Nr. 26 PALANGA

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Ir šiemet šis restoranas yra pripažintas geriausiu Palangoje ir vienu tarp 30 geriausių Lietuvoje. Restoranas „Palanga“ Gero maisto akademijos narių palankaus dėmesio susilaukia nuo pat projekto pradžios 2016 m.

Faktai

ŠefasRaimundas Dambrauskas
Virtuvės tipaspasaulio virtuvė
Darbo laikasI-VII 08:00-24:00
AdresasBirutės al. 60, Palanga
Veikia nuo2003 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina30 Eur (šalto – 18 Eur)
Vienu metu čia telpa60 sėdimų vietų
Terasayra
Pusryčiaiyra (8:00-11:00)
Dienos pietūsvasarą nėra (nuo rudens)
Šunimsdraugiški

Vieta 2017 m. Nr. 13
Vieta 2016 m. Nr. 25

RESTORANO METAI TRUMPAI. „Palangos“ restoranas yra įsikūręs penkių plius žvaigždučių viešbutyje „Palanga SPA Life Balance Hotel“, kuris „World Spa and Wellness Awards 2018“ konkurse buvo išrinktas geriausiu Rytų Europos SPA viešbučiu ir kituose apdovanojimuose gavo inovatyviausio Europos SPA titulą. Taigi su tokiais įvertinimais kokybės kartelė užkilo ne tik pačiame viešbutyje, bet ir restorane.

Kita metų naujiena – Raimundas Dambrauskas liko vadovauti virtuvėje vienas. Nors dar pernai šiame restorane jis sukosi kartu su kitu jau gerai „trisdešimtukui“ pažįstamu šefu Ernesto Viršilu. Jis, beje, Raimundo kolega buvo nuo pat „Monte Pacis“ Kaune laikų, tačiau E. Viršilas priėmęs „Bizarre“ pasiūlymą dar žiemą išvyko darbuotis į Vilnių.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Pirmiausia – istorija, paženklinta neįtikėtinu klientų lojalumu. Neretai į šią vietą sugrįžta svečiai, kurie prieš penkiolika metų dar buvo vaikai: dabar jie čia lankosi jau su savo atžalomis. Kai kurie jų užsisako tai, ką valgė čia vaikystėje, ir virtuvė jiems tai pagamina. Tarp svečių pamėgtų patiekalų yra: sicilietiška žuvienė, antienos sriuba su baravykais, aštuonkojis, taip pat legendinis tiramisu.

MENIU TRUMPAI. Raimundas kurdamas patiekalus nesivadovauja vienos pasaulio virtuvės skoniais. Jis mėgsta eksperimentuoti, tačiau lietuviškos gamtos dovanos yra jaučiamos daugelyje jo patiekalų. Čia atvykstantys klientai dažniausiai būna iki soties prisiragavę gurmaniškų patiekalų, tad jais jų nebenustebinsi. O štai eksperimentai su vietiniais, atrodytų, įprastais, tačiau tarpusavyje kūrybiškai sukombinuotais produktais gali net labai sužavėti. Taip pat R. Dambrauskas mėgsta jungti ir gerai žinomas pasaulio virtuves – tokie deriniai irgi susilaukia daug susidomėjimo. Pavyzdžiui, klasikinę prancūzų su Pietryčių Azijos arba prancūzų ir indišką ir pan.

Dar šefui labai patinka ruošti degustacines vakarienes iš mikrosezoninių gėrybių ir laimikių (kas tuo metu yra šviežiausia). Tokios vakarienės vyksta restorano darbo laiku svečiams panorėjus, tačiau pilnai pasitikint šefo fantazija bei leidžiantis būti nustebintiems.

KULINARINIAI HITAI. Sicilietiška žuvienė (2 žm.) – 30 Eur, antienos sriuba su baravykais – 13 Eur, Viduržemio jūros aštunkojis ašunkojis – 18 Eur.

ŠEFAS. Į Palangą iš Kauno Raimundas Dambrauskas persikraustė 2016 m. rudenį ir iškart čia įvedė savo tvarką: „Išmečiau indus ir pakeičiau meniu“, – šypsodamasis pasakoja šefas. R. Dambrauskas simpatizuoja naujausioms gastronominėms tendencijoms. Jis anksčiau dirbo Kauno restorane „Monte Pacis“ kaip šefo Ernesto Viršilo dešinioji ranka.

ERDVĖ. Restorano interjeras dekoruotas natūralia tiko mediena ir egzotiškais augalais, siekiant sukurti lengvą kurorto atmosferą. Pro panoraminius langus atsiveria pušynas. Jis ir yra kas sezoną besikeičianti ir nepamainoma šio restorano interjero „puošmena“.


KLAUSIMAI ŠEFUI RAIMUNDUI DAMBRAUSKUI

Kaip apsisprendei tapti šefu?

Mano tėtis daug gamino. Stebėdamas jį ir aš dar gana jauname amžiuje ėmiau suktis virtuvėje. O nuo 13 m. kartu su tėčiu pradėjau važinėti į medžiokles. Šio užsiėmimo neapleidžiu lig šiol.

Ką tau įdomiausia gaminti?

Be abejonės, mėsą. Mano senelis buvo mėsininkas – pats ją gamindavo, rūkydavo ir pan. Daug iš jo išmokau. Kita vertus, būdamas virtuvės šefu turiu mokėti gaminti viską, todėl kulinarija domiuosi labai plačiai.

Kas tau suteikia daugiausiai džiaugsmo?

Laimingi klientai ir geri atsiliepimai. Būna pamatę mane prie griliaus restorano svečiai prieina padėkoti, būna parašo atsiliepimą internete arba perduoda gerus žodžius per aptarnaujantį personalą. Tai išties labai džiugina.