KODĖL VERTA APLANKYTI? Tai yra labai jaukus namų restoranas uostamiestyje, kur tiekiamas paprastas, šviežias ir labai kokybiškas a la carte. Įdomu yra tai, kad čia jautiesi tarsi pas kažką namuose – nuo svečių virtuvės meistrus skiria tik stiklinė pertvara. Taigi žmonės sėdi praktiškai virtuvėje. Tai sukuria ypatingą atmosferą ir pasitikėjimą tuo, ką valgai: „Virtuvė be paslapčių“, – taip keliais žodžiais „Monus“ pristato pats Samavičius. Prie viso to dar prisideda išskirtinis aptarnavimas, šefo kūrybinis potencialas, subtili elegancija lėkštėse, jauki ir svetinga aplinka.
MENIU TRUMPAI. Šiemet restorano meniu atsirado daugiau spalvų, tačiau ne vizualiai matomų, o skoninių. Šefas pradėjo naudoti daugiau įvairių prieskonių: nuo rytietiškų iki vietinių, tačiau mažiau būdingų namų virtuvei.
„Man jau reikėjo ieškoti naujo kelio. O tai padaryti padėjo Londone įsitvirtinęs lietuvių šefas Tomas Lidakevičius – kartu su juo ruošėme vieną ypatingą vakarienę ir dalinomės patirtimi. Jo dėka naujai atradau prieskonių pasaulį. Taip „Monų“ virtuvė šiemet tapo įdomesne.“
Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei Samavičių šeimai irgi priklausančiame „Momo Grill“. Taip pat čia daugiau žuvies patiekalų – visada yra bent 2-3 žuvies patiekalai ir 1-2 mėsos variantai. Kas rytą čia yra kepama bemielė natūralaus raugo duona. O desertų sekcija yra dar vienas kabliukas, dėl kurio čia grįžta nuolatiniai svečiai. Beje, tai yra ir dažniausiai meniu besikeičianti pozicija – kas mėnesį „Monai“ pristato naujus desertus.
ŠEFAS. Vytautas stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra kelis kartus geriausiu pasaulio restoranu pripažinta Kopenhagos „Noma“. Sugrįžęs į Lietuvą V. Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Cle“. Dar anksčiau šefu jis dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandalo“ ir „Radisson Blu“ restoranuose.
Šiemet Vytautas pripažįsta atradęs tam tikrą profesinę brandą ir gebėjimą suteikti daugiau laisvės priimant sprendimus savo ištikimai komandai.