Nr. 23 Monte Pacis

Didžiausia šių metų „Monte Pacis“ naujiena – naujas virtuvės vadovas, kuriuo tapo Rokas Vasiliauskas. Tik ėmęsis šių pareigų, jis pakeitė meniu koncepciją. Tačiau, kaip ir pernai, taip ir šiemet šis restoranas Gero maisto akademijos narių buvo pastebėtas ir įvertintas. Turbūt viena didžiausių „Monte Pacis“ sėkmės paslapčių – absoliučiai unikali ir išskirtinė aplinka, kuri suteikia įkvėpimo viskam, kas ten vyks

Pravėrus „Monte Pacis“ komplekso vartus atsiveria ilga Liepų alėja, kurioje auga 34 liepos, o tolumoje į dangų įšovęs vienas ryškiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje – Pažaislio vienuolynas. Toks yra pirmas įspūdis vos atvykus į istoriškai ir dvasiškai turtingą svetingumo kompleksą „Monte Pacis“.

„Monte Pacis“, įsikūręs Kauno pakraštyje esančiame XVII a. Pažaislio vienuolyne, gali didžiuotis ne tik ten tvyrančia magiška energija ir istorija, bet ir savo restoranu. Čia susipina slapti istoriniai receptai, šviežūs produktai iš nuosavo daržo bei skirtingų ekologinių ūkių „vaisiai“.

Faktai

ŠefasRokas Vasiliauskas
Restorano vadovasIndra Ramanauskienė
Virtuvės tipasmoderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija
Darbo laikasI-IV 12:00-22:00, V-VI 12:00-00:00, VII 12:00-22:00
AdresasT. Masiulio g. 31, Kaunas
Veikia nuo2013 m.
Vienu metu čia telpa130 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsyra
Šunimsnedraugiški, terasoje – galima

Išskirtinis patiekalas
Waguy jautiena su vasabio gnocchi, šviežiais špinatais raudonojo vyno padaže ir svogūnų piurė

VAKARIENĖ.

Naujasis šefas „Monte Pacis“ valgiaraštį sudarinėja pagal sezonus, tačiau prie pagrindinių meniu patiekalų visada pasiūlo ir kažką mikrosezoniško. Pavyzdžiui, jei užderi grybų, meniu kuriam laikui atsiranda patiekalų su grybais, mėlynės – su mėlynėmis ir pan.

Nors Rokas ir palaiko vietinius mėsininkus bei sūrininikus, tačiau dalis mėsos į restoraną keliauja iš viso pasaulio. Šefas ypatingai džiaugiasi neseniai atrastais aukščiausios kokybės mėsos tiekėjais iš Europos šalių, JAV ir netgi Australijos. Iš pastarųjų šalių į „Monte Pacis“ keliauja waguy jautiena, kengūriena, juodojo anguso mėsa ir pan.. Jūros gėrybės, žuvys, foie gras taip pat į restoraną patenka iš svetur.

O štai daržovės ir žalumynai iki virtuvės keliauja vos keliasdešimt metrų – „Monte Pacis“ turi savo daržą šalia restorano. O virtuvės rytas, kaip visda, prasideda nuo duonos kepimo, sviesto purenimo, padažų gaminimo – virtuvė nenaudoja jokių „paruoštukų“ ir viską gamina vietoje.

Šios vasaros meniu yra paremtas nostalgija. Jame – lietuviui pažįstami skoniai, tačiau pateikti naujoviškai ir kartais visiškai netikėtai. Vienus toks valgiaraštis nukels į vaikystę, o kitiems (jaunesnė karta arba užsieničiai) tai gali tapti atradimu.

Kita vasaros naujiena – antrasis valgiaraštis skirtas lauko terasos svečiams. Šis meniu yra paprastesnis nei restorano. Jame – daugiau užkandžių ir lengvesnių patiekalų, tinkamų jaukiam neįpareigojančiam pasisėdėjimui su šeima, draugais arba kolegomis terasoje. Dar viena vasaros naujiena – speciali vandens korta, kurioje netgi 15 skirtingos mineralizacijos ir skonių vandens rūšių.

ŠEFAS.

Dar besimokydamas kulinarijos Didžiojoje Britanijoje esančiame Derbio universitete Rokas Vasiliauskas dirbo vienos „Michelin“ žvaigždutės restorane „Holbeck Ghyll“. Pabaigęs studijas jis jau turėjo penkis darbo pasiūlymus (keturi iš jų atkeliavo iš „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų Europos restoranų). Rokas pasirinko žymųjį Barselonos „Enoteca“ (vadovas Paco Pérez, dvi „Michelin“ žvaigždutės). O vėliau nuosekliai kildamas karjeros laiptais „Monte Pacis“ restorane gavo pasiūlymą tapti šio restorano virtuvės vyr. šefu.

Rokui tai buvo nemenkas iššūkis, kurį jis priėmė su dideliu entuziazmu. Šiandien juo pasitiki jaunesni ir netgi didelę darbinę patirtį Lietuvos, Europos ir JAV restoranuose sukaupę vyresni profesionalai.

Dirbant šioje vietoje R. Vasiliauskui tenka kurti ir išpildyti ne tik pagrindinį restorano meniu, bet ir degustacinių vakarienių idėjas bei valgiaraščius prabangioms šventėms, kurių „Monte Pacis“ komplekse vyksta kiekvieną savaitę, o vasaros metu ir dažniau.

