Nr. 5 ŠTURMŲ ŠVYTURYS

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra vienintelis restoranas „30 geriausių restoranų“ reitinge šiemet likęs toje pačioje vietoje kaip ir pernai – stabilumu savo koncepcijoje ir visiškai nuo gamtos priklausomu meniu garsėjantis „Šturmų švyturys“.

Faktai

ŠefasČeslovas Žemaitis
Restorano vadovasČeslovas ir Asta Žemaičiai
Virtuvės tipaslietuviškos šviežios žuvies restoranas
Darbo laikasVilniuje I-VII 12:00-22:00, Ventės rage I-VII 13:00-21:00
AdresasUžupio g. 30, Vilnius ir Ventės Ragas, Šturmai
Veikia nuoŠturmuose – 2004 m., Vilniuje – 2014 m.
Vidutinė karšto patiekalo kainapriklauso nuo pasirinktos žuvies ir jos svorio
Vienu metu čia telpa40 sėdimų vietų
Terasayra
PusryčiaiVilniuje nėra; pamaryje yra
Dienos pietūsnėra
ŠunimsVilniuje neįleidžiami, bet pamaryje yra laukiami

Vieta 2017 m. Nr. 5
Vieta 2016 m. Nr. 7

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. „Šturmų švyturio“ legenda prasidėjo prieš 15 metų, kai Česlovas ir Asta Žemaičiai įsigijo prie Kuršių marių pakrantės prisišliejusį nedidelį uostą. Jiems prireikė poros metų, kad atgaivintų jį ir šalia atidarytų Mažosios Lietuvos dvasia alsuojantį restoraną bei viešbutį. Vilniuje „Šturmų švyturio“ restoranas duris atvėrė prieš 4 metus. Jis tapo tikra Kuršmarių ambasada tiek sostinės gyventojams, tiek jos svečiams. Restoraną greitai atrado šviežios žuvies patiekalų mėgėjai ir norintieji pajusti malonų pamario dvelksmą.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Sezoninė laukinė nešaldyta lietuviška žuvis yra „Šturmų švyturio“ pasididžiavimas. Pasak restorano šeimininkų, jie yra vieninteliai Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kurie kasdien siūlo patiekalų iš laukinės šviežios žuvies. Ji į restoraną yra reguliariai pristatoma tiesiai iš Kuršmarėse žvejojančių smulkiųjų žvejų tinklų. Prieš patekdama į specialią krosnį ar atvira ugnimi kūrenamą židinį, žuvis restorane yra guldoma ant ledo. Taip restorano svečiai gali apžiūrėti naujausią laimikį ir išsirinkti pageidaujamą žuvį.

Dėl nenuspėjamo žvejų darbo rezulatato ir natūralios sezonų kaitos „Šturmų švyturio“ šefas Česlovas Žemaitis niekada nežino, kokią žuvį gaus šiandien. Tad daugelis jo patiekalų ruošiami improvizuojant ir derinant tuo metu vyraujančiam metų laikui būdingus ingredientus.

MENIU TRUMPAI. „Šturmų švyturio“ meniu yra trumpiausias Lietuvoje. Jo pagrindas – šviežia sezoninė žuvis ir kiekvieną dieną perkami restorano patiekalų gamybai tuo metu būtini ingredientai. Juos šefas Česlovas Žemaitis įsigyja asmeniškai kasdien aplankydamas smulkiuosius prekeivius, ūkininkus ir kaimo gyventojus. Šefo teigimu, glaudus ryšys su žvejais ir smulkiaisiais pardavėjais yra neatsiejama jo kulinarinės kūrybos dalis. Tai leidžia nuolatos jausti gamtos pulsą, sezonų kaitą ir ryšį su gamta. Visa tai, žinoma, atsispindi ir ruošiamuose patiekaluose. Juos papildo stipri, išskirtinai austriško ir vokiško vyno bei šampano korta.

KULINARINIAI HITAI. Dėl sezoniškumo, nuolatos kintančių ingredientų skonio savybių bei greitai į tai reaguojančio meniu, tikruoju „Šturmų švyturio“ hitu galima laikyti ne konkretų patiekalą, o bendrą skonio potyrio nuotykį. Šiame restorane beveik niekada negausi tokio paties patiekalo du kartus.

ERDVĖ. Užupio „Šturmų švyturio“ restoranas pasižymi maloniu minimalizmu. Viršutinis jo aukštas dedikuotas Mažosios Lietuvos žvejams ir jų istorijai, apatinėje salėje akis džiugina unikalios Kuršmarių krašto vėtrungės, o šiltuoju metų laiku svečiai gali mėgautis buvimu skaidriu stiklu dengtoje terasoje.

Pajūrio „Šturmų švyturys“ įsikūręs ant Kuršių marių kranto. Ten viskas alsuoja gamtos ramybe ir išsiilgtu paprastumu. Apsilankiusieji ten pasijunta taip, tarsi būtų atvykę į svečius pas senus gerus draugus, kurie pavaišina patiekalais, paruoštais iš ką tik sugautos žuvies.



3 KLAUSIMAI ŠEFUI ČESLOVUI ŽEMAIČIUI

Ką reiškia toji vėliava iškelta Šturmų švyturio ambasadoje Užupyje?

Tikriausiai pastebėjote, kad neturime restorano iškabos. Ją atstoja puikiai prie Užupio dvasios derančios vėliavos, kurias keliu kaskart, kai keičiasi konkrečios žuvies sezonas. Tai yra savotiška mūsų mylimos Mažosios Lietuvos tradicijų tąsa. Beje, ir anksčiau Klaipėdos krašte užeigos keldavo nėgės vėliavą ir taip aplinkiniams pranešdavo apie pasirodžiusią žuvį.

Kodėl Jūsų restorane niekada negroja muzika?

Man atrodo, kad mūsų restorano erdvėje gražiausia ir tinkamiausia muzika yra čia atėjusių svečių pašnekesių šurmulys, stalo įrankių žvangčiojimas ir į taures pilamo vyno garsas. Kai nėra blaškančių dalykų, pojūčiai paaštrėja, viskas persipina ir taip sukuriama ypatinga atmosfera, kuri padeda patirti kvapus, spalvas ir garsus. Tikiu, kad panorėjus muziką galima užuosti, o kvapą – pamatyti.

Česlovai, į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius svečius (be savojo)?

Būsiu atviras, nežinau. Visą dėmesį skiriu mūsų restoranui ir lankytis kur nors kitur tiesiog nebelieka laiko. Tad objektyviai rekomenduoti negaliu, o apsimetinėti nenoriu. Tikiuosi, kad kitais metais jau galėsiu atsakyti į šį klausimą.