Nr. 21 Imperial

„Imperial“ – tai klasikinės virtuvės restoranas, įsikūręs šalia penkių žvaigždučių viešbučio „Ramada“. Taigi nenuostabu, kad daugybė čia apsistojusių įžymybių – dainininkai Enrique Iglesias, Sting, Montserrat Caballé, didžėjai David Guetta, DJ Tiësto, rokeriai „Limp Bizkit“ ir daugelis kitų – viešėjo greta viešbučio esančiame restorane.

Faktai

ŠefasViačeslav Janč
Restorano vadovasOlegas Vasinas
Virtuvės tipasklasikinė virtuvė
Darbo laikasI-V 18:00 - 00:00, VI 12:00 - 00:00, VII 12:00 - 22:00
AdresasSubačiaus g. 2, Vilnius
Veikia nuo2011 m.
Vienu metu čia telpa80 žmonių
Terasayra
Pusryčiaivėlyvi (tik sekmadieniais)
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški

Išskirtinis patiekalas
Arklienos išpjovos tar-tar su grūdėtomis garstyčiomis, putpelių kiaušiniu ir juodaisiais eršketų ikrais

ISTORIJA.

Šios vietos istorija galbūt būtų ir neprasidėjusi, jei ne 2005 m. duris atvėręs viešbutis „Ramada Vilnius“. Norint pakeisti viešbučio statusą į 5 žvaigždučių, buvo reikalingas restoranas. Tačiau savininkai Romualdas Jackevičius ir Olegas Vasinas nuo pat pradžių siekė kokybės ir paskubomis restorano atidaryti nepanoro, tad tik po kruopščių kolektyvo paieškų 2011 m. pirmuosius vakarieniautojus priėmė premium klasės restoranas „Imperial“. Galiausiai šio restorano pavadinimas užgožė ir pačio viešbučio prekės ženklą, tad jau nuo šių metų rugpjūčio mėnesio jis vadinsis nebe „Ramada“, o „Imperial Hotel & Restaurant“.

IDĖJA.

Retas restoranas šiandien išlaiko visus klasikinius kanonus – nuo aptarnavimo, interjero iki turinio lėkštėje. „Imperial“ galima būtų pavadinti klasikos klasika. Čia žmonės ateina pasimėgauti gourmet patiekalais ir patirti sielos bei gomurio šventės.

Kaip ir dera klasikinio stiliaus restoranui, meniu čia pirmiausia yra prancūzų kalba ir tik paskui seka vertimas į lietuvių ir anglų kalbas. Viešbučio ir restorano vadovo O. Vasino nuomone, valgiaraštis turi būti gyvas, įkvėptas nuolatinio kūrimo proceso, tačiau ingredientai – griežtai klasikiniai ir itin aukštos kokybės.

VALGIARAŠTIS.

Nors šis restoranas yra su amerikietiškos virtuvės prieskoniu, tačiau joje jaučiamas įvairių šalių kulinarinis paveldas. Juk amerikiečiai nuolat mokėsi iš svetimtaučių, ypač prancūzų, perimdavo maisto gaminimo būdus, derino juos su savaisiais. Amerikietiška virtuvė – tai įvairių kultūrų ir tradicijų junginys. „Imperial“ yra šio kulinarinio žanro profesionalai ir siūlo tik tradicinį, šviežią bei sveiką maistą. Taigi meniu dominuoja prancūziškos ir amerikietiškos virtuvės klasika.

Šiame restorane yra pagrindinis valgiaraštis, kuriame kai kurie patiekalai dėl savo išbaigtumo ir simpatijų iš nuolatinių klientų nesikeičia metai iš metų. Pavyzdžiui, arklienos išpjovos tartaras su juodaisiais erškėtų ikrais, Niujorko marmurinės jautienos didkepsnis, „Napaleono“ tortas gaminamas pagal Niujorko „Waldorf Astoria“ viešbučio receptūrą, legendinis „namų gamybos“ foie gras paštetas ir pan.

