DELTA MITYBA

Dialogų ir gardžiausių pietų vietą Naujamiestyje – „Delta mityba“ – yra tai, ko jūs greičiausiai ieškojote. Kažkas naujo, laisvo ir netikėto. Ševčenkos loftų raizgalynėje įsikūręs restoranėlis yra pankrokinis savo nuotaika ir labai rimtas savo išdirbto meniu pasiūla.

O nuo šių metų kovo 29 d. čia galima eiti ne tik kasdienių pietų, bet ir išieškotos Pietryčių Azijos, Japonijos ir Artimųjų Rytų virtuvių įkvėptos vakarienės. Tiesa, kol kas – tik kas ketvirtadienį.

IDĖJA
Sostinės Naujamiestyje loftų sūkuryje įsikūrusi visiškai unikali maitinimo vieta koegzistuoja kartu su menininkų dienos centru pavadinimu „Autarkia“, kurioje dirba menininkas Robertas Narkus. Jis, beje, kartu su būriu bendraminčių ir pradėjo „Delta mitybą“. Į komandą jis pasikvietė patyrusį prestižiniuose Jungtinės Karalystės restoranuose prieš tai dirbusį šefą Joną Paleką, restorano vadovę Mildą Averjanovaitę ir kitus dabar jau kone šeima tapusius komandos narius.

MENIU

Meniu patiekalai čia visada yra veganiški arba su mėsa, todėl „Delta mityba“ mylėtojų ratas yra labai platus, ištikimas ir sparčiai augantis.

O viskas prasidėjo nuo sriubos dubens koncepcijos, kuria šefas Jonas įtikėjo dar studijuodamas ir dirbdamas Londone. Taigi jau po dviejų dienų nuo patalpos perėmimo „Delta mityboje“ garavo pirmoji šaolino sriuba. Tiesa, jos iškart buvo dvi – veganams ir ne.

Šaolino sriuba yra ypatinga „išlaisvintos azijietiškos virtuvės“ sriuba, kurios pagrindas – amžinasis sultinys. Kinijoje restoranai jį verda dešimtmečiais nuolat papildydami sultinio skonį šviežiomis daržovėmis, mėsa ir pan.

„Šis sultinys yra tarsi kiekvienos dienos restorane įrašas. Jis atspindi sezoną už lango, vietos istoriją ir sulyg kiekviena diena kompleksiškėja“, – trumpai sriubos koncepciją pristato šefas J. Palekas.

Apskritai „Delta mitybos“ meniu yra nedidelis ir stabilus. Tačiau svarbiausia – jame yra subalansuotas, sveikas, šildantis ir funkcinis maistas. Pavyzdžiui, purios Gua bao garintos bandelės su ten įsikūrusiais įdarais (su mėsa arba topinambais). Magiški deltos koldūnai su vištiena arba okara (nuolatiniai svečiai dažnai užsako iškart dvigubą porciją). Taip pat abejingų nepalieka dar kelios sriubos. Viena jų – „DP 1“ (delta premium vienas) – tai dar vienas šios vietos veliavnešys su kimči paslaptėle, kurį tiesiog būtina paragauti.

Patiekalų pagrindas restorane nesikeičia ir yra stabilus, tačiau kinta ingredientai, kurie atspindi mikrosezoną už lango. „Pagal sriubos skonius ir poskonius čia lengvai galima nuspėti, koks oras už lango“, – šypsosi šefas.

INGREDIENTAI

Natūralu, kad taikant Rytų virtuvės filosofiją didžiausia pagarba šioje vietoje yra atiduodama kiekvienam produktui. Todėl „Delta mitybos“ ingredientai yra atsakingai atrenkami ir tik iš patikimų tiekėjų.

Pavyzdžiui, ponas Gintas restoraną aprūpina laimingų vištų kiaušiniais ir daržovėmis iš savo ūkio. Patiekalams paruošti naudojama mėsa – taip pat lietuviška. Taigi iš Azijos į deltą keliauja tik keli esminiai ingredientai – soja, miso pasta, soba makaronai ir pagarbus požiūris į maistą.

