užkandines) išties didelė. Jis yra dirbęs žinomų viešbučių virtuvėse Lietuvoje, taip pat patirties sėmėsi užsienio restoranuose.
Jo prioritetas – kokybiškas ir šviežias ingredientas, kurio skonio savybes šefas tik subtiliai paryškina arba paantrina puikiais garnyrais. Vienas iš jo moto – jei gali pasidaryti pats, tai geriau pasidaryk (pats išrūkyk mėsą, pats išdorok žuvį, iškepk duoną, išpurenk sviestą, išvirk padažą ir t.t.).
SOMELJĖ IR VYNO KORTA.
„Somm“ pagal pavadinimą jau galima tikėtis bent vieno nuolat salėje besisukančio someljė, tačiau čia jų dirba net 4, o du iš jų – vieni geriausių šalies someljė. Ne vieno someljė čempionato laimėtojas Narimantas Miežys dėl šio projekto netgi paliko prestižinį darbą „Kempinski“ restorane „Telegrafas“. Arminas Darasevičius yra Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir daugkartinis čempionatų laimėtojas. „Somm“ dirbanti Silvija Umaraitė yra jaunojo someljė konkurso laimėtoja, taip pat čia dirba perspektyvus someljė Andrejus Anisko.
Taigi nenuostabu, kad ši vieta yra labai stipriai orientuota į vyno kultūrą. Čia yra virš 350 vyno rūšių, o kiekvieną jų Narimantas gali akimirksniu surasti dideliame vynų šaldytuve.
Visi someljė gali prie patiekalų priderinti vynus taip, kad tapas skoniai valgytojams atsiskleis naujomis spalvomis. Šioje vietoje ir pati someljė profesija žmonėms tampa įprasta aptarnavimo forma – juk nebūtinai someljė yra tas, kuris dirba išskirtiniuose baltų staltiesių restoranuose! Jų tikslas padėti išsirinkti geriausią variantą pagal kliento kišenę. O vynų kainos už butelį šioje vietoje prasideda nuo 25 Eur.
Kalbant apie vyno kortą, ji čia yra viena plačiausių Lietuvoje – nuo Izraelio, Indijos, Libano iki lietuviškų vynų bei nejudinamos klasikos iš žinomų Senojo pasaulio regionų. Kaskart „Somm“ yra siūloma apie 20 rūšių pilstomo vyno. Taip pat – kelios pilstomo šampano rūšys, o iš viso jų meniu yra netgi 56 variantai!
INTERJERAS.
Šeimininkų noras buvo, kad čia dominuotų medis. Taip atsirado didžiulis sunkaus medžio baras. Interjero dizainerė Eglė Kirdulienė erdvę papildė akmens ir betono detalėmis. Be medžio į akis labiausiai krenta klasikinės balta, raudona ir juoda spalvos. Interjeras neįkyrus ir primena pietų Europos tapas barų aplinką.
ĮDOMU.
Čia vyksta proginės degustacinės vakarienės, kai į „Somm“ iš užsienio atvyksta skirtingi vyndariai. Vyno baras bendradarbiauja su vyndariais visame pasaulyje, tad jiems atvykus virtuvė suorganizuoja temines degustacines vakarienes, į kurias yra kviečiami visi. Pavyzdžiui, neseniai vyko šampano vakarienė su 5-6 patiekalais priderintais prie šio burbuliuojančio gėrimo.