Nr. 9 IDW Esperanza Resort

Išskirtinių nepriklausomų viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausantis elegantiškas boutique viešbutis „IDW Esperanza Resort“ su gamta susilieja Trakų rajone, prie Ungurio ežero. Ši vieta gali pasigirti ne tik „Five Star Alliance“ geriausio viešbučio įvertinimu Lietuvoje, bet ir net šešis metus iš eilės gautais „Certificate Of Excelence“ įvertinimais „TripAdvisor“ portale ir net trimis antrus metus iš eilės šiame projekte puikiai įvertintais restoranais.

Žinoma, daugiausiai dėmesio susilaukia „La Esperanza“ restoranas, o kartu su juo ir šiltuoju sezonu veikianti, ant ežero plūduriuojanti „La Costa“. Abu restoranai nuo praeitų metų tapo atviri. Taigi jau daugiau nei metus maloniam laiko praleidimui čia visuomet yra laukiami ne tik „IDW Esperanza Resort“ nariai. Taip Lietuvos kontekste visiškai išskirtinė vieta tapo atviresnė ir dar patrauklesnė ramybės ir gyvenimo malonumų ieškotojams.

Vos atvykus į Lietuvos miškuose įsikūrusią oazę ant kalvos pasitinka laukinės stirnos ir maža kukli iškaba. Šią vietą pamėgę tie, kurie vertina privatumą, aukšto lygio aptarnavimą ir aukščiausios klasės maistą. Taigi apie viską iš eilės.

Faktai

ŠefasJustinas Kapkovičius
Restorano vadovas„IDW Esperanza Resort“ direktorė Inga Grajauskienė
Virtuvės tipasmoderni kūrybiška
Darbo laikaskasdien nuo ryto iki vakaro vienas iš trijų restoranų būtinai veikia
AdresasPaunguriai, Trakų r., Vilniaus apskritis
Veikia nuo2009 m.
Vienu metu čia telpa170 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra
Šunimsdraugiški, bet tik mažiems (iki 9 kg)

Išskirtinis patiekalas
Sužvejoto oto filė (line catch)

VALGIARAŠTIS.

Užėmęs vyr. šefo poziciją naujasis „IDW Esperanza Resort“ šefas Justinas Kapkovičius pirmiausia pakeitė visų trijų restoranų meniu. To pasekoje, pavyzdžiui, „La Esperanza“ valgiaraštis patiekalų skaičiumi padidėjo net 30>#span###.

„La Esperanza“ yra prabangiausias restoranas iš visų trijų šiame komplekse. Čia rasi daugiau meno lėkštėje nei kitose dviejose restoranuose. O štai „La Costa“, plūduriuojančios ant ežero vandens, meniu yra įkvėptas Viduržemio jūros regiono skonių. Čia daugiau patiekalų ant stalo atkeliauja nuo griliaus. Trečiasis restoranas „La Terazza“ išliko atviras tik klubo nariams, tačiau jame patiekiami tik pusryčiai ir kartais ten vyksta privatūs renginiai.

Naujojo „IDW Esperanza Resort“ šefo skiriamasis braižas – akcentas į pagrindinį aukščiausios kokybės produktą. Justinas nėra vienos kažkurios virtuvės gerbėjas ir mieliau kombinuoja skirtingas mokyklas. Pavyzdžiui, iš Tolimųjų Rytų atkeliavusį geltonpelekio tuno tataki J. Kapkovičius patiekia su lietuviškais kopūstais, o patiekalo pagaminimui naudoja abiejų kraštų virtuvės meistrystės technikas.

Kai prieiga prie aukščiausios kokybės produktų tapo paprastesnė, pasak Justino, galutinis rezultatas šiais laikais labiausiai priklauso nuo virtuvės kūrybinių sugebėjimų ir sukauptos patirties. O pastarųjų savybių „IDW Esperanza Resort“ restoranų komandai netrūksta. Beje, dalis kolektyvo čia dirba gerokai seniau nei pats Justinas.

