Nr. 25 Rib Room

Tai yra vienas pirmųjų restoranų Vilniuje, kuris pradėjo keisti suvokimą, jog restoranas – viešbutyje – nuobodus pasirinkimas. „Rib Room“ nuo pat pradžių, nors ir yra „Holiday Inn“ patalpose, lankytojus ėmė traukti savo unikalia pasiūla, o netrukus pradėjo gyventi atskirą nuo viešbučio gyvenimą.

Faktai

ŠefasSvajūnas Jarmala
Restorano vadovasInga Jarmalė
Virtuvės tipasšonkaulinė, europietiška virtuvė
Darbo laikasI-V 06:30-23:00, VI-VII 7:30-23:00
AdresasŠeimyniškių g. 1, Vilnius
Internetewww.ribroom.lt
Veikia nuo2012 m.
Vienu metu čia telpa120 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsyra (11:30-15:00)
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas
Skirtingų šonkaulių lėkštė

IDĖJA.

Šefas Svajūnas Jarmala ir jo žmona Inga iki „Rib Room“ atidarymo ilgą laiką sukosi to pačio „Holiday Inn“ pakankamai tradiciniame restorane. Jis – virtuvėje, ji – salėje. Tačiau 2012 m. su užduotimi išvykę padėti atidaryti naują akcininkų restoraną Londone rado įkvėpimą „Rib Room'ui“ Vilniuje.

Ūkanotame Albione paragavę ypatingų šonkaulių, jiedu suprato, kad atėjo laikas puikiai šonkaulinei ir Vilniuje. Akcininkai tam pritarė. Žinoma, pradžia buvo nelengva. Šonkauliai žmonėms asocijavosi su riebiu ir sunkiu maistu. Tačiau ypatingi Svajūno receptai šį mitą greitai paneigė ir žmonės netruko iš lūpų į lūpas perdavinėti žinią apie burnoje tirpstančius patiekalus gaminamus adresu Šeimyniškių g. 1.

VALGIARAŠTIS.

Viskas prasidėjo nuo 3 šonkaulių variantų, o šiuo metu meniu yra netgi 8 išieškoti šonkaulių receptai. Neapsisprendusiems yra šonkaulių miksas – tai idealus būdas suprasti, kurie taps jūsų mėgstamiausiais ir dėl kurių čia norėsis sugrįžti.

Nors ši vieta yra pakankamai specializuota, „Rib Room“ valgiaraštis neapsiriboja tik mėsos patiekalais. Čia nuolatiniai klientai sugrįžta ir dėl puikaus tuno tartaro, ir dėl salotų su anties krūtinėle ar foie gras užkandžio, kuris yra ruošiamas (apdeginamas) creme brule naudojama technika. Beje, užsiminus apie desertus, verta paminėti, kad šiame restorane dirba netgi dvi konditerės.

HITAI.

Nors lankantis šiame restorane pirmąkart geriausia ragauti minėtojo šonkaulių mikso ir atrasti savo favoritą pačiam, šefas išduoda, kad lietuvių skoniui labiausiai įtinka (!) glazūruoti šonkauliai, įkvėpti Pietryčių Azijos virtuvės. Taip pat lietuviams patinka amerikietiškas variantas – šiek tiek apdegęs, šiek tiek aštrus ir šiek tiek saldus.

INGREDIENTAI.

Jautieną ir kiaulieną virtuvė perka iš vietinių ūkininkų. Pasak Svajūno, Lietuvoje šios mėsos kokybė yra gera ir pagaliau ūkininkai gali užtikrinti nepertraukiamą kokybiškos mėsos tiekimą. Tuo tarpu veršiena į restoraną keliauja iš Vokietijos. Kalbant apie sezoniškumą,, pasak šefo, metų laikai didelės įtakos meniu kaitai neturi, tačiau labiausiai jie pasireiškia garnyruose.

TREČIADIENIAI.

Kiekvieną vasaros trečiadienį nuo 19 val. „Rib Room“ organizuoja griliaus vakarus, t.y. kai pats S. Jarmala stovi prie griliaus ir kepa bent 4 karštųjų patiekalų pasirinkimus (tarp kurių be kelių mėsos patiekalų būna ir viena žuvis, ir vienas pigesnis variantas, pavyzdžiui, su vištiena). Beje, ši tradicija ne vienam „Rib Room“ klientui tapo puikia proga pasimokyti teisingų kepimo ant anglių principų.

VERSLO PIETŪS.

Kadangi aplink „Rib Room“ yra daugybė biurų, verslo pietų pasiūlymai čia sulaukia daug dėmesio. Ateinančios savaitės pietų valgiaraštį Svajūnas paskelbia restorano internetinėje svetainėje.

ŠEFAS.

Svajūnas pats save vadina absoliučiu viešbučių restoranų šefu. Savo karjerą virtuvėje jis pradėjo „Radisson Blu Royal Astorija“ 1997 m. Pirmuoju ir esminiu jo mokytoju tapo tuo metu ten darbavęsis buvęs Anglijos karalienės asmeninis virėjas Jesper Francl Larsen. 2002 m. charizmatiškasis S. Jarmala įsidarbino „Holiday Inn“ ir čia dirba iki šiol.

GĖRIMŲ KORTA.

Žinoma, ten, kur yra gera mėsa, ten yra ir platus gero raudono vyno pasirinkimas, ir „kraftinio“ alaus. „Rib Room“ vyno kortą padeda sudaryti Jūratė Sprindžiūnaitė. Ji taip pat apmoko personalą, kad šis sugebėtų taikliai priderinti gėrimus prie patiekalų.

ĮDOMU.

Svajūnas išdavė, kad paruošti šonkaulius jam užtrunka apie 16 val. Pirmiausia jis juos išsipjausto ir apipjausto, tuomet vakuumuoja ir 12 val. cirkuliuoja. Vėliau atšaldo iki nulinės temperatūros ir tik tada meta ant griliaus. Galiausiai juos glazūruoja ir patiekia klientui.