Nr. 8 Gaspar's

Gasparas tik atidaręs savo restoraną Vilniuje, iškart sulaukė daug komplimentų ir užsitikrino nuolatinių klientų srautą, kuris yra nepetraukiamas ligi šiol. Tai paskatino indų kilmės šefą mąstyti, kaip plėstis. Jis rado būdų, kaip paaugti į aukštį, tačiau kol kas apie tai plačiau nekomentuoja.

Faktai

ŠefasGaspar Fernandes
Restorano vadovasGaspar Fernandes
Virtuvės tipasmoderni virtuvė įkvėpta Indijos
Darbo laikasI-IV 12:00-22:30, V-VI 12:00-23:00, VII 10:00-20:30
AdresasPylimo g. 23-3, Vilnius
Internetewww.gaspars.lt
Veikia nuo2015 m.
Vienu metu čia telpa34 žmonės (jei stovimas priėmimas – 40-45 žmonės)
Terasayra
Pusryčiaiyra (tik sekmadieniais)
Dienos pietūsyra (12:00-15:00)
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas

ŠEFAS.

Gasparas į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Šis skirtingų kultūrų vaikas užaugo šeimoje, kuri visą gyvenimą dirbo maisto industrijoje.

Vienas Gasparo senelių buvo šefas – ruošė maistą portugalų kolonistų valdžiai, karališkiesiems asmenims. Kulinarinį talentą iš jo perėmė Gasparo mama. Abu šio Lietuvoje greitai išgarsėjusio šefo tėvai sukosi maisto gaminimo versle.

Taigi Gasparas jau nuo mažens žinojo, kad irgi nori būti šefu. Siekdamas to tikslo jis pabaigė prestižinę „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklą Londone. Dirbo daugelyje vietų ir visiškai nesigėdija prisipažinti, jog pradėjo nuo indų plovimo. Jo rekordas – 600 lėkščių per dieną. Vėliau sekė vis svarbesni ir kūrybiškesni darbai. Galiausiai jis dirbo prestižinio golfo klubo „Wentworth Golf Club“ Londone virtuvėje.

Atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, Gasparas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis seniai žinojo, kad turės savo restoraną, tik iki susitikimo su savo meile, baltarusų kilmės Krystsina, nežinojo, kur jis tiksliai bus. Taigi būtent Vilniuje Gasparas atidarė savo pirmąjį restoraną, kuris reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės prieskoniu.

VAKARIENĖ.

Restorano meniu keičiasi kartu su sezonais. Gasparas dalį ypatingų ingredientų atsiveža iš Didžiosios Britanijos, taip pat tiekėjai jį reikiamais ingredientais aprūpina ir iš kitų šalių. Prieskonius, žinoma, jam siunčia giminės iš Indijos.

Restoranas turi savo slaptą prieskonių mišinį, kuris nuolatiniams lankytojams jau yra puikiai atpažįstamas, bet vis dar sunkiai iššifruojamas. Jo visų sudedamųjų dalių nežino net Gasparo mylimoji.

Žinoma, gamindamas Indijos įkvėptus patiekalus šefas neišsiverčia ir be vietinių produktų. Gasparas labai palaiko Lietuvos gamintojus ir ūkininkus. Pavyzdžiui, sviestą jis perka tik iš mažų ūkių, kavą – iš Emanuelio („Crooked nose & Coffee stories“), viskį – iš Šarūno („King & Mouse“), prieskonines žoleles iš Evaldo ūkio ir pan.

Indų kilmės šefas pastebėjo, kad lietuviai mėgsta dūmo kvapą. Taigi šiame restorane yra nemažai patiekalų gaminamų ant griliaus, tačiau su indišku prieskoniu. Iš kartos į kartą perduodamos kulinarinės žinios Gasparui pasitarnauja ieškant unikalumo jungiant skirtingas virtuves su lietuviškais produktais ir indiškais prieskoniais. Jis iki šiol dalį patiekalų restorane gamina pagal savo mamos receptus, tačiau kita dalis – 100% šefo kūryba.

Suktis virtuvėje ir eksperimentuoti yra neatsiejama kiekvienos Gasparo dienos dalis. Restorane jis praleidžia daugiausiai laiko, taigi natūralu, kad į „Gaspar’s“ užsukę žmonės čia greitai pasijaučia lyg svečiuose. Ir tai natūralu – juk dabar čia yra Gasparo namai!

CIGARAI IR VYNO KORTA.

Šiame restorane valgiaraštį papildo cigarai ir vyno korta. Vynus šefas užsako iš „Vyno klubo“ Vilniuje. Jis, beje, mielai taurėmis pilsto ne tik gurmaniškus vynus, bet ir šampaną. Taip pat vasarą lauko terasoje siūlo paragauti ypatingų cigarų, kuriuos čia pat galima ir išsirinkti.

PUSRYČIAI.

Kiekvieną sekmadienį „Gaspar's“ yra brunch'as, t.y. vėlyvieji pusryčiai. Gasparo pusryčiai yra sveiki, lengvi ir motyvuojantys. Pusryčių meniu čia visada rasi Benedikto kiaušinį, bent 3 šaltuosius patiekalus, 2 karštus, daug šviežių daržovių ir vaisių bei desertą.

ĮDOMU.

Iš Indijos jis veža ypatingus prieskonius, kurių galima rasti tik Goa. Be šio prieskonių mišinio šis restoranas neveiktų ir Gasparas ne juokais tvirtina, kad jei pritrūktų šių prieskonių jis uždarytų restoraną iki to, kol jie atkeliautų. Tiesa, šiemet jis buvo netoli to, tačiau sesuo per greituosius kurjerius už beprotiškus pinigus atsiuntė kilogramą, kuris jį išgelbėjo, kol atvyko normali siunta. Šiuos ypatinguosius prieskonius ruošia Gasparo giminės Indijoje, todėl jis yra tikras, kad tokio prieskonių mišinuko Europoje daugiau niekas kitas neturi.