NAUJIENA

„Delta mityba“ per savo veiklos metus užsiaugino ne tik raumenį virtuvėje, bet ir didelį sekėjų ratą. Dabar tai yra netgi nenuostabu, nes ši vieta yra įsikūrusi Ševčenkos loftuose, kur bendruomeniškumo jausmas yra itin stiprus.

Taigi kartu su nuolatinių lankytojų, kurių dalis jau yra tapę Jono, Mildos ir Roberto draugais, palaikymu, „Delta mityba“ kovo 29 d. pristato vakarinį meniu. Nuo šiol visi tie, kurie dienos metu iki deltos „neatplaukdavo“, ypatinga dienos meniu variacija galės pasimėgauti kiekvieną ketvirtadienio vakarą.

„Pavyzdžiui, vakariniame meniu yra sukiyaki, kurio Lietuvoje bent jau man dar neteko ragauti. Tai yra tradicinis japoniškas patiekalas iš jautienos, žalio kiaušinio, daržovių, grybų, makaronų, specifinių prieskonių ir kitų ingredientų patiekiamas karštoje lėkštėje“, – pasakoja Jonas.

ŠEFAS

Londone kulinarijos ir maisto kultūros mokslus pabaigęs Jonas Palekas prieš tai daugiausia pradirbo Jungtinės Karalystės restoranuose.

Jam teko suktis ir „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų restoranų virtuvėse, ir kitose pasaulio garsenybių pamėgtose valgymo vietose. Tad atvykus į deltą, kaip pats sako, iš karinio režimo į naujai besikuriantį organizmą jam nebuvo lengva persiorientuoti.

Jonui užtruko, kol jis atsikratė aukštos klasės restoranų virtuvėse galiojančių standartų, kurių dalis tokiai vietai kaip „Delta mityba“ yra netgi nereikalingi. „Tikrai nesame fine dining, greičiau fun dining“, – Jono mintis papildo restorano vadovė Milda. Praėjus metams „Delta mityboje“ Jonas jaučiasi visiškai išlaisvėjęs kaip kūrėjas ir tai, žinoma, atsispindi lėkštėje.

PRIEŠISTORĖ

„Delta mityboje“ maistas yra svarbiau už precizišką interjerą, tačiau verta paminėti, kad pastarasis čia irgi yra unikalus. Restorane neapsilankius kokį mėnesį, dalis erdvės gali pasikeisti neatpažįstamai.

Tiesa, kai restoranas tik atvėrė duris, jis buvo itin mažiukas. Veikė tik ankštoji erdvė, kurioje yra įsispraudusi ir atvira „Delta mityba“ virtuvė. Taigi pietaujantys svečiai sėdi netoliese šefo ir visos komandos.

Atsiradus vis daugiau nuolatinių lankytojų, šiai vietai teko plėstis. Taigi dabar su didžiąja erdve „Delta mityboje“ telpa apie 40 žmonių. Visi jie sėdi ant sovietinio palikimo – prieš tai čia buvusios valgyklos kėdžių.

Visa kita deltos erdvėje yra gyva ir nuolat besikeičianti. „Bet kokie persitvarkymai čia vyksta natūralios tėkmės principu. Daiktai ateina, užkliūna, o atėjus laikui jie toliau kažkur iškeliauja“, – pasakoja restorano įkvėpėjas menininkas Robertas Narkus.

PAVADINIMAS

Žodis „delta“ yra upės vieta, kurioje suteka patys įvairiausi vandenys, todėl ten susikaupia geriausi dalykai. Upės delta išsiskiria savo floros ir faunos įvairove bei derlingumu, tad ir šio restorano maiste galima atrasti daug gėrio ir žmogaus organizmui svarbių elementų.

ĮDOMUS FAKTAS

Jonas yra zero waste virtuvės šalininkas ir stengiasi panaudoti visas ingredientų dalis nieko bereikalingai neišmesdamas. Taip pat jis viską gamina vietoje. Nuo penktos valandos ryto čia jau yra minkoma tešla koldūnams, maišomi padažai, fermentuojamos ir marinuojamos daržovės, garinamos bandelės ir pan.

ĮDOMUS FAKTAS

Nuo studijų metų Jonas domisi ir pats gamina kimči. Tai yra gyvas, unikalaus skonio, fermentuotas probiotinis produktas, kurio kasdien darbo dienomis galima paragauti „Delta mityboje“.

Vaizdai