Beje, Justinas yra desertų ir vynų derinimo fanas. Jo komanda tris kartus pateko tarp trijų geriausių komandų deserto ir vyno derinimo čempionatuose, o vieną iš tų kartų buvo pripažinti geriausiais. Taigi ir „IDW Esperanza Resort“ ši jo simpatija grakštiems saldėsiams niekur nedingsta. Čia jis vadovauja dviejų konditerių komandai, kuri kasdien kepa ne tik šviežią duoną, kruasanus pusryčiams, bet ir kuria įspūdingus desertus. Šiuo metu „La Esperanza“ meniu yra 7 desertai, „La Costa“ meniu – 6.

INGREDIENTAI.

Visi trys „IDW Esperanza Resort“ restoranai siūlo pakankamai skirtingą maisto patirtį, tačiau viskas yra „premium“ kokybės. „Premium“ šiuo atveju reiškia, kad žuvys ar jūros gėrybės yra pagautos laukiniuose vandenyse, o ne auginamos dirbtiniuose vandens telkiniuose. Galvijų mėsa – iš ūkių, kurie garsėja savo ilgametėmis tradicijomis.

Taigi ingredientai, be abejonės, į šią ypatingą vietą miškų apsuptyje keliauja iš viso pasaulio ir yra aukščiausios kokybės. Tai įpareigoja ir penkios žvaigždės pakabintos prie įvažiavimo, ir daugybė vietinių bei tarptautinių titulų, ir, svarbiausia, garbūs svečiai.

Pavyzdžiui, pieninis ėriukas čia tiekiamas iš Pirėnų, elniena – iš Naujosios Zelandijos, laukinė lašiša – iš Škotijos, laukinis omaras – iš Kanados vandenų, austrės – iš prestižinio Marennes-Oléron regione esančio austrių ūkio Prancūzijoje, mangai – iš Tailando, veršiena – iš Tirolio regiono Austrijoje, jautiena – iš JAV ir t.t.

O štai daržovės ir kitos daržo gėrybės sezono metu į restoraną keliauja vos keliolika metrų, t.y. iš gausaus organiško „IDW Esperanza Resort“ daržo ir šiltnamio.

DARŽAS.

Šiltojo sezono metu dauguma restorane naudojamų daržovių, žalumynų ir uogų atkeliauja iš greta esančio „IDW Esperanza Resort“ daržo. Bevaikštant po teritoriją galima stebėti, kaip virtuvės darbuotojai priskina uogų, daržovių ir nešini kvapnių ekologiškų gėrybių eina atgal į virtuvę.

Ant kalno yra naujas šefo Justino projektas – šiltnamis, kuriame jau auga bent 25 skirtingos pomidorų rūšys, taip pat paprikos, agurkai, daugybė prieskoninių žolelių. Vien uogų šaltajam periodai virtuvė užsišaldo bent 100 kg. Čia pat daržovės yra marinuojamos, raugiamos ir pan. Taigi vietinis daržas kai kuriais produktais restoranus aprūpina ir žiemą.

ŠEFAS.

Savo pašaukimą virtuvei Justinas atrado prieš 10 metų išvykęs į Škotiją, kur mokydamasis su IT susijusius mokslus tuo pačiu sėmėsi kulinarijos paslapčių iš klasikinės prancūzų virtuvės meistrų. Dar gyvendamas užsienyje jis apsisprendė savo gyvenimą sieti su maistu, o ne su kompiuteriais. Grįžęs į Lietuvą daug metų dirbo Arūno Oželio restorane „Le Provence“, kai šis buvo pačioje savo aukštumoje.

Vėliau sukosi buvusio „IDW Esperanza Resort“ šefo komandoje, vėliau trumpam išėjo ir sėmėsi patirties kitur, daug keliavo, kol galiausiai grįžo ir tapo „IDW Esperanza Resort“ restoranų vyriausiuoju šefu. Beje, čia savo karjerą pradėjo ir stipriai įsibėgėjo ne vienas šiuo metu gerai žinomas šefas, kurių restoranai įvertinti ir šiame reitinge.

