Nr. 13 Palanga

Taigi oficialu, tai yra geriausias iš geriausių restoranų Palangoje. Restoranas „Palanga“ pastaruoju metu ypatingas tuo, kad čia sukasi du vyr. šefai, kurių komandinis darbas leidžia į klientų norus žvelgti dar lanksčiau, taip pat rasti daugiau laiko eksperimentams, norint juos nustebinti.

Faktai

ŠefasErnestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
Virtuvės tipaspasaulio virtuvė
Darbo laikasI-VII 08:00-24:00
AdresasBirutės al. 60, Palanga
Veikia nuo2003 m.
Vienu metu čia telpa60 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra (8:00-11:00)
Dienos pietūsvasarą nėra (bus nuo rudens)
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas
Jautienos kapotinis

ŠEFAI.

Restorane šeimininkauja du vyr. šefai – Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas. Abu anksčiau dirbo Kauno restorane „Monte Pacis“, kuris du metus iš eilės, kaip ir restoranas „Palanga“, patenka į geriausių šalies restoranų trisdešimtuką. Tiesa, Kaune Ernestas vadovavo virtuvei, o Raimundas buvo jo dešinioji ranka.

Darbo principas, kai du šefai virtuvėje yra vyriausi tokio dydžio restorane, kuris dirba septynias dienas per savaitę nuo ryto iki vidurnakčio ištisus metus, yra nors ir neįprastas, tačiau suprantamas. Juolab, R. Dambrauskas simpatizuoja naujausioms gastronominėms tendencijoms, o E. Viršilas yra klasikinės virtuvės šalininkas.

Ernesto sukaupta patirtis ir žinios iš darbo kitur ir svetur (pavyzdžiui, Gordono Ramsay virtuvėje Londone) padeda Raimundui tvarkytis, kai virtuvėje, ypač vasaros metu, tempas išauga iki maksimumo.

Tuo tarpu E. Viršilas, kai nebūna virtuvėje, atlieka daugiau vadybinio darbo ir eina į salę, bendrauja su svečiais, pasakoja jiems apie patiekalus, dažnai priima ir kokį spec. užsakymą – šio viešbučio filosofija yra tokia, kad klientas ir jo norai visada svarbiausi.

Ernestas tiek salėje, tiek virtuvėje mėgsta pajuokauti, leidžia ir komandai šiek tiek pašėlioti. Jo manymu, geros nuotaikos palaikymas užtikrina gardžius rezultatus.

Tuo tarpu Raimundas visą laiką sukasi virtuvėje ir vadovauja virėjų komandai. Jis pirmesnis (2016 m. rudenį) iš Kauno persikėlė į Palangą ir čia padarė savo tvarką: „Išmečiau indus ir pakeičiau meniu“, – šypsodamasis pasakoja R. Dambrauskas.

Ir nors abu šefai veikia ir išnaudoja savo patirtį skirtingomis kryptimis, patiekalų kūrimas čia vyksta išvien, kai savo žodį turi abu virtuvės meistrai.

VALGIARAŠTIS.

Žmonės čia atvyksta norėdami pabėgti nuo rutinos, subalansuoti savo kūną ir protą, pasisveikatinti ir pasilepinti gamtos turtais. Taigi ir meniu čia yra atitinkamas.

Raimundas kurdamas patiekalus nesivadovauja vienos pasaulio virtuvės skoniais. Jis mėgsta eksperimentuoti, tačiau tai darydamas niekada nepamiršta lietuviškos gamtos. Taip meniu atsirado tunas eglės šakose, patiekalai su aliejumi iš spyglių, kurį spaudžia čia pat virtuvėje...

Raimundo patiekaluose savo vietą randa ir kankorėžiai ar kerpės, ir kobija iš Japonijos ar juodoji menkė iš Šiaurės jūros. Apjungus vietinės gamtos lobius su gurmaniškais produktais iš svetur gimsta restorano „Palanga“ meniu.

R. Dambrauskas taip pat mėgsta jungti ir gerai žinomas pasaulio virtuves. Pavyzdžiui, prancūzų su Pietryčių Azijos. Tačiau, kaip teigia šefai, čia atvykstantys klientai būna prisiragavę gurmaniškų patiekalų, tad jais jų dažniausiai nebenustebinsi. O štai eksperimentai su vietiniais, atrodytų, įprastais, tačiau tarpusavyje kūrybiškai sukombinuotais produktais gali netgi labai nustebinti.

Būtent dėl to Ernestas savo namuose Karklėje turi didžiulį šiltnamį, kuriame augina daržoves ir įvairias prieskonines žoleles restorano reikmėms. Taip pat planuoja sukurti vertikalų šiltnamį pievoje šalia restorano.

Tai leis dar daugiau eksperimentuoti. Ir nors šiame restorane yra suformuotas gana plataus pasirinkimo a la carte, čia visada yra pasiūlymų ne iš meniu ir dažniausiai jie galioja tik tą dieną. Pavyzdžiui, „atplaukia“ 30 kg otas ir tądien yra kuriami patiekalai su otu. Be to, terasoje yra anglimis kurenamas grilis ir krosnis, tad esant norui, tą visiškai šviežią otą jie gali pagal individualų svečio užsakymą tiesiog pakepti.

Kai kurie klientai sako, kad nori būti nustebinti ir pasitiki virtuvės meistrų pasiūlymais be išankstinių pasakojimų. Tokiais atvejais ant stalo atkeliauja 2-3 patiekalai. Tai galima būtų vadinti degustacine vakariene be išankstinių užsakymų.

KLIENTAI.

Šis restoranas, kaip ir viešbutis, turi daugybę nuolatinių klientų, kurie čia atvyksta susibalansuoti ir pailsėti jau daugybę metų. Kai kurie jų restorane užsisako tai, ką valgė prieš 15 metų ir virtuvė jiems tai pagamina. Kaip jau buvo minėta anksčiau, kliento norai čia yra svarbiausi. Tarp nepajudinamos klasikos, kurią nuolatiniai klientai yra pamėgę ir metai iš metų užsisako yra sicilietiška žuvienė, didkepsnis su pipiriniu padažu, tiramisu.

PUSRYČIAI.

Pusryčiai šiame restorane yra gaminami viešbučio gyventojams, tačiau gausiu švedišku stalu gali mėgautis ir žmonės atėję iš kitur. Toks malonumas jiems kainuos 25 Eur. Į šią kainą įeina ne tik eilė patiekalų iš bendro stalo (nuo Benedikto kiaušinio, blynelių iki kraujinių dešrų ir šviežiai vietoje keptų kruasanų), bet ir kava, arbata, šviežiai spaustos sultys ir netgi putojančio vyno taurė.

VYNO KORTA.

Šį sezoną startavo nauja vyno korta, kurioje – 6 pilstomo vyno rūšys ir kelios šampano. Vyno korta padengia Senojo pasaulio regionus, yra ir Naujojo pasaulio, taip pat desertinių vynų ir labai prabangių šampano rūšių.

ĮDOMU.

Ernesto Viršilo šefo karjera prasidėjo būtent šiame restorane prieš 15 metų ir pirmąkart truko 4 metus. Ir nors jis per tą laiką, kol nedirbo Palangoje, pasisėmė daugiau patirties svetur, didelė dalis darbuotojų liko tie patys, kaip ir jo karjeros pradžioje. Kolektyvas čia išties puikiai susidirbęs, todėl atėjus į restoraną „Palanga“ galima tikėtis aukščiausio lygio aptaranavimo.