Nr. 1 Džiaugsmas

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Antrus metus iš eilės „Džiaugsmas“ yra pripažįstamas geriausiu restoranu šalyje, kuris susumavus balsus pergalę šiemet pelnė absoliučiai užtikrintai: „Jeigu pernai įvertinimas buvo gana netikėtas, tai šiemet jaučiuosi tvirtai tame, ką darau. Jei dabar būtume pirmi, patikėčiau“, – dar nežinodamas apie aukščiausią įvertinimą kalbėjo šefas Martynas Praškevičius.

Faktai

ŠefasMartynas Praškevičius
Jo mėgstamiausias prieskonis  druska
Restorano vadovasIndrė Subačiūtė
Virtuvės tipasvietinė virtuvė
Darbo laikasI-VI 17:00-23:00
AdresasVilniaus g. 28, Vilnius
Veikia nuo2017 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina16 Eur (šalto – 7 Eur)
Vienu metu čia telpa64 sėdimos vietos
Terasayra (20 vietų)
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški

Vieta 2018 m. Nr. 1

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad Martyno Praškevičiaus kuriamas „Džiaugsmas“ yra džiaugsmas visiems, kurie yra išsiilgę tikro, gero, skanaus ir suprantamo maisto, patiekto kūrybiškai. Beje, visi pagrindiniai ingredientai čia yra lietuviški: „Galima sakyti, esame Tymo turgaus restoranas – apie 70 proc. produktų keliauja iš ten“, – išduoda Martynas.

Be to, šis restoranas tobulėja ne metais, o mėnesiais: „Pats pastebiu, kad dabar daug geriau vytiname mėsą, rauginame daržoves ir pan. Galiu drąsiai nešti „Džiaugsmo“ patiekalus ant stalo, žinodamas, kad jie yra tokie, apie kokius ir svajojau iki atsirandant „Džiaugsmui“. Ne paslaptis, kad „Džiaugsmas“ atsirado po trejų metų idėjos brandinimo vieno geriausių Lietuvos šefų – Martyno Praškevičiaus – galvoje. Be to, šiemet po pirmojo laimėjimo ir restorano komanda ėmė labiau pasitikėti, restorane ženkliai padaugėjo svečių iš užsieno, o bendra restorano nuotaika yra aukštumoje: „Sunku patikėti, bet pagaliau viskas einasi kaip per sviestą – nebeliko jokio streso: nei virtuvėje, nei salėje“, – džiaugiasi Martynas.

MENIU TRUMPAI. „Mano tikslas šiame restorane paprastas – patiekti žmonėms patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. Šios galimybės laukiau ilgai, tai buvo mano svajonė, o dabar tai yra mano kasdienis džiaugsmas“, – apie antrąjį savo restoraną-bistro (pirmasis – „Stebuklai“) ir natūralaus vyno barą kalba šefas Martynas Praškevičius. Jis asmeniškai pažįsta kiekvieną ūkininką, kurio užauginti produktai sugula restorano lėkštėse.

Kita svarbi „Džiaugsmo“ patyrimo dalis – skonių dalinimąsis prie stalo: „Siūlau užsisakyti daugiau patiekalų, bet bendrai ir visais jais pasidalinti“, – rekomenduoja Martynas. Taip pat yra galimybė rinktis degustacinį meniu, kuris yra sudarytas a la carte pagrindu: 9 patiekalai už 60 Eur/asm. Beje, kai kuriuos patiekalus šefas kviečia valgyti rankomis. Paprastumas čia yra labai svarbi restorano-bistro idėjos dalis. Kaip ir sotūs klientai – „Džiaugsmo“ porcijos tikrai džiugina.

Visa tai puikiai papildo natūralūs vynai – jei neteko ragauti, tai yra puiki vieta juos išbandyti, o nepasimesti pasirinkime ir maisto bei gėrimų deriniuose padės čia nuolat besisukantis ir svečius pasitikantis someljė Karolis Juzėnas.

KULINARINIAI HITAI. Menkės spurgos – 8 Eur, skrudinta duona lašiniai, obuolių uogienė – 6 Eur, jaučių šonkauliai iš Mieženskienės ūkio – 30 Eur (2 asm.), jautienos tartaras, kepti cukriniai kaulai, rūkytų kiaušinių padažas, svogūnai, šeivamedžio kaparėliai – 15 Eur, karbonadas – 15 Eur

ŠEFAS. Šio restorano-bistro virtuvės šefas ir idėjos autorius – Martynas Praškevičius. Jis yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė. „Nesu dirbęs nei „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtame, nei garsiame ar prabangiame restorane“, – teigia jis. Tiesiog jau seniai žinojo, kad bus virėju ir visą savo dėmesį, laiką bei talentą skyrė šiam pašaukimui.

Pirmiausia su draugu jis atidarė legendinę kavinę Jogailos g. „Stereo 45“. Paskui iškeliavo į užsienį semtis patirties, o sugrįžęs ėmė dirbti jau tada veikiančiame populiariame Azijos restobare „Briusly“. Vėliau daug eksperimentavo ir mokėsi kartu su Ali Gadžijevu ir Alfu Ivanausku sukurtame kulinariniame projekte „Virtuvės mitų griovėjai“, tačiau galiausiai atsitiko taip, kad visi pasuko skirtingais keliais ir nėrė į asmeninius projektus. Pirmuoju Martyno projektu (kartu su partneriu Martynu Šliku) tapo „Stebuklai“, o antruoju – užpernai duris atvėręs „Džiaugsmas“, kuris jau antrąkart pripažintas geriausiu šalyje.