Nr. 22 Stikliai

Saikinga prabanga alsuojantis „Stiklių“ kompleksas gali pasigirti ilgiausia privataus restorano istorija Lietuvoje (taigi ir didžiausia patirtimi), ilgu sąrašu įvertinimų (4 valstybių ordinai), garbingų svečių iš užsienio komplimentais (čia vakarieniavo nuo daugybės skirtingų šalių prezidentų iki karališkų šeimų atstovų) ir pagaliau faktu, kad tai yra vienas iš 30 geriausiai įvertintų šalies restoranų.

Faktai

ŠefasLinas Bražinskas
Restorano vadovasRomualdas Zakarevičius
Virtuvės tipasEuropietiška virtuvė su lietuviškos virtuvės akcentais
Darbo laikasI-VI pusryčiai: 7:00-11:00, pietūs: 12:00-15:00, vakarienė: 18:00-00:00
AdresasGaono g. 7, Vilnius
Internetewww.stikliai.com
Veikia nuo1987 m.
Vienu metu čia telpaiki 80 žmonių (kiemelyje gali tilpti 100-150 žmonių)
Terasayra (kiemelis talpina iki 30 žmonių, žiemos sodas – iki 12 žmonių)
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsyra (šalia restorano esančioje Stiklių Aludėje Tavernoje)
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas
Lietuviškos stirnienos išpjova


ŠEFAS.

Pagrindinė šio restorano vertybė – pagrindinis virtuvės šefas Linas Bražinskas, kuris čia darbuojasi jau daugiau nei 20 metų. Panašią patirtį šioje vietoje yra sukaupę ir kiti virtuvės darbuotojai.

Tiesa, L. Bražinskas nors ir daug metų dirba vienoje vietoje, tačiau kūrybine prasme jis nemėgsta stovėti vietoje. Linas nuolat stažiuojasi Paryžiuje ir Strasbūre, o kurdamas „Stiklių“ meniu bendradarbiauja su šefu Jean-Francois Rouquette, kuris yra vieno Prancūzijoje gerai vertinamo (dvi „Michelin“ žvaigždutės) restorano „galva“.

VAKARIENĖ.

Restorano pagrindinis meniu keičiasi 4 kartus per metus ir yra priklausomas nuo sezono. Vis dėlto, kaip ir daugelyje įsitvirtinusių restoranų, taip ir čia, keli patikrintos klasikos patiekalai niekada nesitraukia iš šios vietos valgio kortos. Be to, šefas Linas Bražinskas kas mėnesį pristato vis kitokį degustacinį meniu.

Kurdamas valgiaraščius net ir patiems įnoringiausiems gurmanams „Stiklių“ virtuvės šefas vadovaujasi keliomis kertinėmis idėjomis – sezonas ir jį iliustruojantys produktai, jų suderinamumas tarpusavyje ir kuo daugiau natūralumo lėkštėje.

Jau kurį laiką restorano valgiarašytyje dominuoja jūros gėrybės ir žuvis. Vis dėlto nors ir dauguma pagrindinių patiekalų ingredientų (t.y. beveik visi jūriniai laimikiai) keliauja iš Vokietijos, virtuvė stengiasi palaikyti vietinius ūkininkus. Pavyzdžiui, laukinė mėsa čia atkeliauja iš vieno ūkio Panevėžio regione. O daržovės, vaisiai ir prieskoniai yra auginami nuosavame „Stiklių“ ūkyje Dubingiuose.

VYNO KORTA.

„Stiklių“ vyno korta yra sudaroma bendradarbiaujant su restorano virtuve, someljė bei Italijos ir Prancūzijos vyndariais. Žinoma, sezono vyno hitai yra atrenkami pagal tuo metu siūlomą valgiaraštį – t.y. „į priekį“ yra ištraukiami tie vynai, kurie labiausiai dera prie tuo metu gaminamų patiekalų, tačiau kalbant plačiau, šio restorano vyno rūsys išties įspūdingas.

PUSRYČIAI.

„Stikliai“ nuo pirmadienio iki šeštadienio tiekia„buffet“ tipo pusryčius. Jais galima mėgautis tiek jaukioje pusryčių salėje, tiek prie fontano augalais turtingame „Stiklių“ kiemelyje, tiek žiemos sode.

Be vietoje gaminamų jogurtų, kepamų duonų ir bandelių bei kitų šaltų užkandžių, restoranas nuo ryto siūlo pasistiprinti ir karštais patiekalais. O pusryčių meniu vainikuoja geros kavos pasirinkimas, kurį papildo ypatingi ir šviežūs „Stiklių“ desertai iš nuosavos konditerijos gamyklėlės.

INTERJERAS.

„Stiklių“ interjeras išsiskiria neperkrauta prabanga. Interjerą viešbučiui ir restoranui kūrė architektas Audrius Ambrasas kartu su prancūzų dizainere Anne Toulouse, kuri, beje, jau ilsisi ramybėje. Jos pareigas perėmė ir pagrindine „Stiklių“ dizainere tapo Daniele Brousselin, taip pat kilusi iš Prancūzijos. Pagrindinis „Stiklių“ restorano interjeras yra suformuotas remiantis XVII-XVIII a. estetika, priderinus šiuolaikinio interjero detales ir aksesuarus.

GĖLĖS.

Vos užėjus į „Stiklius“ iškart supranti, kad gėlės čia vaidina svarbų vaidmenį. Pasirodo, jos yra kruopščiai atrenkamos ir derinamos, išlaikant bendrą komplekso stilistiką. Taigi neišvengiamai ši vieta turi ir savo floristes bei agronomą. Beje, daugelis gėlių į restoraną ir viešbutį atkeliauja irgi iš „Stiklių“ ūkio Dubingiuose.

ĮDOMU.

Restoranas yra įsikūręs barokiniais ir gotikiniais elementais puoštame pastate Vilniaus senamiestyje. „Stiklių“ vietoje XV-XVI a. buvo stiklo pūtėjų ir kitų amatininkų centras.