Nr. 13MONTE PACIS

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra labai ryškus kilimas šiemet – netgi per 10 pozicijų (2017 m. – 23 vieta). Panašu, kad restorano šeimininkė ir pagrindinė someljė Indra Ramanauskienė nė kiek nesuklydo virtuvės vairą atiduodama labai perspektyviam naujosios Lietuvos šefų kartos atstovui – Rokui Vasiliauskui.

Faktai

ŠefasRokas Vasiliauskas
VadovasIndra Ramanauskienė
Virtuvės tipasmoderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija
Darbo laikasI-IV 12:00-22:00, V-VI 12:00-23:00, VII 12:00-22:00
AdresasT. Masiulio g. 31, Kaunas
Atidarymo metai2013 m.
Vienu metu čia telpa130 sėdimų vietų
Vidutinė karšto patiekalo kaina18 Eur (šalto – 8 Eur)
Terasayra
Pusryčiaiyra (8:00-11:00, o sekmadieniais vėlyvieji – 12:00-15:00)
Dienos pietūsyra
Šunimsnedraugiški (terasoje galima)

Vieta 2017 m. Nr. 23
Vieta 2016 m. Nr. 15

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Turbūt viena didžiausių „Monte Pacis“ sėkmės paslapčių – absoliučiai unikalios ir išskirtinės aplinkos bei koybiškų paslaugų dermė, kuri suteikia įkvėpimo viskam, kas ten vyksta. Pravėrus „Monte Pacis“ komplekso vartus atsiveria ilga Liepų alėja, kurioje auga 34 liepos, o tolumoje į dangų įšovęs vienas ryškiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje – Pažaislio vienuolynas. Čia esančiame restorane dirba jauniausias šių metų trisdešimtuko šefas – Rokas Vasiliauskas ir jo 20 asmenų virtuvės komanda.

MENIU TRUMPAI. „Monte Pacis“ meniu – tarsi sumoderninta lietuvių klasika. Žiemą, kai šalta, Rokas ieško, kaip sukurti šilumos iliuziją ir siūlo daugiau ant griliaus ruošiamų patiekalų. Prabėgęs pavasaris ir jo meniu buvo surištas su įspūdžiais ir Azijos šalimis. O vasaros valgiaraštyje – lietuviui iš vaikystės pažįstami skoniai, pateikti naujoviškai. Tarkime, mamos koldūnų tešlos receptas paruoštas šiuolaikiškai ir drąsiai (su aviena, raugintais agurkais, mėtomis ir karamelizuota svogūnų grietine).

Ir nors Rokas palaiko vietinius mėsininkus bei sūrininkus, tačiau didelė dalis mėsos į restoraną keliauja iš viso pasaulio (wagyu jautiena, kengūriena, juodojo anguso mėsa ir pan.). Jūros gėrybės, žuvys taip pat į restoraną patenka iš svetur. O štai daržovės ir žalumynai iki virtuvės keliauja vos keliasdešimt metrų – iš Pažaislio vienuolyne žaliuojančio „Monte Pacis“ daržo. Jame auga gamtoje ir maldose paskendę špinatai, pupelės, uogos, valgomos gėlės, pomidorai, mėtos, liepžiedžiai ir daugybė skirtingų prieskoninių žolelių.

Prie išieškoto valgiaraščio „Monte Pacis“ siūlo ne ką mažiau išieškotą daugiau nei 200 rūšių vyno kortą (joje – netgi apie 50 pilstomo vyno variantų) ir 13-os pozicijų vandens meniu (jame rasite netgi juodą vandenį).

NAUJIENOS. Šiemet, kaip ir pernai, „Monte Pacis“ komanda tobulina degustacinių vakarienių pasiūlymus. Taigi šiuo metu yra siūlomi du variantai. Tai – 9 patiekalų full experience, kurio metu pasimato visos Roko ir jo komandos jungiamos gaminimo technikos bei stilius. Kaina – 55 Eur. Trukmė – 4 val. Labai skubantys gali rinktis 3 patiekalų meniu, kurio kaina – 33 Eur. Degustacinės vakarienės yra siūlomos be nustatytų valandų – virtuvė visuomet yra pasiruošusi nustebinti savo lankytoją. Tačiau „Monte Pacis“ šiemet pristatė ir kitą audiovizualinį projektą, reikalaujantį specialaus užsakymo – Pojūčių vakarienę, kurios metu yra jungiamas vaizdas, garsas ir maistas.

ŠEFAS. Dar besimokydamas kulinarijos Didžiojoje Britanijoje esančiame Derbio universitete Rokas Vasiliauskas dirbo vienos „Michelin“ žvaigždutės restorane „Holbeck Ghyll“. Pabaigęs studijas jis jau turėjo penkis darbo pasiūlymus. Rokas pasirinko žymųjį Barselonos „Enoteca“ (vadovas Paco Pérezas, dvi „Michelin“ žvaigždutės). Grįžęs į Lietuvą ir įsidarbinęs „Monte Pacis“ jis nuosekliai kilo karjeros laiptais, kol gavo pasiūlymą tapti šio restorano virtuvės vyr. šefu. Jis, beje, yra jauniausias šio trisdešimtuko šefas. Rokui dabar yra vos 23 metai ir jo vadovavimą virtuvei įvertino ne tik „30 geriausių restoranų“, bet ir „White Guide“, įtraukęs „Monte Pacis“ tarp dešimties geriausių restoranų Baltijos šalyse.

ERDVĖ IR ISTORIJA. „Pažaislio vienuolyno“ ansamblį suprojektavo italų architektas Džiovani Batista Fredianis. 1812 m. vienuolyne buvo apsistojęs Prancūzijos imperatorius Napoleonas bei jo armija. Svetingumo kompleksas - restoranas ir 4 – ių žvaigždučių viešbutis „Monte Pacis“ nuo 2013 m. yra įsikūręs fundatorių Kristupo Zigmanto Paco ir jo žmonos Klaros Izabelės vienuolyne pastatytame svečių name – foresterijoje. Čia esančioje Fundatorių salėje XVII a. vyko didžiausi pokyliai, o dabar – vakarienės. Taip pat čia yra baltų staltiečių Klaros Izabelės salė ir neįpareigojanti Restorano salė.


KLAUSIMAI ŠEFUI ROKUI VASILIAUSKUI

Kas tau sudėtingiausia šefo profesijoje?

Slopinti karšto būdo charakterį. Norėčiau dažniau būti šaltakraujišku ir ramesniu. Na, bent šiek tiek santūresniu tikrai nepakenktų.

Tai kokia nuotaika vyrauja Jūsų virtuvėje?

Būna groja muzika, tačiau tik ateina daugiau užsakymų iškart įsivyrauja tyla, be reikalo niekas net nekalba, barška keptuvės, žvanga skardos – tvarka lyg armijoje. Tai yra būtina, kai trys lauko terasos yra pilnai užpildytos, o skirtingose salėse tuo pačiu metu vyksta keli renginiai.

Dabar tau yra 23 m. ir tu jau esi tokio didelio komplekso kaip „Monte Pacis“ vyr. šefas, tai kas bus, kai tau sukaks 33 m.?

Niekada negali žinoti, kas nutiks ir kur gyvenimas nuneš. Galbūt tai bus savas verslas, o gal vis dar būsiu „Monte Pacis“ – juk nuoma čia yra numatyta dar dešimčiai metų į priekį (šypsosi).