Nr. 16 Nerija

„Nerija“ tarp geriausiai vertinamų šalies restoranų patenka antrus metus iš eilės. Atokiau nuo pagrindinės Nidos gatvės šurmulio įsikūrusi Nidos „fine dining“ pažiba per daugiau nei 13 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Taigi oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

Faktai

ŠefasJonas Bilotas ir Klaudijus Urbonas
Restorano vadovasJovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
Virtuvės tipaseuropietiška virtuvė
Darbo laikasI-VII 8:00-00:00
AdresasPamario g. 13, Nida
Veikia nuo2004 m.
Vienu metu čia telpa100 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsnėra
Šunimsviduje – nedraugiški, terasoje – galima

Išskirtinis patiekalas
Kalmariukai, kepti švieži kopūstai, sojų pupelės, kreivabūdės

KOMANDA.

Restorano komanda čia kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką iš čia restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefai Jonas ir Klaudijus bei administratorius Augis nekelia kojos. Šie žmonės yra branduolys, apie kurį sukasi „Nerijos“ kokybė.

KELIONĖS.

Kitą pusę metų, kai Nidos „Nerija“ užsidaro, kolektyvas gyvena ramesniu ritmu Kaune arba Vilniuje. Tačiau tą laiką daugiausia išnaudoja ne poilsiui, o tobulėjimui. Be to, restorano kolektyvas kasmet leidžiasi į gastronominę kelionę svetur. Šiemet kartu jie aplankė Nica, Monaką ir Monte Karlo. Anksčiau keliavo po Kataloniją, baskų kraštus, Šampanės regioną ir t.t. Kelionėse jie visuomet stengiasi išragauti vietinės virtuvės hitus ir apsilankyti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Tai duoda impulsą kiekvienam ateinančiam sezonui „Nerijoje“.

VAKARIENĖ.

A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta, atvėsinta.

Žinoma, savo valgiaraštyje „Nerijos“ restoranas turi ir laiko patikrintą klasiką, kurios klientai kasmet tikisi paragauti, dėl jos sugrįžta ar prisimena šią vietą. Pavyzdžiui, žąsų kepenėlių karpačio ar virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis.

O šio sezono ryškiausios meniu naujienos yra ravioliai su žaliųjų žirnelių kremu, trumpai keptos krevetės, jautienos tartaras su pušų pumpurų aliejumi ir migdolų kremu.

Dalį mėsos restorano šeimininkai susirenka iš visos Lietuvos, kita dalis atvėsinta keliauja netgi iš Naujosios Zelandijos. Daržoves ir kitus sezoninius produktus perka Klaipėdos turguje, kur pažįsta beveik visas bobutes.

Iš kelionių užsienyje sezonui į priekį šeimininkai atsiveža negendančių produktų: nuo itališkų aliejų, parmezano sūrio iki gurmaniškų prieskonių ir, be abejonės, vynų. Apibendrinant vieno prabangiausio (ir brangiausio) Nidos restorano meniu, jis nėra gausus, tačiau skirtas išrankiam skoniui.

VIETA.

Iki 2000 m., kai atsidarė „Nerijos“ viešbutis, ši vieta buvo apleista. Jovita ir Gintaras ją įsigijo aukciono metu. Po keturių viešbučio veiklos metų šeimininkai suprato, kad svečius reiktų atitinkamai ir maitinti. Tuo metu Nidoje nebuvo kažko įspūdingo. Taigi netrukus prie pusryčių meniu atsirado ir gausesnis a la carte.

VYNO KORTA.

Jeigu virtuvėje šeimininkauja Jonas ir Klaudijus, salėje tai daro Augis (Eugenijus Galinis). Jis turi puikiai išlavintą skonį ir gali prie užsakytų patiekalų padėti išsirinkti tinkamiausią vyną. „Nerija“ turi virš 300 skirtingų vyno rūšių – kaip restoranui esančiam atokiausiame šalies kampe, tai yra įspūdingas skaičius. Be to, vynų pasirinkimas restorane yra labai platus tiek skonio, tiek regionų, tiek kainos požiūriu. Beje, šampaną aptarnaujantis personalas čia pilsto nuo ryto iki vėlaus vakaro taurėmis.

ĮDOMU.

Šeimininkė Jovita „laiko“ visus kampus ir visada yra „Nerijoje“. Jos atsidavimo šiai vietai dėka magiškoji Nida turi restoraną, kuriame atostogų metu gali pasilepinti gurmaniška virtuve. Išties tokių vietų, kur būtų ir geras vynas, ir aukšto lygio maistas ir aptarnavimas šiame rojaus kampelyje nėra daug. O juk tai yra taip svarbu – geras maistas ir po jo pasiliekanti emocija yra gerų atostogų sudedamoji dalis!