Gavęs kulinarinį išsilavinimą ir stiprius pagrindus užsienyje, R. Vasiliauskas gali improvizuoti. Jis žino, kaip veikia klasikinė virtuvė, kurią jis mielai kombinuoja su modernia virtuve ir Lietuvoje vyraujančiu šiaurietišku skoniu.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ.

Kartu su nauju šefu šiek tiek keitėsi ir degustacinių vakarienių koncepcija. Pirmiausia, liko dviejų tipų degustacinių vakarienių pasiūlymai: 4 patiekalai – 30 Eur, 6 patiekalai – 36 Eur. Improvizuodamas su degustaciniu meniu Rokas išbando naujas ir netikėtas idėjas. Tos, kurios žmonėms patinka labiausiai, dažnai yra įtraukiamos į ateinančio sezono meniu.

Kitas degustacinių vakarienių tikslas – geriau susipažinti su „Monte Pacis“ virtuve. Tokių vakarienių metu yra paragaujama daugiau skirtingų patiekalų nei renkantis iš a la carte. Degustacinės vakarienės yra siūlomos be nustatytų valandų – virtuvė visuomet yra pasiruošusi nustebinti savo lankytoją. Tačiau, jei norisi žinoti, ką valgysi, Rokas pataria užsisakyti iš pagrindinio meniu. Juk meniu atsiradę patiekalai yra labiausiai išdirbti ir daugelio pamėgti!

ISTORIJA.

„Pažaislio vienuolyno“ ansamblį suprojektavo italų architektas Džiovani Batista Fredianio. Statinys išpuoštas Lombardijos skulptūros meistrų lipdiniais ir florentiečio tapytojo Mykolo Arkangelo Palonio freskomis bei paveikslais. 1812 m. vienuolyne buvo apsistojęs Prancūzijos imperatorius Napoleonas bei jo armija. 1921 m. apleistą Pažaislio vienuolyną Lietuvos vyriausybė perdavė iš Čikagos atvykusioms Šv. Kazimiero kongregacijos seserims, kurios (šiuo metu 19 seserų) čia šeimininkauja iki šių dienų.

Svetingumo kompleksas ir restoranas „Monte Pacis“ yra įsikūręs fundatorių Kristupo Zigmanto Paco ir jo žmonos Klaros Izabelės prie vienuolyno pastatytame svečių name – foresterijoje. Čia esančioje Fundatorių salėje XVII a. vyko didžiausi pokyliai, o dabar – vakarienės. Taip pat čia yra baltų staltiečių Klaros Izabelės salė ir neįpareigojanti Valgomojo salė.

XVII a. Europos virtuvėje įvyko perversmas ir vis didesnę įtaką kulinarinei tradicijai darė prancūzų virtuvė: buvo mažinama viduramžiškų, prikimštų, farširuotos mėsos patiekalų, o jų vietą užėmė įvairūs ragu (troškinta mėsa ir daržovės), didėjo suvartojamų daržovių kiekiai. Net ir elito maistas tapo mažiau kaloringas, siekta, kad produktai būtų švieži. LDK valgymo tradicijos keitėsi labai iš lėto. Tačiau prancūzaitė Pacienė Klara Izabelė de Mailly, fundatoriaus Kristupo Zigmanto Paco žmona, stalo kultūrai darė neabejotinai didelę įtaką. Ir nors ant stalų karaliavo įvairiai paruošta mėsa, gausėjo žuvų, daržovių patiekalų. Žinoma, kad fundatoriai ir jų aplinkos žmonės vertino ir mėgo gerą Europos, ypač Prancūzijos vyną.

VYNO KORTA.

„Monte Pacis“ gali pasigirti vienu didžiausių Lietuvoje vyno sąrašu. Restorano šeimininkė Indra Ramanauskienė yra baigusi someljė mokslus, todėl pati kruopščiai renka, kas atsidurs vyno rūsyje. O ten yra apie 200 skirtingų rūšių vynų. Dominuoja Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Vokietijos vyndariai, su kuriais yra bendradarbiaujama tiesiogiai ir jau apie 10 metų (Indra anksčiau turėjo kitą restoraną). Šiais metais rūsys pasipildė natūraliais vynais. Čia taip pat galima paragauti ir kokybiško Lietuvos uogų vyno.

Beje, kadangi restoranas turi Le Verre De Vin vyno pilstymo įranga, kuri stabdo oksidacijos procesą, ištraukdama orą ir sukurdama vakuumą, todėl šis restoranas gali pasiūlyti apie 50 pilstomo vyno rūšių ir organizuoti jo degustacijas. Kitas „Monte Pacis“ vyno kortos išskirtinumas – Europos vienuolynuose pagaminti vynai, kurių Lietuvoje galima paragauti tik čia.

ĮDOMU.

„Monte Pacis“ šalia restorano turi savo daržą. Jame auga gamtoje ir maldose paskendę špinatai, pupelės, uogos, gėlės valgomos, pomidorai, mėtos, liepžiedžiai daugybė skirtingų prieskoninių žolelių. Viskas anksčiau ar vėliau patenka į restorano patiekalus.