Nr. 12 Dia

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra du metus lauktas grįžimas į geriausiųjų sąrašą (2016 m. 23 vieta)! Beje, restoranui iškart pavyko priartėti prie pirmojo dešimtuko šiemet projekte užimant netgi 12-ąją vietą. Šiai dienai pagal bendrą Gero maisto akademijos balsų skaičių tai yra geriausias restoranas Kaune.

Faktai

ŠefasMarius Paplauskas
Jo mėgstamiausias prieskonis  rūkyta paprika
Restorano vadovasVaiva Gumbienė
Virtuvės tipasviso pasaulio virtuvė
Darbo laikasI-III 11:00-22:00, IV 11:00-23:00, V 11:00-00:00, VI 12:00-00:00, VII 12:00-21:00
AdresasMaironio g. 9, Kaunas
Veikia nuo2015 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina20 Eur (šalto – 10 Eur)
Vienu metu čia telpa50 sėdimų vietų (+ uždara erdvė šventėms, 60-80 vietų)
Terasayra
Pusryčiaisavaitgaliais (12:00-15:00)
Dienos pietūsyra (11:00-15:00)
Šunimsnedraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 23

KODĖL VERTA APLANKYTI? „Dia“ meniu yra gana platus lyginant su kitais panašaus lygio restoranais šiame mieste. Taigi ieškantiems kokybiškos įvairovės tai yra puiki vieta, ieškantiems išieškotos autentikos Kaune yra ir kitų vietų. Tiesa, Kauno kontekste „Dia“ išsiskiria dar ir tuo, kad čia yra didelis atvėsintos šviežios žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas – netgi tris kartus per savaitę virtuvė gauna papildymus.

Dar viena „Dia“ stiprybė – aptarnaujantis personalas. Jis nesikeičia nuo pat restorano atidarymo, todėl nuolatiniai svečiai čia gali pasijausti lyg namuose – jokios įtampos, greičiau – daug jaukaus betarpiškumo. Beje, restorano dienos pietūs irgi turi savo privalumų – tai yra a la carte kokybė ir lygis, tik už demokratiškesnę kainą (užkandis – 4,5 Eur, karštas – 7 Eur, sriuba – 2,5 Eur). Nenuostabu, kad yra žmonių, kurie „Dia“ pietauja jau keturis metus iš eilės.

MENIU TRUMPAI. A la carte kinta kelis kartus per metus ir aprėpia viso pasaulio virtuvių hitus: nuo Prancūzijos, Italijos iki Tailando, Japonijos, Indijos ir kitų kraštų. Patiekalą savo skoniui čia ras kone kiekvienas: nuo tuno ar lašišos tartarų iki omaro ar jautienos carpaccio, nuo raviolių su trumais, burattos, jūros šukučių ar tuno tatakio iki rizoto, kario, antienos, aštunkojo, daug skirtingų rūšių didkepsnių ir pan. Vegetarai ir veganai čia irgi atranda savo favoritus.

Restorano virtuvė viską gamina vietoje – nėra jokių paruoštukų, o kiekviena diena prasideda nuo kruopštaus sezoninių daržovių bei kitų produktų atrinkimo, sultinio virimo, padažų gaminimo bei ypatingosios „Dia“ duonos kepimo. Tiesa, dažniausiai ji yra kepama netgi tris kartus per dieną, kad svečiams ryte, per pietus ir vakare būtų tiekiama dar šilta. Beje, kaskart prie naujojo restorano meniu yra pritaikoma ir vyno korta.

KULINARINIAI HITAI. Tuno tataki – 14 Eur, lazdynų riešutai (sūrio pyragas ir sūrios karamelės ledai) – 7 Eur, raudonas karis su antiena – 13,5 Eur, trinta pomidorų sriuba su krabų mėsa – 8 Eur.

ŠEFAS. Marius Paplauskas jau nuo 5 metų mokėjo pats sau išsikepti žemaičių blynus, tad jo sprendimas savo gyvenimą sieti su kulinarija nieko nenustebino. Vos pabaigęs mokyklą jis išvyko dirbti ir tobulėti į Airiją. Marius greitai kilo karjeros laiptais, kol vienoje maisto pramonės kompanijoje tapo gamybos vadovu. Tiesa, virtuvė ji traukė labiau, todėl nusprendė kulinarijos mokytis neakivaizdžiai Lietuvoje ir tuo pačiu žinias taikyti praktiškai dirbant atviroje virtuvėje svetur. Grįžęs į Lietuvą iškart turėjo bent septynis darbo pokalbius. Iš pradžių jis padirbo Vilniuje, tačiau netrukus grįžo į Kauną ir iškart pateko į „Dia“. Kaip tik tais metais restoranas buvo įvertintas „30 geriausių restoranų“ projekte (2016 m.). Nuo tada Marius būtent šioje vietoje po truputį užaugo iki šefo.