Nr. 26 Telegrafas

Tarp geriausių šalies restoranų – „Telegrafas“, įsikūręs ypatingoje lokacijoje su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą. Tai ideali vieta ieškantiems gurmaniškų europietiškos virtuvės patiekalų, kuriais norisi mėgautis elegantiškoje aplinkoje.

„Telegrafe“ visuomet rasite užtikrintą kokybę ir inovatyvų valgiaraštį, kurį įkvepia tiek vietinės, tiek europietiškos virtuvės skoniai. O lietuviški patiekalai čia tarsi yra atrandami iš naujo.

Šiame restorane vakarieniauja aukščiausio rango Europos šalių, Europos Sąjungos, NATO vadovai. Taip pat įvairių šalių prezidentai, premjerai, karališkų šeimų atstovai. Be abejo, čia lankėsi ir įvairiausios Holivudo, pasaulinio lygio muzikos žvaigždės. Tad kuo šis restoranas toks ypatingas?

Faktai

ŠefasJavier Lopez
Restorano vadovasNicolas Renouf
Virtuvės tipasmoderni europietiška virtuvė
Darbo laikasI-V 7:00-10:30, VI-VII 7:00-11:30, pietūs I-V 12:00-15:00, vakarienė I-VII 18:30-22:30
AdresasUniversiteto g. 14. Vilnius, Lietuva
Veikia nuo2012 m.
Vienu metu čia telpa70 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsyra
Šunimsnedraugiški

Išskirtinis patiekalas
Žemaitijos miškų lobiai

VAKARIENĖ.

Restorano meniu koncepcija yra paremta sezonų kaita Europoje. Dėl šios priežasties jame puikiai atsispindi šviežiausi to metų laiko produktai. Juos restoranas gauna iš vietinių ūkių ir tiekėjų. Pavyzdžiui, atėjus šparagų sezonui, restorano valgiaraštyje būtinai atsidurs patiekalas su šiuo ingredientu. Jei tai yra miško gėrybių laikas – tikėtina, kad restorano klientai ragaus valgių su grybais. Tai yra labai natūralūs meniu pokyčiai, kurie užtikrina geriausią kokybę ir šviežumą.

Pasak J. Lopez, „Telegrafe“ norima išryškinti vietinių produktų svarbą, todėl kurdamas valgiaraštį šefas renkasi kuo daugiau lietuviškų produktų – grybų, uogų, įvairių sezoninių daržovių, kiaušinių, prieskoninių žolelių, sūrį iš lietuviško kaimo ir pan. Pats Javier labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, miško grybus, uogas. Pasak jo, tai yra karališkos kokybės produktai.

Žinoma, „Telegrafo“ komandai klientų nuomonė yra labai svarbi, tad jau kelintą sezoną iš eilės čia galima ragauti nepajudinamų valgiaraščio hitų – laukinės lašišos iš Škotijos aukštumų, tuno tartaro bei jautienos išpjovos.

YPATINGAS PATIEKALAS.

Kadangi restorano šefas labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, tad nenuostabu, kad elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas jau ne pirmus metus tampa restorano meniu karaliumi. Kurdamas šį patiekalą Javier į pagalbą pakvietė vietinius ūkininkus iš Joniškio. Jie jį aprūpina aukštos kokybės žvėriena. Kuriant elnienos patiekalą, pasak šefo, svarbu atsižvelgti į tai, kad žvėrienai labiausiai tinka produktai, išaugę tose pačiose erdvėse, kuriose ir gyvena šie žvėrys. Elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, tad tai atsispindi ir patiekale.

Beje, šiemet prie ypatingųjų restorano patiekalų prisijungė ir naujas desertas. Komanda įkvėpta dviejų Baltijos šalių brangenybių – gintaro ir medaus – sukūrė nugludintą gabalėlį baltiško skanėsto pavadinimu „Gintarinis brangakmenis“. Šis lengvos tekstūros desertas stebina malonaus gaivumo ir saldaus medaus glajaus kombinacija.

ŠEFAS.

Javier Lopez gimė Barselonoje, tačiau per savo gyvenimą kulinarijos dėka keliavo per daugybę šalių, kur dirbo puikiai vertinamuose restoranuose, dalis jų pažymėti „Michelin“ žvaigždutėmis. Jo ilgametis kolega – katalonų virtuvės meistras Carles Gaig taip pat yra įvertintas „Michelin“. Šiandien Javier skaičiuoja 19 metus virtuvėje. Pastaruoju metu, pasitelkęs tarptautinę savo patirtį ir nuolat kaupiamas žinias apie lietuviškus produktus, J. Lopez daug dėmesio skiria lietuviškos virtuvės naujų galimybių atskleidimui.

VYNO KORTA.

Lyginant su pernai, restorane pasikeitė someljė. Juo tapo Martynas Pravilonis, kuris jau antrus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu Lietuvos someljė ir Latvijoje vykusiose prestižinėse Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 2016“ pirmą kartą Lietuvai iškovojo geriausio Baltijos šalių someljė titulą.

„Telegrafo“ vyno kortoje dominuoja Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos vyndariai. Vynų asortimentą čia sudaro virš 200 skirtingų rūšių vynų. Vynų kainos varijuoja nuo 25 EUR iki 3700 EUR už butelį.

PUSRYČIAI.

„Telegrafas“ kviečia pasigardžiuoti karališkais pusryčiais ne tik viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“ apsistojusius svečius, bet ir miestiečius. Jų čia kaskart laukia mažytė šventė: gausus pusryčių stalas su naminiais javainiais, šviežiai kepta įvairių rūšių namine duona, vietinių ūkininkų kulinariniais gardumynais, ikrų asortimentu, svečių mėgstamiausiais karštaisiais pusryčių patiekalais bei putojančiu vynu.

DIENOS PIETŪS.

Dienos pietų meniu restorane keičiasi kas mėnesį. Pietaujant „Telegrafe“ galima rinktis iš 2 arba 3 patiekalų valgiaraščio, t.y. iš dviejų tos savaitės užkandžių ir dviejų pagrindinių patiekalų. Pasirinkus trijų patiekalų meniu – patiekiamas desertas. Dviejų patiekalų pietūs su vandeniu ir kava/arbata kainuoja 20,00 EUR. Trijų patiekalų pietūs su vandeniu ir kava/arbata – 27,00 EUR.

INTERJERAS.

Restorano interjere dominuoja akmuo, medis ir metalas. Jaukumo restoranui suteikia medinės grindys, venecijietiško stiliaus apdaila, specialus apšvietimas, atidengti istoriškai svarbios XVI a. gynybinės sienos fragmentai ir pro langus atsiveriantis Vilniaus arkikatedros vaizdas.

ĮDOMU.

Nuo 1948 m. „Kempinski Hotel Cathedral Square“ pastate buvo centrinis Vilniaus telegrafas. Po renovacijos viešbučio restoranas išlaikė ryšį su Vilniaus miesto istorija – jam grąžintas istorinis pavadinimas ir atverti viešbučio renovacijos metu atrasti XVI a. gynybinės sienos griuvėsiai.