Nr. 4 GASTRONOMIKA

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pernai pagal visus kriterijus didžiausiais balais buvo įvertintas Lietuvoje gerai žinomo šefo Liutauro Čepracko kulinarinis loftas „Gastronomika“. Šiemet jis išlieka geriausiųjų penketuke, nors ir išgyvena tam tikrus pokyčius. Tiesa, tie pokyčiai šįkart yra labai teigiami ir tai pats Liutauras vadina natūraliu evoliucionavimu.

Faktai

ŠefasLiutauras Čeprackas
Restorano vadovasLiutauras Čeprackas
Virtuvės tipasautorinė virtuvė
Darbo laikas„Gastronomika“ naujose patalpose atsidaro 2018 m. rudenį/ žiemą
Adresasnaujas: Bokšto g., Vilnius
Veikia nuo2015 m. (naujose patalpose – nuo 2018 m. pabaigos)
Vidutinė karšto patiekalo kaina27 Eur (šalto – 18 Eur)
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 1
Vieta 2016 m. Nr. 5

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Nuo pat pirmos atsidarymo dienos Vilniaus kontekste „Gastronomika“ buvo įvardinama kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ vieta su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą. Tai šiam restoranui užtarnavo ypatingą dėmesį: 2017 m. jis pelnė 1-ąją vietą „30 geriausių restoranų“ projekte, „White Guide“ tais pačiais metais užėmė 5 vietą, o 2018 m. – 8 vietą (iš 160 restoranų). Nepaisant svarių įvertinimų dar šiais metais restoranas nusprendė keistis ir kraustosi į naujas erdves, kur, pasak šefo L. Čepracko, pagaliau bus pristatytas ne tik „Gastronomikai“ būdingas degustacinių vakarienių formatas, bet ir penkias dienas per savaitę veikiantis a la carte!

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. „Gastronomika“ buvo pirmoji vieta Lietuvoje, kuri atitiko visus „fine dining“ standartus. Ši linija naujose patalpose niekur nedings, tačiau ją papildys meniu, kuriuo galima bus mėgautis nuo antradienio iki šeštadienio: „Su pokyčiais sieksime dar geresnių įvertinimų“, – kalba „Gastronomikos“ autorius L. Čeprackas.

ŠEFAS. Kulinarinį pašaukimą Liutauras Čeprackas turėjo nuo pat vaikystės, tačiau dėl tėvų iki to bandė eiti muzikos keliu ir netgi buvo įstojęs į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Vėliau Vilniaus Gedimino technikos universitete pabaigė vadybos studijas ir tik išvykęs gyventi į Venesuelai priklausančią Margaritos salą dar kartą įsitikino, kad labiausiai nori gaminti ir taip atsidūrė minėtoje „Le Cordon Bleu“ mokykloje Meksike.

Po studijų išvyko į Ispaniją, kur patirties sėmėsi baskų žemėse: trijų „Michelin“ žvaigždučių Martíno Berasatequi restorane ir vienos žvaigždutės „Kokotxa“ San Sebastiane. Ten subrendo mintis ir drąsa savo restoranui. Taigi Liutauras grįžo į Lietuvą su konkrečiu tikslu, kuris virto mėsos namais „Meat“ ir jo kūrybos lauku pavadinimu „Gastronomika“.

Nors L. Čeprackas dažnai yra apibūdinamas kaip arogantiškas ir emocionalus šefas, virtuvėje jis dirba ramiai. Jo nuomone, būtent tokioje aplinkoje gimsta skaniausi patiekalai. Be to, kam karščiuotis, kai yra dirbamas širdžiai malonus darbas ir kiekvienas jo etapas džiugina.

ERDVĖ. Naujos iš pagrindų renovuotos „Gastronomika“ restorano patalpos – Bokšto gatvėje. Į jas Liutauras pakvies dar šių metų pabaigoje. Daugiau detalių šeimininkas kol kas neatskleidžia.


3 KLAUSIMAI ŠEFUI LIUTAURUI ČEPRACKUI

Kokio talento norėtumėte, kurio neturite?

Geras klausimas. Manau, norėčiau mokėti piešti.

Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius draugus (be savojo)?

Pas Marčių į „Džiaugsmą“, pas Vytą į „Monus“. Man ten labai patinka.

Kokie vyrauja principai Jūsų virtuvėje, siekiant maksimalaus rezultato?

Pagrindinis principas – skonis. Jį turėti yra svarbiausia.