Nr. 17 Bizarre

Tai yra debiutas šio projekto kontekste jau nuo pat pirmųjų veiklos metų (beje, tokių industrijos naujokų šių metų trisdešimtuke bus ir daugiau). Ką tai reiškia? Tai restoranų versle patyrusių žmonių darbo rezultatas. Taip yra ir „Bizarre“ atveju, ir visais kitais, kurie dar tik bus paskelbti.

„Bizarre“ restoranų kompleksas nuo pat pradžių užsimojo plačiai – atvėrė įspūdingą 1000 kv. m. plotą, išskirtiniame Vilniaus senamiesčio pastate, kuriame dabar yra sukurtos 7 skirtingos erdvės ir 270 sėdimų vietų. Tiesa, didžioji naujiena yra neseniai atvykęs naujas „Bizarre“ šefas. Tai – Gilles Dumont, kuris vadovavo ne vienai „Michelin“ žvaigždėmis įvertintai virtuvei ir netgi buvo Gordono Ramsey vieno iš restoranų vyr. šefu Londone. Kas šį belgą atviliojo į Vilnių?

Faktai

ŠefasGilles Dumont
Restorano vadovasGilles Dumont
Virtuvės tipasPan-Asian-Peru (pirmas aukštas), pasaulio virtuvė (antras aukštas)
Darbo laikasI-IV 12:00-00:00, V 12:00-02:00, VI 11:00-02:00, VII 11:00-16:00
AdresasPylimo g. 38, Vilnius
Internetewww.bizarre.lt
Veikia nuo2017 m.
Vienu metu čia telpa270 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra (tik savaitgaliais nuo 11:00)
Dienos pietūsyra

Išskirtinis patiekalas
Jautienos tartaras

IDĖJA.

Lietuvos kontekste „Bizarre“ idėja yra unikali. Tai yra restoranų kompleksas, kurio dalis vėlų vakarą perauga į kokteilinį variantą.

Pirmame aukšte yra įsikūrusi Pan-Asian/Peru virtuvė, antrajame – europietiškos fusion virtuvės restoranas, kuriame dominuoja Viduržemio jūros patiekalai. Taip pat yra baras ir lounge.

Tokio ambicingo projekto idėją šeimininkas Rimgaudas Kunstmonas brandino daugiau nei 20 metų. Restoranų verslo patirtį kaupė puoselėdamas legendinį Klaipėdos „Skandalą“, kurio vairą šiuo metu yra pilnai perėmusi Rimgaudo sesuo. Dabar visos vyro mintys sukasi apie „Bizarre“ ir šalia restorano vystomą veiklą, apie kurią plačiau kiek vėliau.

PIRMAS AUKŠTAS.

Abiejų aukštų restoranai ir meniu yra griežtai vienas nuo kito atskirti. Kuriant „Bizarre“ pirmo aukšto koncepciją didžiausią įtaką padarė kelionės po Aziją. Taigi šioje erdvėje vyrauja ramybė ir dalinimosi idėja. Valgant ten R. Kunstmonas rekomenduoja pasiimti daugiau patiekalų ir visais jais mėgautis drauge su kompanija.

Patiekalai nedideli ir patiekti gabalėliais, kad būtų lengviau išragauti daugiau variantų. O variantų yra išties daug. Čia nėra prisirišama prie vienos azijietiškos virtuvės, greičiau vyrauja Pan-Asian patiekalai su neseniai pasaulį apskriejusia Japonijos ir Peru virtuvių įtaka. Pastarasis virtuvių tandemas, beje, yra vadinamas „nikkei“ ir gastronomijos pasaulyje vadinamas sensacija!

Šiame aukšte dirba du šefai: Karolis Narušis ir Audrius Mikoliūnas. Abu jie anksčiau dirbo Londone, kur sukaupė daug patirties. Beje, Karolis žymiajame Londono restorane „Novikov“ buvo įsiprašęs dirbti į sušių sekciją, nors ten priima tik tikrus azijiečius. O po metų šis šefas netgi tapo sušių instruktoriumi.

ANTRAS AUKŠTAS.

Antras aukštas yra europietiškas, tačiau vėlgi čia neprisirišama prie vienos virtuvės. Antrojo aukšto meniu labiausiai yra priklausomas nuo sezonų, įtraukiant kuo daugiau vietinių produktų. Šefo Gilles Dumont daugiametė patirtis leido jam per penkias dienas perkurti visą meniu, kuris pilnai startavo vasaros pradžioje.

Jame sugulė klasikinės prancūzų virtuvės skoniai sujungti su italų virtuvės tradicijomis. Žinoma, vietinė Lietuvos ūkinininkų ir miškų pasiūla valgiaraštį daro dar kosmopoliškesniu – tarkime, į itališką rizotą įdedant Lietuvos miškuose užaugintų baravykų. Skirtingų virtuvių kombinavimas ir miksavimas Gilles žavi labiausiai.

ŠEFAS.

Tik atvykęs į Vilnių ir netgi nespėjęs gerai apšilti kojų bei pamatyti miesto, G. Dumont drastiškai pakeitė „Bizarre“ meniu ir patikino, kad jo tikslas yra būti geriausiu.

