Nr. 30 Apvalaus stalo klubas

30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašą pradeda Trakų restoranas, jau daugiau nei 20 metų įsikūręs išskirtinėje miestelio vietoje. Išskirtinė vieta su geriausiu vaizdu į istorinę Trakų pilį įpareigoja kurti ir išskirtinę virtuvę. „Čia (tai, kas lietuviška) ir dabar (sezoninės gėrybės) kartu su pasauliu (globalios tendencijos ir technologijos)“ – toks yra šio restorano meniu, kurio išpildymas įtikino ne tik Gero maisto akademijos narius, bet ir eilę garbingų svečių.

Faktai

ŠefasJevgenijus Volkovas
Restorano vadovasRaimonda Repšytė
Virtuvės tipasnaujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje
Darbo laikasI-VII (12:00-23:00)
AdresasKaraimų g. 53A, Trakai
Internetewww.asklubas.lt
Veikia nuo1996 m.
Vienu metu čia telpa42 žmonės
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas
Lėtai kepta ėriuko koja

RESTORANO ISTORIJA.

Prieš daugiau nei 20 metų Rasa Šnaiderienė kartu su savo tėvais pradėjo „Apvalaus stalo klubo“ istoriją. Išskirtinėje Trakų vietoje stovintys restorano, picerijos ir viešbučio pastatai atsirado palaipsniui. 1996 m. čia tebuvo vasaros paviljonas ir keturi kioskai. Tik 2002 m. po daugybės laukimų, leidimų ir archeologinių kasinėjimų pradėjo augti tai, ką šiuo metu mato bene kiekvienas atvykęs pasigrožėti pilimi.

ŠEFAS.

Prieš metus „Apvalaus stalo klube“ pradėjo darbuotis jaunas, tačiau labai perspektyvus šefas Jevgenijus Volkovas. 2016 m. jis buvo išrinktas geriausiu virėju Lietuvoje. Tais pačiais metais J. Volkovas buvo apdovanotas už geriausią desertą. Jevgenijus labai skiriasi nuo paprastai temperamentingų šefų, nes jo virtuvėje vyrauja ramybė ir įsiklausymas. Prieš tai jis darbavosi kelių Lietuvoje žinomų viešbučių restoranuose.

MENTORIAI.

Jo mentoriais „Apvalaus stalo klube“ šiemet tapo vienas žymiausių Latvijos šefų ir vieno geriausių Rygos restoranų „Restaurant 3“ virtuvės vadas Juris Dukalskis, su kuriuo jiedu sukūrė pokylių meniu. O restorano meniu su sezoniniais patiekalais Jevgenijus išieškojo kartu su vieną „Michelin“ žvaigždutę užsitarnavusio restorano Italijoje (Iskijos saloje) šefu Pasquale Palamaro.

VAKARIENĖ.

Bendro Pasquale ir Jevgenijaus darbo rezultatas šiuo metu yra siūlomas a la carte visiems „Apvalaus stalo klubo“ svečiams. Jame dominuoja vietiniai produktai, kurie pagal sezono galimybes yra papildomi to laikotarpio hitais (išdygus šparagams – šparagais, miške atsiradus grybams – grybais, užderėjus uogoms – uogomis ir t.t.). Pasquale Jevgenijų paskatino drąsiai kombinuoti autentiškus mūsų regionui įprastus gaminimo būdus (rauginimą, džiovinimą, kepimą krosnyje ir pan) su kitur pasaulyje išpopuliarėjusiomis technologijomis (ikrų gamybos, džiovinimo, vakuumavimo aparatai, suos vide, pacojet ir pan).

INGREDIENTAI.

Kaip įprasta aukščiausio lygio restoranams, viskas – nuo padažų ir keturių rūšių duonos – yra gaminama vietoje. Čia pat vaismedžių drožlėse yra rūkoma mėsa, žuvis ir daržovės. Ingredientai taip pat vietoje yra džiovinami, marinuojami ir raugiami. Prieskoninės žolelės atkeliauja iš restorano daržo, kuris yra vos už kelių kilometrų nuo virtuvės. Grybus ir uogas sezono metu renka virtuvės darbuotojų močiutės ir giminaičiai.

Vištų, putpelių ir žąsų kiaušiniai taip pat iki restorano keliauja labai trumpą atstumą – kelis kilometrus. Pieno produktai gabenami iš Varėnos rajono, šamai – iš Vilniaus raj., šparagai – iš Mažeikių ir t.t. Jevgenijaus noras, kad meniu esantys patiekalai maksimaliai būtų gaminami iš vietinių produktų. Žinoma, importo iš svetur irgi nevengiama, tačiau tokiu atveju šefas renkasi aukščiausios kokybės pasiūlą. Jį džiugina tai, kad norint realizuoti naujas idėjas šiame restorane jam yra suteikiamos beveik neribotos galimybės. Tai ir leidžia Jevgenijui sukurti išskirtinius patiekalus.

KOLEKTYVAS.

Darbas šiame restorane žmones motyvuoja pirmiausia dėl to, kad čia pasilieka tik tie, kurie išties domisi gastronomine kultūra. Savininkė Rasa skatina kiekvieno darbuotojo tobulėjimą organizuodama kursus ir pamokas vietoje, taip pat ir gastronomines išvykas svetur. Atvykę mentoriai, someljė ir pan. dirba ne tik su Jevgenijumi, bet ir su visa komanda.

Kiekvienas svečius aptarnaujantis personalo narys čia gali papasakoti apie patiekalus ir netgi nurodyti, iš kur atkeliauja pagrindiniai jų ingredientai, kokiu būdu ruošiamas maistas arba patiekalo kilmės istoriją. Pagarba svečiui, kolegoms, darbo vietai ir produktui šiame restorane yra skiepijama nuo pat pradžių ir metai iš metų. Kaip teigia R. Šnaiderienė, „Apvalaus stalo klube“ dirba kelios kartos, o giminystės ryšių komandoje yra turbūt daugiau nei daugelyje kitų Lietuvos restoranų.

INTERJERAS.

Rasos noras, kad žmogus pasvajojęs trumpam pabėgti į Prancūziją, atvykęs į „Apvalaus stalo klubą“ bent iš dalies pasijaustų išpildęs savo svajonę. Tai padeda įgyvendinti ne tik išskirtinė restorano vieta su vaizdu į pilį, išskirtinis meniu, bet ir interjeras. Jis yra sukurtas kombinuojant detales iš skirtingų kartų palikimo. Taip yra dekoruota ne tik pagrindinė restorano erdvė, bet ir privatesnės salės: „Rojaus sodo“, „Bibliotekos“ ir „Bona“. Ant stalo čia kaskart pamatysi to sezono gėles arba žalumynus iš pievų ir laukų. Restorane naudojami indai pagaminti iš autentiškų medžiagų – molio, medžio, akmens, porceliano, tačiau jų dizainas būtų šiuolaikiškas ir originalus.

ĮDOMU.

„Apvalaus stalo klube“ galima tikėtis aukščiausio lygio, kartais netgi neįprasto aptarnavimo (pavyzdžiui, įrankiai nešami ant pagalvės). Restorano komanda yra dirbusi pagal įvairiausius protokolus. Juk Trakuose dažnai svečiuojasi svarbūs asmenys – nuo Europos didžiųjų institucijų aukščiausio lygio vadovų, kardinolų, valstybių vadovų ir netgi karališkų šeimų atstovų iki įvairias progas švenčiančių inteligentiškų lietuvių. Dauguma jų dėl kokybės užtikrinimo renkasi „Apvalaus stalo klubą“.