Nr. 7 AMANDUS

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. 2016 m. „30 geriausių restoranų“ Deivydas Praspaliauskas kartu su iki šiol ambicingiausiu savo projektu „Dublis“ finišavo antroje vietoje. Pernai metais jo, kaip šefo, sąraše iš viso nematėme. Po metų pertraukos šis gerai žinomas virtuvės meistras sugrįžta su nauju savo projektu „Amandus“ ir iškart pakyla į geriausiųjų dešimtuką.

Faktai

ŠefasDeivydas Praspaliauskas
Restorano vadovasDeivydas Praspaliauskas
Virtuvės tipasdegustacinės vakarienės, Skandinavijos įkvėpta virtuvė
Darbo laikasI-VII (12:00-23:00), degustacinės vakarienės II-VI nuo 19 val.
AdresasPilies g. 34, Vilnius
Internetewww.amandus.lt
Veikia nuo2017 m.
Vidutinė karšto patiekalo kainadegustacinės vakarienės kaina – 50 Eur
Vienu metu čia telpa55 sėdimos vietos restorane (20 – bare)
Terasanėra
Pusryčiaiyra (06:30-10:00)
Dienos pietūsyra
Šunimsnedraugiški

Vieta m. Nr.

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Deivydui Praspaliauskui tai yra ketvirtas dublis ir, kaip pats tikisi, paskutinis: „Apie jokį naują savo restoraną nebegalvoju“, – šypsosi žinomas šefas. Išskirtinio boutique viešbučio „Artagonist“ erdvėse įsikurusiame „Amandus“ jis planuoja degustacinių vakarienių patirtis perkelti dar į aukštesnį lygį.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Būtent patiekalų šou yra stiprioji Deivydo Praspaliausko pusė ir jis nežada to keisti, netgi jeigu Vilniuje atsiranda vis daugiau restoranų organizuojančių tokio pobūdžio vakarienes. Jis yra vienas pirmųjų Lietuvoje, kuris svečius vakarienei pradėjo kviesti nurodyta valandą ir tiekti maistą ne pagal individualius užsakymus, o tai, ką jis nori, kad svečiai paragautų. Ši koncepcija išlieka ir naujajame jo restorane.

MENIU TRUMPAI. Deivydas degustacinį meniu keičia kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį. Meniu pokyčiams įtakos daugiausia turi, žinoma, sezoniškumas. Kita taisyklė – jam svarbu nesikartoti su produktais. Visa kita – improvizacija aukštame lygyje. Tiesa, yra planų organizuoti kur kas didesnių potyrių vakarienes: „Pasaulis lipa iš lėkštės, nes žmonės jau yra pasiruošę papildomiems patyrimams vakarienės metu. Taigi ir aš ieškau galimybių ir jau netgi kartais bandausi tam tikrus dalykus“, – intriguoja šefas.

Degustacinei vakarienei „Amandus“ staliuką derėtų rezervuotis iš anksto ir ateiti 19 val. Būtent tuo laiku nuo antradienio iki šeštadienio prasideda D. Praspaliausko organizuojamos vakarienės, kurios trunka 2,5-3 val. Kaina asmeniui – 50 Eur.

ŠEFAS. Deivydas Praspaliauskas yra vienas geriausiai Lietuvoje žinomų šefų. Pirmasis jo ir buvusios partnerės restoranas „Lauro lapas“ buvusiame „Nykštuke“ duris atvėrė prieš 7 metus. Tiesa, restoranas veikia iki šiol, tik be Deivydo ir su visai kitokia koncepcija.

Vėliau D. Praspaliauskas atidarė „1 dublį“ Šopeno gatvėje. Restoranas veikė tik vakarais ir tik degustacinių vakarienių principu. Bene labiausiai nuskambėjęs jo ir verslo partnerių projektas – „Dublis“ Trakų g., kuris irgi veikia iki šiol, tačiau vėlgi be žinomo šefo. Jų keliai išsiskyrė dėl finansinių nesutarimų.

Dabar Deivydas ir vėl yra vienvaldis restorano šeimininkas, kuris ir pats bendrauja su svečiais, ir diriguoja virtuvei. Beje, restorane vyrauja labai skandinaviškas požiūris į lyčių lygybę, todėl kolektyve vyrų ir moterų yra po lygiai.

PAVADINIMAS „Amandus“ parinktas dėl pagarbos Lizzi ir Knud Amandus. Tai žmonės, kurie Deivydą Praspaliauską pastūmėjo link kulinarijos studijų Kopenhagoje. Be to, amandus lotynų kalba reiškia mylimas.



3 KLAUSIMAI ŠEFUI DEIVYDUI PRASPALIAUSKUI

Tvarumas kiek tam skiriate dėmesio savo virtuvėje?

Tikrai skiriame ir gana nemažai. Juk galima patiekalą padaryti labai gražų, tačiau neretai tokiu atveju koks 70 proc. jam pagaminti reikalingų produktų dalių keliauja į šiukšlių dėžę ir tik 30 proc. yra panaudojama lėkštėje. Taigi stengiuosi nebešvaistyti maisto dėl formos. Mano tikslas – 100 proc. suvartoti naudojamą produktą.

Ar tau svarbu, kad patiekalas būtų skanus, ar ir skanus, ir sveikas?

Išties, griežtėja mano požiūris į sveiko ir subalansuoto patiekalo supratimą. Jaučiu didelę atsakomybę patiekdamas maistą svečiams. Esu įsitikinęs, kad jis turi būti ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui.

Į kurį restoraną Lietuvoje vestum atvykusius svečius (be savojo)? Kodėl?

Mano pasirinkimas vakarieniauti su man svarbiu svečiu būtų ten, kur dirba savo darbą puikiai atliekantys specialistai. Tai galėtų būti „Somm“ su Narimantu priešakyje, o gal „Bizarre“, kai Viršilas – virtuvėje arba „Džiaugsmas“, jei Martynas iš lovos išlipo ta koja, o galbūt „Gastronomika“, jei tik Liutauras ta dieną sukasi virtuvėje. Man svarbu žinoti, kad manimi ir mano svečiu rūpinsis ne kas kitas, o pagrindiniai tos vietos idėjininkai. Tik tada būsiu tikras, kad vakarienė bus tokia, kokios šeimininkas ir netgi aš tikimės.