Išgirdus apie Gilles Dumont daugiau, toks maksimalizmas atrodo natūralus. Šio šefo patirtis įspūdinga. Virtuvėje po pamokų jis pradėjo dirbti būdamas 11 metų, o jau 16 metų viename restorane Belgijoje buvo atsakingas už karštus patiekalus. Mokydamasis kulinarijos mokykloje jis stažavosi tik „Michelin“ žvaigždėmis paženklintuose restoranuose, tad nenuostabu, kad karjerai įsibėgėjus pats vadovavo ne vienai „mišelininei“ restorano virtuvei.

Londone Gilles vyr. šefu dirbo viename brangiausių didkepsnių restoranų – argentiniečių „Gaucho“. Taip pat netgi tris metus darbavosi pas Gordoną Ramsey. Vadovavo vienam iš jo įmonių grupei priklausančių restoranų – „Maze Grill Mayfair“. Galiausiai sukaupta darbo patirtis belgą nukėlė į Portugaliją, kur ant kojų jis pastatė „Bovino“ Algarvėje.

Rimgaudas ieškodamas vyr. šefo savo restoranui bandė skirtingus variantus dar gerokai iki atidarymo, tačiau paieškos nesibaigė ir po atidarymo, nes tobulėti jam nėra ribų. Belgą Rimgaudas surado Londone. Tuo metu jis buvo kaip tk grįžęs iš kulinarinio iššūkio Portugalijoje ir, per daug nepasidomėjęs Lietuva, ėmėsi naujojo iššūkio. Kaip pats vyras sako, jam svarbiausia yra sąlygos kurti ir gaminti, o jos „Bizarre“ yra išties puikios. Gilles netgi prasitarė, kad tokios įrangos neturi ir kai kurie itin gerai vertinami restoranai Londone!

VERSLO PIETŪS IR PUSRYČIAI.

„Bizarre“ turi dienos pietų meniu, tačiau visuomet čia galima užsisakyti ir iš pagrindinio a la carte. Pusryčiai čia ruošiami tik savaitgaliais ir jie perauga į pietus. Beje, be visų skanėstų, Gilles savaitgalio brunch'ui siūlo pagal jo močiutės receptą ruoštų ypatingųjų belgiškų vaflių!

INTERJERAS.

Tik įžengus į „Bizarre“ didžiausią įspūdį palieka interjeras. Tačiau galiausiai tai stebina mažiau, sužinojus, kad Rimgaudas Kunstmonas yra ir vieno prabangiausių Lietuvoje interjero salonų „Madame W“ savininkas bei išskirtinių privačių interjerų dizaino, daugiausia įgyvendinamų užsienyje, įmonės vadovas. Taigi kuriant restoraną, interjero klausimas po meniu ir kolektyvo subūrimo buvo svarbiausias.

Atrodytų, interjeras čia sukurtas vakarui, tačiau dienos metu atvėrus langines erdvė prisipildo natūralios šviesos. Rimgaudo didžiausias noras, kad visi čia jaustųsi patogiai. Taigi yra ir šviesesnių kampų, ir tamsesnių, taip pat privačių erdvių ir tų, kurios suburia aplink save daugybę skirtingų žmonių. Pastarąsias funkcijas abiejuose aukštuose geriausiai atlieka du unikalūs „Bizarre“ barai, kurie ir yra šio restoranų komplekso dvi pagrindinės ašys.

Nė vienoje iš erdvių nesivaikoma prabangos. Priešingai, čia gerai jausis ir šeima, atėjusi vakarienės, ir pora, siekianti privatumo, ir draugų kompanija, norinti paūžti. Ir studentui, ir prezidentui – juokais prasitaria vietos šeimininkas. Šį jo pažadą leidžia išlaikyti didžiulės erdvės, kuriose kiekvienas ras sau mielą kampelį.

Beje, dauguma baldų šiam restoranui buvo gaminami Lietuvoje, tačiau pirmojo aukšto interjere nemažai detalių atkeliavo ir iš Azijos. Dauguma jų (kėdės, stalviršiai, dalis šviestuvų, skėčiai virš baro ir t.t.). pagaminti Balio saloje.

ĮDOMU.

Kadangi šios vietos viena iš idėjų apjungti kelis skirtingus restoranus, virtuves ir svarbiausia žmones, savaitės pabaigoje „Bizarre“ vakarienės dažniausiai perauga į pasaulio didmiesčiuose populiarųjį „social club“ formatą. Čia galima keliauti per erdves: bare išgėrus aprityvą, prie staliuko prisėsti vakarienei, o vėliau lounge zonoje pasimėgauti desertu ir keliauti į kitą aukštą, pratęsti vakaro prie kito baro.

Būtent dėl tokio formato nuo rudens restorano šeimininkai žada pradėti ir renginių programą. O jau kitų metų šiltojo sezono tikslas – išplėsti lauko terasą per visą parkingo teritoriją su daugiau žalumos, vandens ir kt. detalėmis.