Nr. 10 Gaspar's

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Iš egzotiškosios Goa salos kilusiam Gasparui labai greitai pavyko sužavėti savo svečius ir sukurti neeilinę gastronominę patirtį Lietuvoje. Taigi nuo pat „30 geriausių restoranų“ projekto pradžios šis, nors ir labai nedidelis, Gasparo vardu užvadintas restoranas užtikrintai puikuojasi geriausiųjų iš geriausių sąrašo viršuje (2017 m. – 8 vieta, 2016 m. – 11 vieta).

Faktai

ŠefasGaspar Fernandes
Jo mėgstamiausias prieskonis  čili pipirai
Restorano vadovasGaspar Fernandes, Kristina Fernandes
Virtuvės tipasmoderni virtuvė įkvėpta Indijos
Darbo laikasI-IV 12:00-22:30, V-VI 12:00-23:00, VII 10:00-20:30
AdresasPylimo g. 23-3, Vilnius
Internetewww.gaspars.lt
Veikia nuo2015 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina18 Eur (šalto – 8 Eur)
Vienu metu čia telpa34 sėdimos vietos
Terasayra
Pusryčiaiyra (tik sekmadieniais)
Dienos pietūsyra (12:00-15:00)
Šunimsdraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 11
Vieta 2017 m. Nr. 8
Vieta 2018 m. Nr. 10

KODĖL VERTA APLANKYTI? Jei norisi Vakaruose suprantamos egzotikos. „Gaspar's“ reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės įtaka. Lietuvoje tai yra išties unikalu, ypač žinant, kad jo virtuvė turi ir savo slaptą prieskonių mišinį, kuris nuolatiniams lankytojams jau yra puikiai atpažįstamas, bet vis dar sunkiai iššifruojamas. O kur dar tai, kad nuo liepos 1 d. renovacijai užsidarantis restoranas, pasitiks atsinaujinęs!

MENIU TRUMPAI. Iš kartos į kartą perduodamos Gasparo giminės kulinarinės žinios šefui pasitarnauja ieškant unikalumo jungiant skirtingas virtuves su lietuviškais produktais ir indiškais prieskoniais.

Indų kilmės šefas iškart pastebėjo, kad lietuviai mėgsta dūmo kvapą. Taigi šiame restorane yra nemažai patiekalų gaminamų ant griliaus. Ypač vasarą čia čirška tiek žuvis, tiek mėsa ar jūros gėrybės. Žiemą šefas imasi vadinamojo slow cooking, kai procesai vyksta lėčiau, ilgiau ir žemoje temperatūroje. Beje, virtuvė labai dažnai turi specialių pasiūlymų, kurių nėra meniu – klauskite ir ragaukite dėmesio vertų Gasparo eksperimentų.

Beje, šiemet šefas planuoja pasiūlyti daugiau patiekalų su Goa salos, iš kurios yra kilęs, prieskoniais. Pasak jo, Goa virtuvė labai skiriasi nuo indiškos ir turi portugališką poskonį: daugiau acto, jūros gėrybių, žuvų, čili pipirų (juos į Indija atvežė būtent portugalai) ir pan. Kaip tik pastarųjų atostogų savo gimtajame krašte metu Gasparas užsipirko prieskonių, kuriuos nekantrauja pristatyti lietuviškam skoniui.

KULINARINIAI HITAI. Svogūnų bhaji su pomidorų ir tamarindų padažu, karamelizuotų svogūnų piure ir marinuotais šalotais – 7 Eur, vištienos tikka, patiekiama su agurkais, jogurto padažu bei traškiomis bulgur kruopomis – 6 Eur, Gasparo mamos karis (su vištiena, krevetėmis arba Jumbo krevetėmis) – 11,50-20,50 Eur,

ŠEFAS. G. Fernandes į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Vienas jų buvo šefas – ruošė maistą portugalų kolonistų valdžiai, karališkiesiems asmenims. Kulinarinį talentą iš jo perėmė Gasparo mama. Abu šio Lietuvoje greitai išgarsėjusio šefo tėvai sukosi maisto gaminimo versle.

Taigi Gasparas jau nuo mažens žinojo, kad irgi nori būti šefu. Siekdamas to tikslo jis pabaigė prestižinę „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklą Londone. Dirbo daugelyje vietų ir visiškai nesigėdija prisipažinti, jog pradėjo nuo indų plovimo. Jo rekordas – 600 lėkščių per dieną. Vėliau sekė vis svarbesni ir kūrybiškesni darbai. Galiausiai jis dirbo prestižinio golfo klubo „Wentworth Golf Club“ Londone virtuvėje.

Atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, jaunasis šefas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis seniai žinojo, kad turės savo restoraną, tik iki susitikimo su savo žmona, baltarusų kilmės Kristina, nežinojo, kuriame pasaulio taške jis tiksliai bus.