Nr. 5 Vila Komoda

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra debiutas, kurio laukė ne tik Lietuvos pajūrys. Į Lietuvą grįžus užsienyje gerai žinomam lietuvių šefui jo ir jo žmonos „Vila Komoda“ Palangoje iškart pateko į geriausiųjų penketą šalyje.

Faktai

ŠefasMartynas Meidus
Jo mėgstamiausias prieskonis  druska
Restorano vadovasGabrielė Litinskaitė
Virtuvės tipascasual dining
AdresasMeilės al. 5, Palanga
Veikia nuo2018 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina22 Eur, šalto – 13 Eur (degustacinė vakarienė – 60 Eur/asm.)
Vienu metu čia telpa33 sėdimos vietos
Terasayra
Pusryčiaiyra (savaitgliais vėlyvieji pusryčiai 9:00-15:00)
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški

Vieta m. Nr.

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad Vakarų Lietuva pagaliau turi restoraną, kuriame sukasi pasaulyje pripažintas šefas. Beje, jis ten ne tik vadovauja virtuvei, bet ir šeimininkauja.

„Vila Komoda“ yra didelės meilės rezultatas – meilės maistui, darbui ir vienas kitam. Meilės alėjoje įsikūręs istorinių namų butikinis viešbutis, restoranas bei stogo terasa yra šefo Martyno ir jo žmonos Karolinos gyvenimo kartu projektas: „Po Londono tempo norėjome tokio restorano, kuris mus dar labiau apjungtų, tačiau ir iš dalies leistų sulėtinti tempą – bent taip manėme, tačiau darbo ir dedamų pastangų čia nė kiek ne mažiau nei buvusiuose Martyno fine dining restoranuose Londone“, – pasakoja Karolina Vičiūtė-Meidė.

Kita svarbi priežastis čia apsilankyti – visiška ramybės oazė, Viduržemio jūros atmosfera (ypatingai ant vilos stogo), labai draugiškas kolektyvas ir 0 įtampos: „Mūsų svečiai neretai tampa ir mūsų draugais. Kartais jie netgi atveža mums produktų iš savo daržų ar ūkių.“

Galiausiai – meistrystė. Martynas Meidus yra pasaulyje pripažintas šefas, kuris mokėsi iš geriausių, vėliau pats atidarė savo fine dining restoraną konkurencingajame Londono centre. Ten pat ruošėsi atidaryti ir kitą savo restoraną, tačiau atsiradus šiai erdvei Palangoje planai pasikeitė. „Vila Komoda“ pastatas priklauso Karolinos tėčiui, pora iš jo nuomojasi patalpas ir į savo puoselėjamą vilą kviečia visus išsiilgusius kokybės, šilumos ir ramybės... Beje, Komoda originaliai buvo pastatyta antroje devynioliktojo amžiaus pusėje, o jos priešistorė mena Tiškevičių šeimos namus. Šeimyninės nuotaikos šios vietos neapleidžia iki šiol.

MENIU TRUMPAI. Čia yra ir a la carte meniu, ir degustacinis. Abu jie – išieškoti ir trumpi. Netgi apie 90 proc. Meidaus eksperimentų niekada taip ir nepatenka ant svečių stalo. Šefas yra itin reiklus pirmiausia sau.

6 patiekalų degustacinė vakarienė čia prasideda nuo klausimo, ko žmonės netoleruoja, o visas meniu yra išaiškinamas vakarienės eigoje pristatant kiekvieną patiekalą atskirai. Beje, čia yra ir slaptas meniu ekstremalams – jis labiau eksperimentinis ir siūlomas tik nuo rudens. Žinoma, čia visada galima užsisakyti ir vieną ar kelis patiekalus iš a la carte, kuris čia keičiasi 4 kartus per metus.

Visus „Vila Komoda“ patiekalus riša kvapų magija. Martynas, galima sakyti, yra pamišęs dėl kvapų. Todėl ir svečiai kartu su kai kuriais patiekalais stipresniam gastronominiam patyrimui gauna užuosti tam tikrus ingredientus ar šefo sukurtas emulsijas atskirai: „Man yra labai svarbus kvapas. Pirmiausia man įdomūs natūralūs kvapai, žmogaus kvapas, o galutinė šios aistros svajonė yra sukurti kvepalus“, – pripažįsta Martynas.

Beje, įdomu yra tai, kad savo patiekaluose jis beveik nenaudoja prieskonių, daugiausia – tik druską. Užtat šefui svarbu išbandyti kuo daugiau technikų. Kurdamas meniu jis jaučiasi tarsi laboratorijoje. Jam patinka analizuoti kiekvieną produktą ir jo galimybes atskirai. Jam įdomu išgauti kuo daugiau tekstūrų. Šios paieškos ir sukuria unikalų „Vila Komodą“ skonį, kurio nerasi niekur kitur.

KULINARINIAI HITAI. Vištienos kepenėlių paštetas, greipfrutų gelis, ruginė namų duonelė (100 metų receptas) – 9 Eur.

ŠEFAS. Šefas Martynas Meidus Lietuvą iš gastronominės pusės garsina jau daugiau nei dešimt metų. Tiek laiko praleidęs Londone, jis išgarsėjo atvėręs savo restorano „INK“ duris, kuris tapo pirmuoju Londone nordic cuisine fine dining restoranu.

Prieš tai dvejus metus Martynas kūrė ir improvizavo savo pirmajame restorane „The Dock Seafood Restaurant“. Beje, M. Meidus yra vienas iš dviejų lietuvaičių, patekusių tarp TOP 300 geriausiųjų šefų pagal „The Best Chef Awards“.

Sudėjus visus šiuos faktus net sunku patikėti, kad jis yra savamokslis šefas, o kulinarijos pagrindus jam davė ne kokia žvaigždė, o jo pirmasis virtuvės vadovas ir mentorius Alanas Jones'as.

Vis tik intensyvi karjera Londone jam buvo ir džiaugsmas, ir nuotykis, ir kartu didžiulis nuovargis. Atsiradus gyvenimo meilei – Karolinai – jiedu nusprendė ieškoti koncepto, kuris juos sujungtų ne tik gyvenimiškai, bet ir profesiškai. Po metų pasiruošimo darbų Meilės alėjoje Palangoje duris atvėrė jųdviejų šeimos restoranas „Vila Komoda“.