Kita dalis meniu patiekalų atsinaujina sezoniškai, tačiau tam tikri ingredientai kaip juodieji ikrai, omarai, austrės ir pan. čia yra tiekiami visada. Kaip teigia O. Vasinas, atvėsinti jūros gėrybių ir žuvies produktai „Imperial“ visuomet yra švieži, nes parduodamas solidus kiekis garantuoja nuolatinę jų kaitą.

Taip pat restoranas turi papildomą meniu. Kiekvienas mėnuo „Imperial“ yra dedikuojamas vis kitam to mikrosezono ingredientui: balandis buvo foie gras patiekalų mėnuo, gegužė – šparagų, birželis – moliuskų ir t.t. Kai kurie šio pridėtinio meniu hitai pereina į nuolatinį valgiaraštį.

Beje, virtuvė iš tiekėjų ima tik atvėsintus produktus (jau minėtus omarus, austres, įvairias žuvis), mėsą, taip pat daržoves ir uogas. Visą kitą stengiasi gaminti vietoje: patys kepa duoną, šviežias bandeles, gamina padažus ir pan.

ĮRANGA.

Virtuvėje svarbu ne tik kokybiški produktai, bet ir žmonės, kurie iš tų produktų kuria „imperiališką“ valgiaraštį. Tačiau kuriant galutinį rezultatą ne mažiau svarbų vaidmenį atlieka ir virtuvės įranga. Šis restoranas didžiuojasi „kosmine“, pagal paskutines technologines madas sukurta pilnai kompiuterizuota įranga, o jos priešakyje – kokoso medžio anglies krosnis. Ji įšyla iki 500 laipsnių, todėl maistas paruošiamas itin greitai ir išlieka sultingas.

VYNO KORTA.

Be klasikinio meniu, restoranas gali didžiuotis plačia vynų korta, kurią sudaro daugiau nei 50 skirtingų šampano rūšių ir daugiau nei 200 išskirtinai tik vintažinių vynų rūšių.

PUSRYČIAI.

Restorano virtuvė nerakinama, nes šalia restorano esantis tapas baras „California“ dirba iki 5 val. ryto, o jau 4 val. ryto į darbą renkasi pusryčių virėjai – ir taip kiekvieną dieną ištisus metus. Beje, restorane gali pusryčiauti ne tik viešbučio svečiai, o sekmadienio pusryčiai „Imperial“ visuomet perauga į pietus, t.y. vilniečiai ir miesto svečiai yra kviečiami į gausų brunch'ą.

INTERJERAS.

Pagrindinės restorano erdvės interjerą kūrė dizaineriai iš JAV, o jų sumanymus įgyvendino baldų meistrai iš Italijos. Pagrindiniai akcentai: sienų ir lubų amerikietiško riešuto panelės inkrustuotos auksu, erdvę puošiantys gintaro spalvos krištoliniai sietynai, „Versace“ mados namų indai bei krištolo taurės. Be pagrindinės erdvės yra kelios kitos restorano erdvės, kur įprastai vyksta pokyliai arba valstybinio rango priėmimai. Svečiams taip pat atviras jaukus vidinis restorano kiemelis.

ĮDOMU.

Kai kuriuos iš meniu nejudinamus receptus šeimininkai parsivežė iš savo kelionių. Kiekvienas jų turi savo atsiradimo istoriją. Pavyzdžiui, trumų sriubos „Eliziejaus laukai“ receptas atkeliavo iš trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Paul Bocuse“ Lione, o raviolių su foie gras receptas – iš legendinio restorano „Le Grand Véfour“ Paryžiuje, kur vakarieniauti ėjo pats Napoleonas Bonapartas su mylimąja Žozefina... Žymiųjų restoranų šefai „Imperial“ šeimininkams šiuos receptus dovanojo.