Nr. 7 Šturmų Švyturys

Pristatome du vienos ir tos pačios šeimos restoranus – Vilniaus Užupyje ir Ventės rage pajūryje. Juos pirmiausia pamėgo tie, kurie nuolat ieško kažko ypatingo ir įprasta pasiūla jų netenkina. Kaip restoranų (ir viešbučio) šeimininkas Česlovas teigia, jų klientas – keliautojas pačiomis įvairiausiomis prasmėmis.

Faktai

ŠefasČeslovas Žemaitis
Restorano vadovasČeslovas Žemaitis
Virtuvės tipasšviežios žuvies restoranas
Darbo laikasII-VI 12:00-22:00
AdresasUžupio g. 30, Vilnius
Veikia nuo2014 m.
Vienu metu čia telpa40 žmonių
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški ir vaikams iki 12 m. irgi ne

Išskirtinis patiekalas
Starkis


VAKARIENĖ.

Kiekvieną dieną žvejai išplaukia į marias ir tik nuo jų sėkmės priklauso, kokia žuvis bus pajūrio ir Vilniaus „Šturmuose“. Beje, Česlovas neretai ir pats vyksta į žvejybą.

Paprastai jis dar žvejų valtyse ar ant kranto atsirenka, kuri žuvis jam tinka ir tik tada mąsto, ką su ja daryti. Kūrybiškumo šiam žmogui tikrai nestinga – kita žuvis, vadinasi, prie jos bus ir kita, sezoniška, daržovė, kita uoga, kitas padažas ir t.t. Šefo ir restorano vadovo fantazija pulsuoja kartu su gamta.

Tiesa, pajūrio „Šturmų Švyturyje“ viskas paprasčiau – šviežiai pagauta žuvis yra metama ant grotelių po atviru dangumi. Čia stichija (pelenai, vėjas, Mirusios kopos kitoje marių pusėje) susipina su maistu, kvapais, emocija – visa tai sustiprina skonio pojūtį ir tokiam maistui beveik nereikia jokių priedų.

Tuo tarpu Užupio „Šturmuose“ Česlovas leidžia sau eksperimentuoti. Jo patiekalų spalvos ir formos keičiasi su gamta, tačiau vienas principas išlieka visada – Česlovas susitelkia į skonį ir būtent jis čia yra žvaigždė.

Beje, Č. Žemaitis turi labai gerą skonio atmintį, todėl reikalui esant jis nesunkiai „išsitraukia“ kokį nors patirtą skonį iš atminties (kelionių metu ar iš vaikystės) ir atgamina jį savo patiekaluose.

IŠSKIRTINUMAI.

Čia nėra šaldiklio – visos žuvis yra šviežios ir laikomos ant ledo. Į restoranus užsukę svečiai gali patys išsirinkti, kurią, iš tądien turimų žuvų, šefas čia pat turėtų jiems pagaminti. Kitas šių restoranų išskirtinumas – čia gaminama tik lietuviška žuvis, taip pat vietoje ji yra ir rūkoma.

VYNO KORTA.

Vyno kultūra domisi tiek Česlovas, tiek jo žmona Asta, kuri irgi šeimininkauja tiek viename, tiek kitame restorane. Beje, Asta yra ragavusi someljė mokslų, todėl lankytojams pasakoja vyno subtilybes bei pataria, kurį vyną išsirinkti prie Česlovo gamintų patiekalų.

Pora yra sukaupusi įspūdingą vyno iš Vokietijos ir Austrijos kolekciją, kurią gali ragauti ir abiejų restoranų lankytojai. Beje, „Šturmų švyturys“ turi vyno bei šampano, kuriuo didžiuojasi ir geriausi pasaulio restoranai.

INTERJERAS.

Užupio restorane viršutinio aukšto salė yra skirta nežinomam žvejui, kurio nuotrauka yra salės gale. Jame jis yra apsirengęs savo šventiniais rūbais ir rankose laiko du brangiausius daiktus – irklus. Apačioje – salė skirta olandui, kuris Kuršių mariose kiekvienam kaimui sugalvojo atskirą laivų ženklinimą. Restorano interjeras ir jo apstatymas kuria paprastumo, jaukumo ir originalumo įspūdį.

Pajūrio restoranas yra įsikūręs uoste kartu su viešbučiu, kurie alsuoja senąja Mažosios Lietuvos dvasia. Ten nėra nieko, kas nereikalinga, kas trukdytų mėgautis ramybe, unikaliais patiekalų skoniais ir užgožtų jaukų židinio ugnies spragsėjimą bei tylą.

PRIEŠISTORĖ.

Česlovas Žemaitis yra reklamos agentūros „Astos dizainas“ (dabar – „McCann Vilnius“) steigėjas, kuris pardavė verslą ir prieš 10 m. metų Šturmų kaime įsigijo apgriuvusį žuvininkystės ūkį. Ten jis įkūrė viešbutėlį, restoraną ir rūkyklą.

ĮDOMU.

Užupio „Šturmų Švyturio“ projektas yra baigtinis – 10 m. ir Česlovas jį uždarys, nes planuoja apsigyventi Šturmuose pajūryje. Taigi nepraleiskite progos paragauti jų stebuklingos žuvienės, kaip ir visų kitų marių įkvėptų stebuklų, Vilniuje.