Nr. 23 Dia

„Dia“ – pirmas restoranas Kaune, kuris pateko į geriausių šalies restoranų trisdešimtuką. Tai Maironio gatvėje visiškai šalia naktinio klubo „Nox“ įsikūrusi gurmaniška vieta, garsėjanti šviežios žuvies patiekalais, savo gamybos duona, padažais, sviestu ir t.t. Taip pat aukšta aptarnavimo kokybe ir talentingu bei darbščiu šefu.

Prieš porą mėnesių į „Dia“ atėjęs dirbti šefas Algirdas Matačiūnas jau tapo restorano pažiba ir spėjo pasiekti puikių rezultatų. Pavyzdžiui, kauniečiai „Kaunas Gastro 2016“ kulinarinio safario metu „Dia“ įvertino pirma vieta.

„Dia“ – tai lotyniškas žodis reiškiantis „diena“. Taigi šio restorano diena visuomet prasideda nuo rytinės duonos kepimo, kruopštaus sezoninių daržovių kitų produktų atrinkimo.

Faktai

ŠefasAlgirdas Matačiūnas
Restorano vadovasVaiva Gumbienė
Virtuvės tipasviso pasaulio virtuvė
Darbo laikasI-III 11:00-22:00, IV 11:00-23:00, V 11:00-00:00, VI 12:00-00:00, VII 14:00-22:00
AdresasMaironio g. 9, Kaunas
Veikia nuo2015 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina10-12 EUR
Vienu metu čia telpa40 žmonių
Terasayra
Pusryčiainėra (sekmadieninis brunch'as nuo rudens)
Dienos pietūsyra
Šunimsviduje – nedraugiški, terasoje – galima

Išskirtinis patiekalas
Tuno tataki

ŠEFAS.

Iki „Dia“ visą šefo karjerą Algirdas Matačiūnas kūrė Londone, kur Vestminsterio koledže pabaigė kulinarijos menos studijas. Būtent pastarasis faktas Algirdui atvėrė daugiau durų šiame beprotiška konkurencija garsėjančiame megapolyje.

A. Matačiūns daugiausiai patirties sukaupė dirbdamas princo Filipo (karalienės Elžbietos II vyro) namų, kurie taip pat yra ir prancūzų namai, ir Karališkoji inžinerijos mokykla, virtuvėje. Tačiau to jam neužteko. Atostogas jis išnaudodavo ne poilsiui, o darbui kitose prestižinėse virtuvėse. Taip lietuvis padirbo ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose šefo Richardo Corrigano restoranuose, ir prabangių viešbučių virtuvėse.

Tačiau kas jį su tokia patirtimi paskatino grįžti į Kauną? Algirdo šeima gyvena Kaune. Be to, jis ir pats yra kaunietis. Sukaupęs didžiulį žinių ir patirties bagažą vyras nusprendė kartu su „Dia“ kilstelėti gimtojo Kauno restoranų lygį. Taigi ir grįžęs namo Algirdas neatsipalaidavo. Virtuvės komanda kartais juokais, o kartais ir per jėgą bando jį išvyti namo, kad šis pailsėtų. Algirdas mėgsta dirbti septynias dienas per savaitę. Žinoma, klientams nuo to tik geriau – taip prie kiekvieno iš virtuvės išeinančio patiekalo šefas spėja prisiliesti, jį kažkaip pagardinti, o gal ir pataisyti. Be to, Algirdas mėgsta išeiti į salę, pabendrauti su klientais, išgirsti jų nuomonę – jis vertina ne tik komplimentus, bet ir kritiką.

A. Matačiūnas yra prancūzų klasikinės virtuvės šalinininkas, gilinasi į įvairiausias šios virtuvės technikas (produktų pjaustymo subtilumus, kepimo laiko niuansus ir pan.).

VAKARIENĖ.

Pagrindinis „Dia“ valgiaraštis keičiasi bent porą kartų per metus, tačiau specialųjį meniu Algirdas sudarinėja kas mėnesį priklausomai nuo einamojo sezono gėrybių.

Vartydamas restorano valgiaraštį lyg patenki į kelionę aplink pasaulį. Jame – Prancuzijos, Tailando, Italijos, Japonijos, Indijos ir kitų kraštų virtuvių įkvėpti patiekalai. Restorano virtuvėje nenaudojami iš anksto paruošti ar šaldyti pusgaminiai. Padažai ir sultiniai taip pat ruošiami vietoje.

Kai kuriuos produktus šefas perka Zanavykų ūkininkų turguje, tačiau neapsiriboja tik vietinių ūkininkų ar žvejų siūloma produkcija. Jo nuomone, norint išskirtinesnių patiekalų reikia ir išskirtinių ingredientų. Jūros liežuviai ar jūrų velnias šioje vietoje laimi prieš menkę ar uotą. Mėsa į „Dia“ taip pat keliauja iš viso pasaulio (Brazilijos, Argentinos, Airijos ir t.t.).

Žinoma, lietuviška produkcija čia taip pat randa sau vietos, tačiau šiuo klausimu Algirdas nėra užsispyręs ir neliepia virtuvei naudoti tik 100 km spinduliu randamus produktus. Jam daug svarbesnis yra išskirtinis skonis ir nepriekaištinga kokybė. Tam pritaria ir restorano savininkas Rytis Garbaravičius, kuris leidžia šefui eksperimentuoti, investuoja ir siekia kelti skonio kartelę ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos mastu.

VIRTUVĖ.

„Dia“ virtuvė jauna, tačiau greitai mokosi iš Algirdo, kurio patirtis jam leidžia ne tik kurti skonius, bet ir auginti naująją kartą. Jis restoraną „Dia“ mato kaip mokomąją bazę – Algirdas yra atviras ir mielai dalinasi patirtimi bei receptais. Taip pat jis bendradarbiauja su KTU studentais, vertina jų darbus, kviečiasi jaunimą atlikti praktikos.

DIENOS PIETŪS.

Dienos pietų meniu čia lenkia daugumos Kauno restoranų vakarinį valgiaraštį. Bent tris kartus per savaitę čia lankytojams yra siūloma visiškai šviežia žuvis. Dienos pietų pasirinkimas susideda iš karšto patiekalo (5 EUR), sriubos (2 EUR), salotų arba užkandžio (4 EUR). Stalo vanduo ir vietoje kepama duona pietautojams tiekiama nemokamai.

INTERJERAS.

Dizainerio Tomo Dixono šviestuvai, Ingos Galinytės paveikslai, natūralaus medžio faktūros, švelnių gobelenų baldai, geometriškomis formomis, aukso atspalviais puošta siena, akį traukiančios lubos su keliais šimtais medinių pakabučių sukuria jaukią atmosferą. Restorano interjerą apie metus laiko (atsakingai ir kruopščiai) kūrė dvi jaunos dizainerės – Indrė Baršauskaitė ir Greta Valikonė.

VYNO KORTA.

Urtė Mikelevičiūtė (dervynas.lt) padėjo sudaryti „Dia“ vyno korta. Žinoma, Urtė vynus šiuo atveju derino prie konkrečių restorano patiekalų, tačiau paliko erdvės ir eksperimentams.

ĮDOMU.

„Dia“ burgeriai pagaminti iš lietuviškos brandintos jautienos jau užsitarnavo kauniečių „medalius“. Netgi krepšininkai po rungtynių čia užsisako burgerių išsinešimui – dažniausiai kokių 30, ar daugiau.