Vis dėlto, kaip teigia Justinas, be savo delta būrio jis neįstengtų padaryti tiek, kiek jam pavyksta dabar. Jo tikslas – atskleisti visus savo komandos, kurią virtuvėje sudaro net 20 žmonių, gabumus. Jo nuomone, tik komandinis darbas padeda džiaugtis puikiais rezultatais.

Virtuvė dirba septynias dienas per savaitę ištisus metus, o vasaros sezonu čia kartais vyksta ir trys-keturi uždari renginiai per dieną, taip pat ilsisi viešbučio gyventojai, atvyksta klubo nariai ir pavieniai vakarieniautojai. Taigi dabar Justinas tikrąją ta žodžio prasme gyvena „IDW Esperanza Resort“ miškų apsuptyje.

Didžiausiu šefo prasiblaškymu jau kurį laiką tapo tatuiruočių kolekcija ant rankų. Ant jų pokalbio metu suskaičiavome net 24! Tačiau planuose – kur kas daugiau. Beje, visos Justino tatuiruotės yra susijusios su virtuve ir maistu.

VYNO KORTA.

„IDW Esperanza Resort“ yra įrengtas pasaulinės klasės vyno rūsys, kuriame galima rasti ypatingų egzempliorių vynų iš Prancūzijos, Italijos, Austrijos, Ispanijos, Izraelio, Čilės, Kalifornijos ir daugelio kitų šalių.

Iš viso rūsyje daugiau nei platus pasirinkimas geriausių vintažinių vynų. Juk tai yra vienas iš didžiausių privačių vyno rūsių Baltijos šalyse! Ši vieta netgi turi įgaliota žmogų, kuris medžioja kolekcinius vintažinius vynus aukcionuose visame pasaulyje.

„La Esperanza“ restorane dirba vyno ekspertas, kuris pataria, kokį vyną su kuriuo patiekalu rinktis. Taip pat čia galima paragauti daugybės rūšių konjako. „IDW Esperanza Resort“ organizuoja tiek vyno, tiek konjako degustacijas. Jos gali vykti ir kartu su vakariene, ir atskirai pagal specialų užsakymą. Šampano mėgėjai čia taip pat ras daugybę pasirinkimo variantų. Beje, brangiausias kolekcinis šampano butelys Lietuvoje irgi stovi čia.

NARYSTĖ.

Jau nuo praeitų metų du „IDW Esperanza Resort“restoranai – „La Esperanza“ ir „La Costa“ – tapo atviresni ir čia maloniam laiko praleidimui yra laukiami ne tik „IDW Esperanza Resort“ klubo nariai. Vis dėlto prieš atvykstant yra būtina pasiskambinti ir rezervuotis vietą restorane, o tuo pačiu Jūsų automobilio numeriai bus perduoti apsaugai prie įvažiavimo, kad nekiltų problemų įvažiuojant į teritoriją.

Primename, kad anksčiau restorane galėjo lankytis tik viešbučio gyventojai arba uždaro klubo nariai. Dabar staliuką gali rezervuotis visi norintys paragauti išskirtinių „IDW Esperanza“ patiekalų, o klubo nariams ta proga buvo sukurtos papildomos privilegijos.

ĮDOMU.

Šalia Trakų esantis „IDW Esperanza Resort“ prieš kelis metus aplenkė daugiau nei 118 000 viešbučių ir vienintelis iš Rytų Europos pateko į Europos TOP 25, – geriausiųjų viešbučių sąrašą. Šį sąrašą kasmet sudaro didžiausias pasaulyje kelionių portalas „Trip Advisor“.

Kita įdomi detalė, kad lankantis šioje miškingoje gamtos prieglobstyje įsikūrusioje vietoje neerzina uodai. Jie čia yra naikinami ultragarsais. Taigi po vakarienės restoranų lankytojai gali ramiai prasivaikščioti specialiais miško takais „IDW Esperanza Resort“ teritorijoje, o viename taške šiltuoju metu juos pasitiks egzotiškieji povai ir fazanai...