Nr. 3 Monai

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Metai nebuvo lengvi – pernai įvertinimas projekte – antroji vieta – atnešė ne tik daug džiaugsmo, bet ir daug dėmesio. Pasak „Monų“ šefo ir šeimininko Vytauto Samavičiaus, kai kurie čia ėjo dėl įvertinimo vedami asmeninių lūkesčių, bet iki galo nesuprasdami restorano koncepcijos. Galiausiai tai padėjo jam ir visai komandai išsigryninti savo tikslą: „Dabar norime būti ne geriausiais, bet mylimiausiais. Už ką mylėti? Už nuoširdumą ir stabilumą“, – sako šefas. Tiesa, suskaičiavus visus Gero maisto akademijos balsus „Monai“ vis dar yra vertinami kaip geriausias pajūrio restoranas.

Faktai

ŠefasVytautas Samavičius
Jo mėgstamiausias prieskonis  juodieji ir baltieji pipirai
Restorano vadovasKristina Samavičienė
Virtuvės tipasnamų restoranas
Darbo laikasII-V 11:30-22:00, VI 11:00-22:00, VII 11:00-16:00
AdresasLiepų g. 4, Klaipėda
Veikia nuo2015 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina16 Eur (šalto – 7 Eur)
Vienu metu čia telpa40 sėdimų vietų
Terasanėra
Pusryčiaiyra (šeštadieniais (11:00-13:00) ir sekmadieniais (11:00-16:00)
Dienos pietūsyra (I-V 11:30-14:00)
Šunimsdraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 4
Vieta 2017 m. Nr. 4
Vieta 2018 m. Nr. 2

KODĖL VERTA APLANKYTI? Tai yra labai jaukus namų restoranas uostamiestyje, kur tiekiamas paprastas, šviežias ir labai kokybiškas a la carte. Įdomu yra tai, kad čia jautiesi tarsi pas kažką namuose – nuo svečių virtuvės meistrus skiria tik stiklinė pertvara. Taigi žmonės sėdi praktiškai virtuvėje. Tai sukuria ypatingą atmosferą ir pasitikėjimą tuo, ką valgai: „Virtuvė be paslapčių“, – taip keliais žodžiais „Monus“ pristato pats Samavičius. Prie viso to dar prisideda išskirtinis aptarnavimas, šefo kūrybinis potencialas, subtili elegancija lėkštėse, jauki ir svetinga aplinka.

MENIU TRUMPAI. Šiemet restorano meniu atsirado daugiau spalvų, tačiau ne vizualiai matomų, o skoninių. Šefas pradėjo naudoti daugiau įvairių prieskonių: nuo rytietiškų iki vietinių, tačiau mažiau būdingų namų virtuvei.

„Man jau reikėjo ieškoti naujo kelio. O tai padaryti padėjo Londone įsitvirtinęs lietuvių šefas Tomas Lidakevičius – kartu su juo ruošėme vieną ypatingą vakarienę ir dalinomės patirtimi. Jo dėka naujai atradau prieskonių pasaulį. Taip „Monų“ virtuvė šiemet tapo įdomesne.“

Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei Samavičių šeimai irgi priklausančiame „Momo Grill“. Taip pat čia daugiau žuvies patiekalų – visada yra bent 2-3 žuvies patiekalai ir 1-2 mėsos variantai. Kas rytą čia yra kepama bemielė natūralaus raugo duona. O desertų sekcija yra dar vienas kabliukas, dėl kurio čia grįžta nuolatiniai svečiai. Beje, tai yra ir dažniausiai meniu besikeičianti pozicija – kas mėnesį „Monai“ pristato naujus desertus.

ŠEFAS. Vytautas stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra kelis kartus geriausiu pasaulio restoranu pripažinta Kopenhagos „Noma“. Sugrįžęs į Lietuvą V. Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Cle“. Dar anksčiau šefu jis dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandalo“ ir „Radisson Blu“ restoranuose.

Šiemet Vytautas pripažįsta atradęs tam tikrą profesinę brandą ir gebėjimą suteikti daugiau laisvės priimant sprendimus savo ištikimai komandai.