Nr. 29 Pušų Paunksnėje

Turbūt nustebs tie, kurie nė karto nėra buvę „Pušų Paunksnėje“, bet yra girdėję apie Sabonių viešbutį ir restoraną Palangoje – pati Ingrida Sabonienė jau šeštus metus (išauginusi vaikus) aktyviai sukasi restorano virtuvėje ir kartu su komanda kuria patiekalus.

Moters preciškumas, pedancija, reiklumas detalėms, ilgametė patirtis ragaujant pasaulio skonius ir gilinantis į skirtingų virtuvių subtilybes šiais metais padėjo restoranui „Pušų Paunksnėje“ užtarnauti vieno geriausių šalies restoranų vardą.

Faktai

ŠefasAntanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
Restorano vadovasFeliksas Untulis
Virtuvės tipaspasaulio virtuvė
Darbo laikasI-IV (09:00-23:00), V-VII (09:00-24:00)
AdresasS. Dariaus ir S. Girėno g. 25, Palanga
Veikia nuo1998 m.
Vienu metu čia telpa80 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra (9:00-11:00)
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški (ir dar indelį paduoda)

Išskirtinis patiekalas
Dreamer with mint risotto

ISTORIJA.

1995 metų rugpjūtį, prieš persikeliant gyventi į JAV, Ingridai ir Arvydui pasiūlė apžiūrėti Palangoje ruošiamą statyti projektą. Apžiūrėjus vietą ir pamačius dvi nuostabaus grožio pušis, klausimų nekilo, pora suprato, kad tai bus jų namai, kurie išaugo į „Pušų paunksnėje“ visiems, norintiems privatumo, ramybės ir kokybiško maisto.

Kol ši vieta statėsi ir kūrėsi, moteris skraidė į Palangą iš bet kur, kur tuo metu gyveno, bandydama nepraleisti nei vienos detalės. O dabar, vaikams išaugus, jau šeštus metus ji daugiausiai laiko praleidžia būtent „Pušų paunksnėje“.

ŠEFĖS.

Ingrida save maisto gamyboje atrado būdama 18 metų. Tai įvyko tada, kai ji su Arvydu išvyko gyventi į Ispaniją. Kol šeima gyveno JAV, Ingrida kartkartėmis rasdavo laiko tobulėjimui gastronomijos srityje lankydama įvairiausius kursus. Keliaudama ji iki šiol stengiasi kuo daugiau paragauti, kad suprastų skirtingus skonių derinius ir galėtų mintyse, o vėliau ir lėkštėje, kurti pati.

Kartu su I. Saboniene virtuvėje sukasi dvi šefės – Antanina ir Laimutė. Patiekalus jos kuria drauge su visa komanda, tačiau pedantiškas Ingridos charakteris įpareigoja ją prisiliesti kone prie kiekvienos iš virtuvės išeinančios lėkštės.


VAKARIENĖ.

Apie naujus patiekalus Ingrida pradeda galvoti, kai aprimsta vasaros sezonas ir kai po kelionių užplūsta daugiau įkvėpimo. Pagrindinis patiekalo credo – gražu, suprantama ir skanu. Siekdami kokybės viską gamina vietoje: nuo majonezo, padažų iki pačių kepamos duonos, bagečių ir netgi grissini lazdelių.

ŽUVIS.

Didesnė dalis gyvenimo praleista Viduržemio jūros regione neliko be pėdsako. Ingridai labiausiai patinka gilintis į žuvies ir jūros gėrybių patiekalus. Taigi restorano meniu svečiai ras bent 10 išieškotų žuvies pasiūlymų, o kiekvieną vasarą prie jų prisijungia bent po kelias naujas žuvis. Šiemet į meniu įtraukiamos dvi: sidabrinis kuprys ir jūros velnias.

SRIUBOS.

Kita svarbi meniu dalis – sriubos. Ingrida pati negali ištverti nei dienos be sriubos. Taigi sriubų pasirinkimas čia irgi neįprastai platus. Nuo kreminės omarų sriubos iki Arvydo mėgstamiausios – užkeptos svogūnų sriubos.

NEPAJUDINAMA KLASIKA.

Šeimininkė tvirtai įsitikinusi, kad blyneliai yra neatskiriama šio restorano meniu dalis. Kiekvienas jų turi savo atsiradimo istoriją. Su varške – Žygimanto mėgstamiausi, su kumpiu ir sūriu – Tautvydo, su maskarponės kremu – Aušrinės, Domanto – su cukraus pudra. Taip pat prie nepajudinamos restorano klasikos reiktų priskirti Arvydo mėgstamiausią patiekalą – Kijevo kotletą, kurio garnyras yra, kaip Ingrida juokais sako, patentuotas būtent Arvydo vardu.

HITAI.

Tarp klientų labiausiai pamėgtų patiekalų yra dorados karpačio su keptu česnaku, tuno tartaras su migdolų-česnakų padažu, kepta antis ir pieninis paršiukas kepamas ilgai ir mažoje temperatūroje. Žinoma, kalbant apie šio restorano hitus būtina paminėti ir čia ruošiamas paelijas.

PUSRYČIAI.

Ingrida viešbučių restoranus pirmiausia įvertina pusryčių metu. Jei pusryčiai stebina, vadinasi verta apsilankyti ir vakarienės. „Pušų Paunksnėje“ siūlomas platus pusryčių meniu: nuo sveikuoliškų kokteilių iki skirtingų rūšių blynelių, įvairiai pagamintų kiaušinių bei dar šiltų kruasanų.

GĖRIMŲ KORTA.

Prie gausaus meniu yra priderintas ir gana gausus gėrimų meniu, kuriame susigaudyti padeda someljė Tomas Urbonas.

INTERJERAS.

Restorano interjeras yra autentiškas. Čia galima pamatyti daugybę meno kūrinių. Visi darbai yra lietuvių menininkų, kuriuos Ingrida pati atrinko ir surado jiems vietą restorane. Žinomas grafikas Egidijus Rudinskas sukūrė „Pušų paunksnėje“ paveikslą, kuriame pavaizduota jau pradžioje minėta pušis. Beje, visi baldai restorane – irgi kurti ir gaminti lietuvių rankomis. Interjere vyrauja žemės spalvos, daug natūralios šviesos, baltos orchidėjos ir unikalios žvakidės.

ĮDOMU.

Nors Ingrida Sabonienė daug laiko praleidžia virtuvėje, tačiau ją galima sutikti ir bibliotekoje, kurioje sukaupta didžiulė knygų kolekcija. Biblioteka yra atvira viešbučio ir restorano „Pušų Paunksnėje“ svečiams.

Kita įdomi detalė – restorano pavadinimas. Jį sugalvojo Ingridos mama, o pradžią pavadinimui davė ne tik žinoma Balio Sruogos drama „Milžino Paunksmė“ ir jau minėtoji pušis, nuo kurios prasidėjo šios vietos ir Sabonių bendra istorija, bet ir kitas „milžinas“, jau daug metų esantis šalia Ingridos...

MAMOS DŽIAUGSMAS.

Jau lygiai metai, kaip prie „Pušų paunksnėje“ komandos prisijungė mokslus pabaigęs ir į Lietuvą sugrįžęs vyriausias Sabonių sūnus Žygimantas.