SENIS IR JŪRA

Žuvies ir jūros gėrybių restoranas „Senis ir Jūra“ duris atvėrė vos prieš mėnesį, bet jau žada daug. Geroji šios žinios dalis yra ta, kad Senis, t.y. šefas Maksimas Vinogradovas, yra patyręs jūrinių produktų žinovas ir tikrai žino, kaip su jais elgtis.

PRIEŠISTORĖ

Maksimas lietuviškame rojaus kampelyje – Neringoje – turi kitą savo restoraną pavadinimu „Vela Bianca“. Juodkrantėje, ant marių kranto su vaizdu į jachtas, katerius ir sklandančias žuvėdras, įsikūręs šefo restoranas greitai rado savo lankytoją.

Kaip pats M. Vinogradovas sako, „Juodkrantė yra kauniečių vasaros rezidencija“. Taigi nenuostabu, kad nuolatiniai klientai Maksimą po truputį ėmė ir įkalbėjo ne sezono metu atidaryti savo „pamario ambasadą“ Kaune. Taip atsirado „Senis ir Jūra“ pačioje laikinosios sostinės širdyje, t. y. Pilies g.

IDĖJA

Vos susitikus su šefu ir šeimininku Maksimu-Seniu pasidarė aišku, kad jis vis dar gyvena įkurtuvių nuotaikomis, labai daug visko daro pats, taigi ir viso vizito metu jo telefonas netilo.

„Duok man austrių, midijų, menkę, jeigu yra, įdėk ir šviežaus tuno gabalą... Taip, rausvo, vidutinio riebumo...“, – telefonu kalbėjosi M. Vinogradovas, kol kita ranka ruošė dienos pietus ir priiminėjo svečius.

Šefo idėja yra sukurti betarpišką atmosferą, kurioje jis pats priima svečius, jiems su nedidele virtuvės komanda gamina bei patiekia patiekalus. Būtent dėl to Maksimas vengia „Senį ir Jūrą“ vadinti restoranu: „Tai yra vadinamasis dining room (pietų kambarys – liet. k.)“. Ir iš tiesų lankantis jaukiajame „Senis ir Jūra“ Kauno senamiestyje, apima jausmas lyg būtum svečiuose pas Senį.

MENIU

Senis ilgai vaikščiojo po Kauno maitinimo įstaigas, kol suprato, kad šiam miestui trūksta geros žuvies ir jūros gėrybių vietos. Taigi jis neapsiribojo tik lietuviškos žuvies iš Kauno marių ir Baltijos jūros pasirinkimu.

Restorano kasdien besikeičiančiame valgiaraštyje yra patiekalų ir su Viduržemio jūros skoniu, ir vietinių žvėjų pagautų laimikių (priklausomai nuo sezono: stintų, vėgelių, otų, plekšnių ir pan.).

O Senio midijos per labai trumpą laiką tapo šios vietos hitu. Maksimas netgi juokauja, kad pagal paklausą „Senis ir Jūra“ tuoj taps midijų baru.

Taip pat nuolatiniai svečiai Juodkrantėje, kurie ir tapo pirmaisiais šefo klientais Kaune, čia jau pamėgo Senio rizotą su šafranu ir jūros gėrybėmis, oto ir krevečių sriubą, moliuskų troškinius.

Šefas meniu keičia nuolat, priklausomai nuo to, kokios šviežios žuvys ir jūros gėrybės atkeliauja iki restorano tą dieną. Tačiau visada čia gausite žuvienės ir Senio žuvyčių, kurias šefas vietoje ir marinuoja. Beje, netrukus virtuvėje savo vietą suras ir žuvies rūkykla.

Tiesa, ir mėsos mėgėjai šiame restorane ras ko paragauti. Čia stovi anglinis grilis, kuris puikiai pasitarnauja ir patiekalų su mėsa gaminime. Pats Maksimas jaučia didelę simpatiją itališkam skoniui, todėl pagamina ir savo mėgiamos carbonara pastos, taip pat Cezario salotų pagal originalų receptą ir pan.

VAIKIŠKAS MENIU

Nors žuvies restoranai, sakoma, ne vaikams. Tačiau mažieji svečiai čia taip pat turės iš ko rinktis. Restorane yra atskiras meniu vaikams. Jame – sveikai pagaminti natūralūs maltinukai, itališki gniocchi, pasta.

DIENOS PIETŪS

Senis ruošia ne tik vakarienes, bet ir pietus. Jiems jis ruošiasi atskirai ir kiekvieną darbo dieną. Taigi visada pasiūlo bent 2-3 karštų patiekalų pasirinkimus, savo firminės žuvienės ir dar vieną papildomą sriubą. Desertus jis irgi gamina pats.

PUSRYČIAI

Savaitgaliais, žinoma, labai svarbu skaniai, sveikai ir lėtai papusryčiauti. „Senio ir Jūros“ svečiai būtent tokį kompleksą čia ir gauna. Vėlvųjų pusryčių meniu yra frittata (itališkas omletas), speciali Senio kiaušinienė, pora sumuštinių (vienas su keptu šviežiu tunu) ir, žinoma, Benedikto kiaušinis, tačiau paruoštas pagal Senio receptą: su agurkų salotomis, čili, prancūziška brioche bandele ir švelniai bruknėmis pamarinuota lašiša. Šefas jį vadina „Senidiktu“.

ŠEFAS

Maksimas Vinogradovas geriausiai galėtų būti žinomas Juodkrantės poilsiautojams, kur jis vadovauja „Vela Bianca“ restoranui ant marių krantų. Maksimo kelias į virtuvę užtruko, nes prieš tai jis dirbo Klaipėdoje, visiškai kitoje srityje – rinkodaros kompanijoje. Tačiau prieš 10 metų jis atrado save virtuvėje, o 7 iš jų yra virtuvės šefas. Taigi „Senis ir Jūra“ yra jau antras jo restoranas.

ĮDOMUS FAKTAS

Barzdą Maksimas Vinogradovas-Senis užsiaugino tik po to, kai kolega iš „Roland graphic design“ dizaino studijos restoranui „Senis ir Jūra“ sukūrė logotipą su barzdočiumi.

KITAS ĮDOMUS FAKTAS

Savo patiekalų šefas nefotografuoja ir nededa į socialines medijas. Taip pat kainos restorano valgiaraštyje neparašytos, tačiau Maksimas garantuoja, kad vakarienė žmogui su vyno taure šiame restorane nekainuoja daugiau 30-35 Eur žmogui: „nesame premium klasės restoranas, todėl ir kainos čia yra draugiškos“.

Vaizdai