Nr. 12 uoksas

„uokse“ brandinama viziją, kokia naujoji lietuviška virtuvė galėtų būti. Šiuo savitumu ši vieta yra įdomi ragautojams, gurmanams ir restoranų vertintojams ne tik Kaune, bet ir iš visos Lietuvos bei užsienio.

Restorane valgiaraštis kinta drauge su gamta. Pasitelkdami kūrybą, profesionalius įgūdžius, modernias technikas ir šiam restoranui artimą šiaurietišką estetiką, „uoksas“ siekia įprasminti tradicinius skonius naujoje išraiškoje ir kokybėje. „Tikime, jog 30 geriausių restoranų Lietuvoje reitingas paskatins gastroturizmą, o kartu su tuo ir šalies restoranų kultūrinę raidą“, – sako „uokso“ įkūrėjai Artūras ir Odeta Naidenko.

Faktai

ŠefasArtūras Naidenko
Restorano vadovasOdeta Naidenko
Virtuvės tipasnaujoji lietuviška virtuvė
AdresasMaironio g. 28, Kaunas
Interneteuoksas.eu
Veikia nuo2013 m.
Vienu metu čia telpa45 žmonės
Terasanėra
Pusryčiaiyra (šeštadieniais ir sekmadieniais 12:00-16:00, išskyrus vasarą)
Dienos pietūsyra (darbo dienomis 12:00-15:00)
Šunimsnedraugiški

Išskirtinis patiekalas

DIENOS PIETŪS.


Rytais „uokso“ šefas Artūras „medžioja“ šviežiausius produktus. Taigi dienos pietūs čia tampa tos dienos „laimikių“ improvizacija. Beje, šiame restorane dienos pietūs ir yra vadinami kiek kitaip nei mums įprasta – dienos laimikiu.

Jis susideda iš užkandžio (3.5 EUR), sriubos (2.5 EUR), karšto patiekalo (5 EUR) ir deserto (2.5 EUR). Nuolatinis dienos laimikio palydovas – „uokso“ raugo duona, kurios užmaišymu ir iškepimu pradedamas kiekvienas darbo dienos rytas. Pietaujantys ją visuomet ragauja dar garuojančią tiesiai iš krosnies.

VAKARIENĖ

Restorano patiekalai kinta drauge su metų laikais, t.y. tikrai daugiau nei kartą per sezoną. Valgiaraštyje visuomet yra keturi užkandžiai, viena sriuba, keturi karšti patiekalai ir du desertai.

„uokso“ virtuvėje dominuoja lokalūs produktai iš Baltijos regiono. Vėlyvą pavasarį, vasarą ir rudenį – sezoninės daržovės, žuvis, paukštiena, vaisiai, uogos, grybai, laukiniai prieskoniai, žolelės ir kitos daržo bei miško gėrybės.

Žiemą ir ankstyvą pavasarį – grūdinės kultūros, šakniavaisiai, galvijų mėsa, žvėriena, fermentacijos būdu apdoroti vaisiai, daržovės, uogos, konservuoti produktai.

Metų ratui apsisukus patiekalai valgiaraštyje nebesikartoja, tad komanda visuomet yra kupina naujų iššūkių. Kuriant meniu ji daug dirba su naujais skonių deriniais, technikomis, pateikimu. Kaip sako restorano vadovė Odeta: „Privalome nuolat stebinti mūsų svečius, patenkinti jų lūkesčius, nesustoti vietoje“. O stalą vakarienei kviečia rezervuotis iš anksto.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ.

Svečiams „uokse“ siūloma galimybė išragauti sezoninius patiekalus pasirenkant valgiaraščio degustaciją iš kelių variantų. Viena degustacija susideda iš keturių patiekalų (du užkandžiai, karštasis ir desertas) – kaina ~25 Eur/asm. Kita – iš šešių patiekalų (du užkandžiai, du karštieji, du desertai) – kaina svyruoja apie 30 Eur/asm.

Patiekalus vakarieniautojams pristato virtuvės šefas. Tačiau taip pat svarbu pabrėžti, kad degustacijos vyksta tik pagal išankstines rezervacijas.

O reikalui esant, degustacijų metu virtuvė prisitaiko prie svečių specialių mitybos poreikių. Jei patiekalus ketina ragauti vegetarai, veganai ar alergiški tam tikriems produktams žmonės, tereikia apie tai įspėti rezervuojantis iš anksto.

Žinoma, degustacijų metu svečiams yra siūlomi specialiai prie tų patiekalų priderinti vynai.

VĖLYVIEJI PUSRYČIAI.

Vėlyvieji pusryčiai čia vyksta tik savaitgaliais išskyrus vasaros sezoną. Brunch’o metu virtuvė gamina nuo kaimiško kiaušinio benedikto su lašiša arba kumpiu iki burgerių su pastrami arba plėšyta kiauliena, amerikietiškų blynelių ir t.t. Žinoma, sekmadienio pusryčiai „uokse“ prasideda su, pasak pačių ragautojų, skaniausiomis mimosomis Kaune.

VYNO KORTA.

Vynas „uokse“ yra derinamas prie sezoninių patiekalų, tad vyno korta restorane kartu su meniu nuolat kinta. Taigi lentynose čia nepamatysi butelių, kurie tuo metu skoniškai nepraturtintų virtuvės naujienų.

Aptarnaujantis personalas visuomet yra pasiruošęs rekomenduoti tinkamus derinius. Taip pat čia yra naudojama coravin vyno sistemą, kurios dėka svečiai turi galimybę išragauti visus „uokso“ vynus taurėmis, net ir brangiausius bei rečiausius. Tai unikalus prietaisas, leidžiantis įpilti taurę vyno, butelį paliekant kokybiškam saugojimui iki kito karto.

UOKSO VANDUO.

Čia lokalumo filosofija yra vadovaujamąsi ne tik virtuvėje. „uoksas“ yra vienas pirmųjų restoranų Baltijos šalyse, įsidiegusių pažangią ir ekologišką vandens mikrofiltravimo sistemą, kurios dėka savo svečiams jie siūlo aukščiausios kokybės vietinį vandenį, savo skoninėmis bei maistines savybėmis nenusileidžiantį prestižiniam importuotam vandeniui.

Sistema pašalina bet kokį chloro skonį ir kvapą, išsaugodama bei išryškindama natūralias mūsų regiono vandeniui būdingas teigiamas savybes ir mineralines druskas. Vanduo siūlomas tik tinkamai atvėsintas. Galima rinktis tarp natūralaus ir gazuoto.

ĮDOMU.

Pavadinimas „uoksas“ tiksliai atspindi restorano koncepciją. Šis lietuviškas žodis reiškia paukščių išskaptuotą ertmę medyje, kurioje, anot senovės padavimų, gyvuodavo mistinės lietuviškų girių būtybės, saugančios gamtą. Taigi restorano pavadinimas – tik dar vienas žingsnis arčiau jos.