Nr. 4 Sweet Root

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Atsakingai ir vientisai dėmesį bei pagarbą lietuviškam produktui, kai daugelis restoranų buvo pamišę dėl atvežtinių gėrybių, jau penktus metus populiarinti vieta – „Sweet Root“ – vien už tai yra verta būti geriausiųjų penketuke ir šiemet sąraše užimti garbingą ketvirtąją vietą. Restorano šeimininkas Sigitas Žemaitis pastebi, kad pastarieji metai restoranui buvo augimo ne tiek į išorę, kiek vidumi, pasiekta tam tikra branda.

Faktai

ŠefasJustinas Misius
Jo mėgstamiausias prieskonis  druska
Restorano vadovasSigitas Žemaitis
Virtuvės tipasmetų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
Darbo laikasIII-VI 18:00-23:00
AdresasUžupio g. 22, Vilnius
Internetewww.sweetroot.lt
Veikia nuo2014 m.
Vidutinė karšto patiekalo kainadegustacinės vakarienės kaina – 75 Eur / asm.
Vienu metu čia telpa30 sėdimų vietų
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 9
Vieta 2017 m. Nr. 7
Vieta 2018 m. Nr. 3

KODĖL VERTA APLANKYTI? Prieš penkerius metus Sigitas, Vilius ir Agnė priėmė iššūkį kurti patiekalus tik iš vietinių produktų ir pirmieji tapo labiausiai priklausomi nuo vietinės gamtos ir situacijos už lango. Šiandien tokių restoranų daugėja ir ši tendencija „Sweet Root“ komandą labai džiugina: „Nuo to geriau mums visiems“, – sako S. Žemaitis.

„Sweet Root“, kaip ir dar keli išskirtinai tik degustacines vakarienes siūlantys restoranai, puikus pasirinkimas, kai norisi turėti gerą gastronominį patyrimą ir apie nieką negalvoti, t.y. ateini, atsisėdi ir ant stalo pradeda keliauti patiekalai su savo istorijomis.

MENIU TRUMPAI. Keturias dienas per savaitę „Sweet Root“ kviečia į degustacinę vakarienę , kurią sudaro 7 patiekalai bei 7 vieno kąsnio istorijos. Meniu kinta pagal sezoną, t.y. nuolat atsinaujina skirtingos pozicijos priklausomai nuo derliaus. Tačiau nuo pat atidarymo pradžios čia nesikartoja nei vienas patiekalas.

Paklaustas, kaip randa įkvėpimo kaskart sukurti kažką naujo iš tų pačių produktų, šefas Justinas Misius nedvejoja: „Atrasti produkto ir gaminimo technikos naujas dermes kaskart man yra malonus iššūkis“. Beje, virtuvė naudoja labai mažai prieskonių ir skonių įvairovę stengiasi kurti iš savo gamybos įvairiausių aliejų ir actų. Penkių metų patirtis dirbant su lietuviškais produktais leidžia mažiau aklai eksperimentuoti ir labiau apgalvotai ieškoti norimo skonių balanso.

Degustacinės vakarienės kaina „Sweet Root“ – 75 Eur asmeniui. Į ją taip pat įskaičiuota pasitikimo taurė, pasirinktas vanduo viso vakaro metu, puodelis kavos arba žolelių arbatos vakaro pabaigoje. Vakarienė trunka apie 3 valandas.

KULINARINIAI HITAI. Meniu nuo pat atidarymo nesikeičia tik duona ir kaimu kvepiantis sviestas.

ŠEFAS. Mintis susieti savo ateitį su kulinarija šefui Justinui Misiui kilo dar mokykloje: „Nebuvau linkęs į tiksliuosius mokslus, mane traukė kūrybinės profesijos, meno disciplinos, galiausiai virtuvė man tapo saviraiškos erdve“, – pasakoja J. Misius. Jis, beje, yra vienas iš tų kelių šefų Lietuvoje, kurie turėjo daugiausiai stažuočių užsienyje, o dauguma tų vietų turi „Michelin“ žvaigždes. „Sweet Root“ jis yra nuo pat pradžių ir iki šiol tai yra stabiliausia (eina penkti metai) jo darbo ir kūrybos vieta.